Dressyr
29 augusti 2021 10:04
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Allt satt som en smäck”

Unghäst-VMVad är det som är så speciellt med den nyblivne unghästvärldsmästaren Kjento? Och vad tänker Hingstbloggens Lena Nyström om domarnas avhyvling av en av ryttarna i 6-årsfinalen? Läs vad hon skriver direkt från unghäst-VM i Verden här – och se bilder från tävlingarna.

Hingstbloggen: ”Allt satt som en smäck”
Charlotte Fry och Kjento var oslagbara. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Så var det då avgjort, årets världsmästerskapsmästerskap för unga dressyrhästar för de 6-åriga hästarna. I relativt dåligt väder dessutom, vinnaren Charlotte FryKjento blev duktigt blöt och det var några andra som fick sig en släng av den sleven, de med.

Han är så oerhört fantastisk, denne store uppmärksamme välridne hingst som alltid går i en perfekt form.

Att det var rätt ekipage som vann är vi väl alla överens om, Kjento fick 10 på allt utom sin skritt, där det bara blev en 8, han hade till och med kunnat få den kanske mer lämpliga poängen 7 och fortfarande ha vunnit. Han är så oerhört fantastisk, denne store uppmärksamme välridne hingst som alltid går i en perfekt form och lyssnar på sin späda 25-åriga ryttarinna till 100 procent. Absolut inga tveksamheter med vare sig liksidighet, framåtbjudning eller galopp-ombyten; allt satt som en smäck och jag bara njuter!

Beträffande Escamillo så tycker jag för det första att det är en fin häst, som rids otroligt väl i en ändamålsenlig form av sin spanska ryttare, och för det andra att han har tre fina gångarter där kanske traven är sämst, eftersom han i mina ögon blir lite hastig i ökningarna och ibland hade kunnat ha bakbenen något mer undersatta, där ju Kjento för mig är förebilden. Skritten är riktigt riktigt bra, han är absolut taktren i såväl samlad som ökad skritt.

Jag hade gärna sett det här ekipaget på bronsplatsen!

Om vi går vidare till den polska 3:an For Magic Equesta (For Romance-A Jungle Prince) så är även detta en väldigt välriden ”happy athlete” med den mjuka smidiga traven och den rena avslappnade skritten som de främsta gångarterna. Hästen är uppmärksam på sin ryttarinna och jag tror precis som domarna att den har en ljus framtid.

 

Bjerke Patricia Jacob-5211
Gunnarlundas Bjarke Laustsen, Patricia Florin Laustsen och Jacob Nörby Sörensen – ett gott gäng på läktaren i Verden. Foto: Pernilla Hägg
Blomlåda A La Hannoveranerförbundet-5740
Blomlåda presenterad av hannoveranerförbundet. Foto: Pernilla Hägg
Publik-6309
Publik – än så länge en ovanlig syn. Foto: Pernilla Hägg

Fjärdeplacerade Briatore (Belissimo M-Dresemann) är en häst som vid första ögonkastet ser lite enkel ut, men som växer och blir mer och mer intressant genom hela programmet tack vare sin höga ridbarhet. Jag var verkligen imponerad, även av ryttarinnan som gör ett riktigt bra jobb. Jag hade gärna sett det här ekipaget på bronsplatsen! Återigen har Belissimo visat sig vara en förärvare av ypperlig arbetsmoral.

Återigen har Belissimo visat sig vara en förärvare av ypperlig arbetsmoral.

Svenska First Lady VH gjorde det riktigt bra idag med sin sympatiske ryttare Jacob Nörby Sörensen. Det blev en riktigt fin ritt där de satte alla 4-bytena och travprogrammet verkligen var vackert i en underbar ”flow”. Jag tyckte att de fick för lite betalt, jag har svårt att fatta varför traven inte belönades med mer än 8,5; för mig var det en solklar 9:a!

För Simone Pearce, som jag häromdagen skrev att hon tack vare sin goda ridning stundtals lyckades få Dancier Gold att se självbärig ut, slutade dagen inte helt lysande … Hingsten var mindre sugen på arbete idag, vilket framförallt syntes i galoppen och kronan på verket blev när han helt sonika stannade mitt i galopp-programmet för att uträtta sina behov. Dessa djur …

Jag uppskattar att domarna vågar ta bladet från munnen.

Även Suarez ryttarinna har väl haft bättre dagar. Hingsten gav ett stressat och ängsligt intryck inne på banan och var tyvärr inte till sin fördel, vilket domarna efter avslutad ritt påtalade i relativt bryska ordalag. Jag uppskattar att domarna vågar ta bladet från munnen, det är viktigt om dressyrsporten ska kunna fortsätta utan att ha ett drev aktivister efter sig.

Detta var allt från mig idag, jag återkommer med en rapport efter 5- samt 7-årsfinalerna i morgon.

/Lena Nyström

PS. På Clip My Horse kan du se mästerskapet live och även se det i efterhand. Och så kan du såklart följa det här på Ridsports sajt!

Start- och resultatlistor.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden