Dressyr
27 augusti 2021 13:48
Ridsportplus

Jovian 7-årssegrare i kvalet – Springbank II VH direkt till final

Unghäst-VMInte helt oväntat blev det Jovian som tog hem 7-åringarnas kval på unghäst-VM med Andreas Helgstrand på ryggen. Procenten var överlägsna. Västra Hobys Springbank II VH är också direktkvalad till finalen.

Jovian 7-årssegrare i kvalet – Springbank II VH direkt till final
Andreas Helgstrand och Jovian. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Andreas Helgstrand och framgångsrike Jovian (KWPN hingst e Apache-Zinith, uppf familjen Ten Bosch, äg Helgstrand Dressage) regerande 5-årig unghästvärldsmästare från 2019, red i hällande regn ihop överlägsna 87,145 procent i fredagens 7-årskval i Verden. Jovian belönades med 10 för sin trav, 9,8 för galopp och 8 för sin skritt och domarna gav honom honom en tia i allmänt intryck och utvecklingsbarhet.

Det gav en överlägsen seger gentemot tvåan som var ingen mindre än fru Helgstrand, Marianne Yde Helgstrand, som fick 81,886 procent med Elverhøjs Raccolto (DWB e Sezuan-Sandro Hit, uppf Berith Nielsen, äg Helgstrand Dressage).

På tredje plats slutade Simone PierceQuando Unico (HANN e Quantensprung-Fidertanz, uppf Silke Gröneveld), som fick 9,8 för sin galopp och 9,3 för traven, totalt slutade de på 81,709 procent. På fjärde plats var det Andreas Helgstrand igen, denna gång på stoet Queenparks Wendy (DWB e Sezuan-BH Soprano, uppf Kurt Gosmer) och procenten slutade på 81,240 med 9,5 för galoppen som högsta poäng.

Springbank II VH fick högt skrittbetyg

Bästa SWB-häst blev Västra Hobys framgångsrika uppfödning Springbank II VH som reds av sin nya ägare, tyskan Yara Reichert som köpt hingsten av Helgstrand Dressage för bara några månader sedan. Springbank fick högst betyg för sin skritt, 9. Han fick 8,5 för trav, 8,8 för galopp och 8,8 för allmänt intryck och utvecklingsbarhet. Det som drog ner var lösgjordheten som han fick 7,7 för, men det ordnar sig nog när han lärt känna sin nya ryttare bättre. Totalt fick ekipaget 77,800 procent.

Yara Reichert startade också avelshingsten Valverde som hon köpte samtidigt som Springbank II VH, men där gick det inte riktigt lika bra, ekipaget slutade på 16:e plats och får kämpa om finalbiljett i lilla finalen i morgon.

Långt bak i resultatlistan hamnade en hingst som hade höga förväntningar på sig, Jameson RS2 (KWPN BH Zack-Negro, uppf RS2 Dressage Center de Horst) riden av Marieke van der Putten. Men han var skrikig, hingstig och okoncentrerad och trots 9 för både trav och galopp blev 5,5 för spänd skritt, 6,6 för brist på lösgjordhet hans fall till plats 25 i resultatlistan.

Andreashelgstrand Jovian-0187
Fredagens kungar, Jovian och Andreas Helgstrand. Foto: Pernilla Hägg
Andreashelgstrand Jovian-0272
Jovian i sitt esse. Foto: Pernilla Hägg
Marianneydehelgstrand Elverhöjsraccolto-8649
Marianne Yde Helgstrand kom snäppet efter sin make. Foto: Pernilla Hägg
Yarareichert Springbankiivh-8315
Yara Reichert och Springbank II VH. Foto: Pernilla Hägg
Jacobnörbysörensen Katholtshamilton-7723
Jacob Nörby Sörensen tävlar för både Sverige och Danmark, i 7-årsklassen var det för Danmark på Katholt’s Hamilton. Foto: Pernilla Hägg
YvonneÖsterholm Demand1344-9081
Yvonne Österholm och Demand. Foto: Pernilla Hägg
Idaviljanen Astrakan-8962
Ida Viljanen och Astrakan. Foto: Pernilla Hägg
Miarunesson Zenit-8872
Mia Runesson och Zenit. Foto: Pernilla Hägg

Svenskarnas resultat

Hur gick det då för de övriga svenska deltagarna? Mia Runesson och Zenit (e Zuidenwind-Don Schufro, uppf Gränsbo stuteri), fick den otacksamma uppgiften att rida i regnet men fick jämna poäng överlag, 7,6 för trav, 6 för skritt, 8,3 för galopp, 7 för lösgjordhet och 7,7 för allmänt intryck.

Ida Viljanen och Astrakan (e Ampere-Sir Bedo, uppf Anneli Gonner) återfinns på 27:e plats med totalt 69,384 procent och bästa poäng blev 7,7 för galoppen.

Per-Arne Perssons uppfödning Demand (e Ampere-BH-Don Schufro) blev rädd för en kameraman som kom bärandes på ett stativ och därmed grusades alla chanser för Yvonne Österholm att ta honom direkt till final. Ekipaget slutade på 68,204 procent, 29:e plats, med högsta poängen, en åtta, för Demands trav.

Bättre gick det för Jacob Nörby Sörensen som i dag startade Katholt’s Hamilton (DWB val f-14 e Blue Hors Zack-Katholt’s Libra, uppf Finn Kristensen, äg Blue-Green Holding, Gunnarlunda) för Danmark. Ekipaget placerade sig på plats 15 med 75,709 procent.

Tröstfinalen för 5-åringar

I 5-åringarnas tröstfinal i dag blev det ingen biljett till den stora finalen för svenskarna. Bäst gick det för Anna Österberg och egna uppfödningen Maracana som fick 81,200 procent och slutade på sjunde plats. Direkt bakom henne, på åttonde plats, slutade Moretti Weltino/Ida Nordenberg Küchenmeistern på 81 procent blankt.

De tre sista biljetterna gick istället till Bon Coeur-sonen Birkhof´s Bohemian/Nicole Casper, Polka Fascination/Dennis Kjaer och Hexagons Luxuriouzz/Benedek Pachl. I lilla finalen krävdes 84,80 procent eller mer för att få en sista finalbiljett.

Resultatlista 7-åringarnas kval.

Resultatlista 5-åringarnas consolation.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden