Dressyr
14 juli 2021 14:30
Ridsportplus

Dante Weltinos avkommor visade framhovarna i Falsterbo

ArvtagareTrenden de senaste åren har varit att hopphästuppfödare gärna använder äldre hingstar som visat både prestation och förärvning, medan dressyrhästuppfödare hellre väljer unga spektakulära gångartshingstar. Undantaget är OS-aktuelle Dante Weltino OLD, vars avkommor glänste i Falsterbo.

Dante Weltinos avkommor visade framhovarna i Falsterbo
Dante Weltino OLD laddar just nu för fullt inför OS. Samtidigt visar flera av avkommorna fina resultat, inte minst under dressyrveckan i Falsterbo. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dante Weltino OLD (hingst f.-07 e Danone I – Welt Hit II, uppfödare Olaf Bahls) är framgångsrik både i sport och avel. Han har själv haft stora framgångar vid både EM och VM och är nu uttagen att representera Sverige tillsammans med sin ryttare Therese Nilshagen vid OS i Tokyo.

Dante Weltino OLD var reservsegrare vid premieringarna i Vechta som 2-åring. 2014 vann han kval och var högt placerad i unghästtävlingen Nürnberger Burgpokal.

21 godkända söner

Fadern Danone I, som för Donnerhallblodet via den välkände De Niro, var verksam i aveln i Sverige och tävlade i dressyr till och med  Intermediaire I. Mamman Rihanna är helsyster till OS-hästen Riwera de Hus. Stostammen har lämnat flera godkända hingstar och tävlingshästar i både hoppning och dressyr. Han är linjeavlad på den välkände Weltmeyer som finns på både mödernet och fädernet.

Trots att han verkat sparsamt inom aveln eftersom han tävlar på högsta nivå har han redan lämnat 21 godkända avelshingstar.

Ida-küchenmeistern-nordenberg-moretti-weltino-1-210712-rt
Ida Küchenmeistern Nordenberg och Moretti Weltino slutade på en andraplats i finalen för 5-åringar. Foto: Roland Thunholm

Fyra finalister

Vid årets unghästtävlingar i Falsterbo hade han fyra avkommor med som alla gick till final. Dante Weltino fick under måndagen Folksams Stora Hingstpris efter hans avkommors fantastiska framgångar i unghästklasserna.

I 5-årsfinalen kom Moretti Weltino (e. Dante Weltino-Master) på andra plats. Han reds av Ida Küchenmeistern Nordenberg och är uppfödd av Kerstin och Lars Svenstrup.

190827 Atterupgaards Lady Hamilton Foto Dwb Fb
Atterupgaards Lady Hamilton blev dansk champion bland 3-årsston för två år sedan. Foto: Dansk Varmblod

I samma klass kom Atterupsgaards Lady Hamilton (e.Dante Weltino-Stedinger) på 11:e plats efter att ha kommit 6:a i semifinalen med 10 på traven. Hon reds av Selina Solberg Vittinghus, ägs av Hamilton Horse AB och är född på Stuteri Atterupsgaard i Danmark och blev där champion bland 3-årsstona.

Carlhedin2
Carl Hedin red Dantes Specter till seger i SWB Stallion Trophy som ingick i 5-åringarnas championat 2020. Foto: Roland Thunholm

Hedin visade två

Carl Hedin visade två avkommor till Dante Weltino i Falsterbo. I 6-årsklassen red han den godkända hingsten Dantes Specter (e. Dante Weltino-Donnerball) som ägs av JW Dressyr AB. Han slutade där på sjunde plats. Dantes Specter har en godkänd helbror, Dantes Dancer, i Tyskland som utbildas av Therese Nilshagen.

I 7-årsklassen red Carl Hedin Davalerian (e. Dante Weltino-Vivaldi) som ägs av Eques Management AB. Han slutade på 4:e plats i semifinalen, men fick tyvärr utgå i finalen efter att ha bitit sig i tungan. Davalerian köptes på en auktion som 3-åring i Westfalen i Tyskland och är en stor häst på 183 cm.

Carl-hedin-davalerian-avbryten-2-210712-rt
Carl Hedin fick avbryta sin finalritt med Davalerian, efter att valacken bitit sig i tungan. Foto: Roland Thunholm

”Kraftfulla gångarter”

Carl Hedin tycker att det är ganska stor variation på de hästar som han har sett efter Dante Weltino, men att han är väldigt nöjd med de två han utbildar.

– De har kraftfulla gångarter med bra bakben. Det är snälla hästar som är läraktiga och har mycket energi. De har stor samlingsförmåga vilket medför att de har en stor talang för piaff som är näst intill en naturlig gångart för dem.

Carl Hedin menar att Dante Weltino ger kompletta hästar med bra gångarter och stor samlingsförmåga.

– De är nog mer GP-hästar än championatshästar, konstaterar han.

Ridsport
Therese Nilshagen och Dante Weltino var med i EM-laget som tog brons 2017. Foto: Roland Thunholm

”Passar svenska ston”

Lena Nyström som är en av Sveriges mest framgångsrika uppfödare av dressyrhästar har använt Dante Weltino en gång men tyvärr förolyckades det fölet.
– Jag skulle gärna använda honom igen, men jag försöker undvika fryst sperma till mina ston och det blir tyvärr ganska dyrt. Min uppfattning är att han sprider lite i sin förärvning. Han borde passa bra på svenska ston eftersom de ofta har en elastisk trav och bra skritt och inte är så stora, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets hästfest i Falsterbo (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden