Dressyr
28 augusti 2021 18:08
Ridsportplus

Kjento blev unghästvärldsmästare

Unghäst-VMDet blev Kjento som tog hand om världsmästartiteln när 6-åringarnas final avgjordes under lördagen. Den svenska finalhästen First Lady VH med Jacob Nörby Sörensen fick lite snålt med poäng och slutade på 14:e plats. Läs mer och se massor av bilder från 6-årsfinalen här.

Kjento blev unghästvärldsmästare
Kjento och Charlotte Fry var i sitt esse i 6-åringarnas final. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kjento visade storform redan i kvalet där han tog hem segern med Charlotte Fry i sadeln för Nederländerna och KWPN. I finalen gick Kjento ut sist och tog både publik och domare med storm. Hingsten, som har varit tillgänglig för svenska uppfödare via ägaren van Olst, fick idel ädel tior i protokollet, för allt utom skritten. Den fick en åtta, och om man jämför med den 7,5:a First Lady VH och Jacob Nörby Sörensen fick kan man kanske ifrågasätta den åttan, men, men så kan det bli på unghäst-VM.

– Han är en helt fantastisk häst. Det har nog passat honom bra att få vila lite medan jag var på OS, sa Charlotte Fry på presskonferensen efter segern.

Hela 96 procent kan Kjento ta med sig hem till ägarna van Olsts gård i Nederländerna och hans popularitet som avelshingst lär inte vara mindre efter detta.

Charlottefry Kjento-3150
Segerteamet. Foto: Pernilla Hägg
Medaljörer 6-åringar-3188
Medaljörerna i 6-årsfinalen. Foto: Pernilla Hägg
Manueldominguezbernal Escamillo-2582
Bäst gillade domarna skritten hos Escamillo som tog silver med Manuel Dominguez Bernal i sadeln. Foto: Pernilla Hägg
Mettesejbjergjensen Suarez-2283
Kritiken var inte nådig mot Helgstrands Dressages ryttare Mette Sejbjerg Jensen, som fick höra att hon överridit Suarez. Foto: Pernilla Hägg

Hård kritik

Domarkollegiet berömde de tre medaljörerna för att vara glada hästar, happy athletes, som utfört sin uppgift glatt och villigt på banan. Så var inte fallet med alla deltagare och det kommenterades öppet i den muntliga kritiken efter varje ritt.

Värst var det för Helgstrand Dressages ryttare Mette Sejbjerg Jensen som red den tidigare i Sverige stationerade avelshingsten Suarez e Sezuan-Desperados, uppf Judith och Sönke Schmidt. Hon, och hela publiken, fick av domarna höra att hon överridit hingsten så att han blev överilad och tajt i ryggen och om hon inte ridit honom i så snäv form hade han kunnat andas lite bättre och garanterat kunnat prestera bättre än han gjorde där och då.

Detta till trots blev betyget för lösgjordhet 7,5, vilket rimmar illa med domarutlåtandet om man jämför med andra hästar som fick samma poäng. Han fick 8,9 för sin trav, 8,3 för galopp men bara 7,5 för skritten. Domarna tror att han har mycket mer att ge och gav honom 8,5 i allmänt intryck/utvecklingsbarhet.

Reserven som gick långt

Silvermedaljör blev den magnifike mörkbruna Rheinländerhingsten Escamillo e Escolar-Rohdiamant, uppfödd av stuteri Tenterhof. En superhäst, tyckte domarna som också tyckte att den spanske ryttaren Manuel Dominguez Bernal var en superryttare som visat hingsten på ett ytterst proffsigt sätt. Bäst gillade de skritten som fick 9,5 men traven (9,2) och galoppen (9,0) kom inte långt efter. Totalpoängen slutade på 93,4 procent.

Lite längre bakom vinnarna av de högsta valörerna på medaljerna kom polskan Beata Stremler som red en For Romance-A Jungle Prince-avkomma, For Magic Equesta. En flott mörkfuxig valack med en naturlig balans i sina gångarter och som dessutom klarade konststycket att samla sin skritt på ett ändamålsenligt sätt. Domarna bjöd på 9 för trav och skritt men ”bara” 8 för galoppen som de hade önskat var lite mer i uppförsbacke. Totalt slutade ekipaget på 86,4 procent och bronsmedaljen var i hamn.

Charlotte Fry Kjento-2690

Team Nl-2756
Den holländska hejarklacken med en överlycklig Anne van Olst, som äger Kjento med maken Gertjan, längst till höger. Foto: Pernilla Hägg

Svenskdanske Jacob Nörby Sörensen och First Lady VH (e Fürstenball-Cashmir), som kom till unghäst-VM på en reservbiljett, red in på plats 14 i finalen. Stoet som ägs av Anders Jonsson och hans fru Karoline Lexner gjorde en väldigt prydlig runda och klarade bland annat alla byten utan mankemang, något som i UVM brukar sålla agnarna från vetet. I kiss and cry-hörnan kunde både Anders Jonsson, uppfödaren Tobias Hansson och teamet från Gunnarlunda spänt följa ritten och andas ut när den var över.

Vi var nog många, i alla fall svenskar, som trodde att den skulle rendera i högre poäng men First Lady VH fick nöja sig med 8,5 för trav, vilket kändes snålt med tanke på med den mekanik, mjukhet och luft i steget som hon visade inne på banan. Skritten fick som tidigare sagts 7,5 liksom galoppen, lösgjordhet 8 och allmänt intryck/utvecklingsbarhet 8.
– Vi är nöjda, säger Anders Jonsson.
– Det är långt över förväntan eftersom hon egentligen bara var reserv.

Jacobnörbysörensen Firstladyvh-1976
Jacob Nörby Sörensen och First Lady VH. Foto: Pernilla Hägg
Jacobnörbysörensen Firstladyvh-2084
Från reserv till plats 14 i finalen – en ganska bra resa för First Lady VH ändå. Foto: Pernilla Hägg
Beatastremler Formagicequesta-2417
Beata Stremler och For Magic Equesta fick lägsta gångartsbetyg för galoppen, en åtta, som kunde varit lite mer ”uphill”. Foto: Pernilla Hägg
Beatastremler Formagicequesta Lyssnar På Kritiken-2446
Beata Stremlers For Magic Equesta ser ut att lyssna uppmärksamt på domarnas utlåtande. Foto: Pernilla Hägg

Inga medaljer

Några medaljer blev det däremot inte att dela ut på prisutdelningen. De hade på grund av coronapandemin inte kommit längre än till schweiziska gränsen och får komma hem till respektive medaljör med post.

Glädjande var att World Breeding Federation for Sport Horses har tagit till sig av undertecknads kritik i en krönika efter 2019 års unghäst-VM. Då hedrades nämligen inte uppfödarna alls vid prisutdelningarna. Nu lästes de nogsamt upp i högtalarna, applåderades och fick även delta vid prisutdelningen. Och det fanns till och med blommor och diplom åt dem som är grunden till att det ens kan hållas unghäst-VM med magiskt fina dressyrhästar.

I morgon är det dags för final för 5- och 7-åringarna. Ingen svenskfödd 5-årig dressyrhäst tog sig till final men bland 7-åringarna kan vi åter igen sätta vårt hopp till en Västra Hoby-häst: Springbank II VH som nu rids av sin nya ägare Yara Reichert.

Yara köpte Springbank II VH tillsammans med Valverde så sent som i maj men har deltagit med båda hingstarna i Verden. Det finns fortfarande saker att finslipa och knappar att hitta men SWB får vara tacksam att hon valt att tävla för dem. Yara är till vardags vd för ett bolag som sysslar med spel på hästar och är gift med vice vd:n för Birkenstock, ett företag känt för att tillverka fotriktiga sandaler.

Men mycket ska till för att någon ska slå den i kvalet helt överlägsne Jovian med Andreas Helgstrand själv i sadeln. Men allt kan hända på ett unghäst-VM.

Resultatlista 6-åringarnas final.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden