Dressyr
25 februari 2021 21:58
Ridsportplus

Patrik Kittel: ”Welly har ätit foder som kan ha varit kontaminerat”

DopningsriskPatrik Kittel är en av två svenska dressyrryttare på plats i Doha för att rida femstjärnigt, men på torsdagskvällen - dagen före Grand Prix - kom beskedet att han strukit Well Done de la Roche på grund av misstänkt kontaminerat foder. Ridsport har pratat med Patrik som berättar vad som hänt.

Patrik Kittel: ”Welly har ätit foder som kan ha varit kontaminerat”
Patrik Kittel och Well Done de la Roche hann bara med veteterinärbesiktningen i Doha, innan Kittel fick veta om felfodringen. Foto: Stefano Grasso/CHI Al Shaqab 2021

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit en taggad Patrik Kittel som de senaste dagarna har laddat upp för starten i Doha, Qatar, med sin Well Done de la Roche. Men på torsdagskvällen kom beskedet att han har strukit stoet från start. I inlägg på sociala medier skriver Patrik Kittel att han inte vill riskera något, då det är möjligt att Welly har fått i sig kontaminerat foder.

När Ridsport når Patrik Kittel på torsdagskvällen berättar han att stoet sedan länge äter foder från Saracen, och att det inte har kommit några positiva tester efter det fodret. Dock fick Kittels stall nytt foder efter att foderskandalen, där flera företag var inblandade, uppdagades. De säckarna som fanns kvar från den gamla sändningen har funnits kvar på gården – men använts till de äldre hästarna som inte längre tävlar.

”Ett misstag helt enkelt”

– Idag upptäcktes det att Welly fått foder från de gamla säckarna innan hon lämnade gården. Jag blev informerad idag, och även om risken att det finns spår av otillåtna ämnen i fodret som skulle visa sig vid ett dopningstest är extremt liten, så är det ändå en risk, säger Patrik Kittel till Ridsport, och fortsätter:

– Det hela är ett misstag helt enkelt, och även om det är ett av de mest sorgliga beslut jag har tagit var det ett snabbt beslut, och utan tvivel –  mina hästar och Clean Sport kommer alltid i första hand. Jag får vara glad att Welly känns bättre än någonsin, konstaterar han.

Kittel vet inte om han kan lämna Doha innan tävlingarnas slut, och hästarna flyger hem på söndag som planerat.
– Livet går vidare, jag har varit med i 20 år. Käftsmällar får man emellanåt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden