Dressyr
30 augusti 2021 09:02
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Vi har fått se fina djur och väldigt mycket god ridning”

Unghäst-VMSå var då årets upplaga av unghäst-VM avslutat, med nya unga världsmästare. Hingstbloggens Lena Nyström sammanfattar sista dagen i Verden, med kommentarer och bilder på de 5- och 7-åriga finalisterna - hon är inte helt överens med poängen till en av vinnarna.

Hingstbloggen: ”Vi har fått se fina djur och väldigt mycket god ridning”
Lightning Star, riden av Kirsten Brouwer, var en av Lena Nyströms favoriter. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ja, det var ju en intressant 5-årsfinal…
Vi kan ju inleda med att meddela att jag nu definitivt lämnat pressläktaren, det är betydligt bekvämare på den ordinarie läktaren, där det absolut inte finns någon kontroll överhuvudtaget om man har biljett eller inte. Här finns ryggstöd vilket då inte är så lukrativt för läkemedelsbranschen som bänkarna på pressen, men å andra sidan tjänar de ju pengar på mig under större delen av återstoden av året.

Belvederedb-stefaniewolf
Belvedere och Stefanie Wolf. Foto: Pernilla Hägg

Jag börjar med att uttala mig om den svettfuxiga avelshingsten Belvedere (e Belissimo M-Danone), som under Stefanie Wolf uppvisar ljuvliga gångarter och härlig ridbarhet. En hingst som inte är mycket använd i avel, men som verkligen förtjänar att få ston! Han borde tillföra kadens och långa linjer, han borde passa utmärkt på alla kortryggade holländska damer.

Fracisdrakeold-leonierichter
Francis Drake OLD och Leonie Richter. Foto: Pernilla Hägg

Näste man till rakning är Francis Drake (e Franklin-Don Schufro), en av väldigt få tävlande avkommor till sin fader, då man faktiskt får beakta att han betäckt mycket och att de äldsta avkommorna nu redan är sju år gamla. Denna individ är en vackert tecknad herre med ganska mycket från sin morfar. Han är lydig och väl utbildad och ger ett charmigt intryck. Skritten och galoppen håller båda god kvalitet, medan traven i sig själv inte är så märkvärdig, men tack vare god utbildning är den nu på plats.

Global Player (e Grand Galaxy Win-Don Schufro) är som jag redan nämnt en häst som ligger mig varmt om hjärtat och jag är fullständigt överens med domarna om att hingsten ska ligga över 90% på dagens bedömning.

Lasvegas-frankaloos
Las Vegas och Franka Loos. Foto: Pernilla Hägg

Idag kändes det som om domarna låg mer i linje med mina tankar avseende Las Vegas (e Ferdeaux-Wynton), då han fick 7,8 för sin skritt medan galoppen belönades med 10. Totalt slutade ekipaget på femte plats, det räcker tyvärr inte längre om poängen på skritten inte blir högre…

Damaschino-hannahlaser
Damaschino och Hannah Laser. Foto: Pernilla Hägg

Damaschino (e Danone-Fidertanz) dansade fram med en fantastisk travmekanik som även den förärades en 10, medan skritt och galopp höll sig på mer moderata 8,5 – för dagen rättvist. Hingsten har dock en positiv framtid, vilket domarna uppskattade genom att ge honom 9,5 för framtidsperspektiv. Absolut en hingst att använda i mina ögon!

Sen har vi då en SVENSK världsmästarinna, STORT GRATTIS TILL JEANNA, även om hon rider för Danmark på en dansk häst. Söte inte så store H. Downtown (e H. Donkey Boy-BH. Zack) fick allt att stämma idag och fick även poäng för sin prestation. 10 på såväl trav som framtidspotential måste kännas underbart, även om jag personligen inte är överens med domarna om varken den ena eller den andra av de båda tiorna.

Hesselhoejdowntown-jeannahögberg-arevarv
Hesselhoej Downtown och Jeanna Högberg. Foto: Pernilla Hägg

Inte helt lätt är det att få dräktigt med denne herre om man förhör sig med kollegorna såväl inom vårt avlånga land som i hingstens hemland, vi kan bara hoppas att det blir bättre med stigande ålder!

Även Danciero (e Dancier-Floriscount) fick 10 på sin potential för framtiden, något som jag absolut inte begriper, men vad vet jag… Han visas som alltid föredömligt av Eva Möller, det är en sann fröjd att se henne rida! Bästa gångart hos hingsten är galoppen, som idag inte nådde upp i 10, vilket han häromdagen fick. Hans dräktighet är numera väldigt bra, vilket inte var fallet under hans första år i avel. För mig känns det som om han passar bäst på långlinjerade högbenta ädla ston med adekvat bakbensaktivitet.

Sist ut idag den bästa hästen; Lightning Star (e Ferguson-De Niro) med duktiga Kirsten Brouwer på ryggen. Nina Känsälä och jag satt och njöt av en sällsam skönhetsupplevelse medan domarna sedan petade hål på ritten efter avslutat program genom att anmärka på än den ena, än den andra petitessen. Bedömningssport i sitt esse; det är bara att inse att det är så det är…

Jovian-andreashelgstrand_arevarv
Jovian och Andreas Helgstrand. Foto: Pernilla Hägg

Vi hoppar raskt vidare till 7-åringarna, där inte helt oväntat kejsaren Jovian (e Apache-Tango) segrade överlägset även om dagens runda på banan inte hade samma höga nivå som häromdagen. Han kom lite bakom lod ibland och gav ett något mattare intryck, medan såväl 10:an för trav som 10:an för framtidspotential får anses som absolut välförtjänta! Det ÄR en fantastisk häst och jag gläder mig åt att följa honom vidare uppåt i klasserna!

Johnnydepp-renatevanuytert
Johnny Depp och Renate van Uytert. Foto: Pernilla Hägg

En som var mer till sin fördel idag än i förrgår var charmige lille Johnny Depp (e Bordeaux-Jazz). Denna fina lilla hingst har ständigt varit bland de bästa i sin årgång. Han besitter tre fina gångarter och idag var galoppen inte så ”tudelad” som häromdagen. Blodet är dessutom väldigt intressant och i min mening passar han bäst till stora ston som behöver förbättrad luftighet i alla tre gångarterna.

Om Queenspark Wendy (e Sezuan-Soprano) har jag tyckt vansinnigt mycket tidigare, men nu känns hon tyvärr forcerad och spänd, framförallt i sitt travarbete. Galoppen är bättre och hon var bättre idag än häromdagen, men det är inte samma skönhetsupplevelse att se henne nu som det har varit.

Queensparkswendy-andreashelgstrand
Queensparks Wendy och Andreas Helgstrand. Foto: Pernilla Hägg

Om fine fine välridne B.H. Touch of Olympic (e Don Olymbrio-Fidermark) skrev jag ingenting häromdagen, men idag kommer det! Under skickliga Nanna Skodborg-Merrald har valacken utvecklats till en internationell stjärna, såå kul att se! Med en otroligt fin skritt och härlig trav och galopp, samt ett prickfritt program, kommer man högt och idag blev det en härlig och välförtjänt silvermedalj.

Elverhoejsraccolto-marianneydehelgstrand
Elverhoejs Raccolto och Marianne Yde Helgstrand. Foto: Pernilla Hägg

Såväl E. Raccolto (e Sezuan-Sandro Hit) som Quando Unico (e Quantensprung-Fidertanz) hade mindre dippar idag, varför poängen inte räckte hela vägen fram till medalj, men satan i gatan vad vi fått se fina djur och väldigt mycket god ridning på detta mästerskapet! Jag ser redan fram emot nästa!

Detta var allt från mig för den här gången, på återhörande!
/Lena Nyström

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden