Dressyr
30 maj 2021 16:30

Guld till svenska laget i Frankrike – Patrik Kittel kürvinnare

Överst på pallenDet rådde ingen tvekan om att det var svenskarna som skulle ta hand om lagguldet i söndagens Nations Cup-final i franska Compiègne. Patrik Kittel tog sin andra GP-seger för helgen med "Welly" medan systrarna Ramel plockade topplaceringar i GP-specialen. Dessutom upprepade Team Gunnarlunda succén i Litauen.

Guld till svenska laget i Frankrike – Patrik Kittel kürvinnare
Snart får han akta sig, de yngre förmågorna är skoningslösa. Foto: Roland Thunholm

Det svenska laget låg tvåa inför söndagens avgörande final i franska Compiègne och om svenskarna red på topp i första rundan, så briljerade de i andra. Patrik Kittel tog hem sin andra seger för helgen med Well Done de la Roche med inte mindre än 81,455 procent i den fria küren. Det avgjorde det hela.

Juliette Ramel blev dessförinnan tvåa i Grand Prix Special med Buriel K.H. på 77,872 procent medan systern Antonia Ramel blev fyra med Brother de Jeu på 74,787 procent. Med de resultaten slutade det svenska laget slutligen överst på pallen i FEI Nations Cup. Något som verkligen bådar gott inför kommande större uppgifter.
– Det är en jätteglad förbundskapten, sa förbundskaptenen Bo Jenå till Svenska Ridsportförbundet efter lagsegern.

Danska Carina Cassoe Kruth vann GP-specialen med Heiline’s Danciera.

Tvåa i Nations Cup blev Portugal medan Storbritannien kammade hem bronsplatsen, bägge med totalt 52 poäng. Den lägre poängen, det vill säga lägre platssiffror, i Grand Prixen avgjorde placeringarna. Sverige landade på 17 poäng totalt.

Danmark ledde efter lördagens runda, men tvingades utgå då Cathrine Dufour inte fick Bohemian att gå innanför dressyrstaketet. Bohemian var spänd redan under lördagen men på söndagen blev han skrämd av något, skriver Cathrine Dufour på Instagram.

Team Gunnarlunda fortsatte regera

Jacob Nörby Sörensen var snubblande nära ännu en seger i litauiska Kunkiai men fick finna sig i att bli tvåa i söndagens fria världscupkür med Sheeran på 75,405 procent. Dessutom blev han trea med Moegelbjergs Romeo på 74,510 procent. Vann gjorde Moldaviens Alisa Ginka med hästen Aachen på 76,925 procent.

Svenskt blev det även på sjätteplatsen genom Natalie Oldfors och Mickey M samt på sjundeplatsen genom Minna Telde som red Praestemarkens Quatero. Den fria küren bjöd på 10 startande.

Bra gick det också återigen för Laura Laustsen som förra helgen tog trippla segrar i Litauen. Först vann hon den fria ponnyküren tillsammans med Schierensees Mithril på 75,715 procent. Därefter tog hon hem segern i den fria küren för juniorer med hästen Pasteur på 74,355 procent.

Svenskt blev det även på andraplatsen i ponnyküren genom Maja Hermansson och Minigardens Kapten Krok som landade på 71,835 procent. Klassen innehöll 7 startande ekipage.

Nästa lagtävling i Nations Cup äger rum 1-4 juli i Rotterdam, Nederländerna.

Resultatlistor Frankrike.

Resultatlistor Litauen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden