Dressyr
12 juli 2021 13:53
Ridsportplus

Om 4-årsvinnaren: ”Han ger en magisk känsla”

FHS 2021Det var två lyriska ryttare med idel lovord om sina unga hästar som mötte pressen efter att 4-åringarnas final i Folksam Open avgjorts i Falsterbo. De två fuxarna, som dessutom gick i par inne på banan, infriade alla förväntningar med råge.

Om 4-årsvinnaren: ”Han ger en magisk känsla”
Linnéa Holmgren och Buskhagas Ramayana. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De var rörande överens, ettan Linnéa Holmgren och tvåan Emma Evaldsson, om att för de yngsta deltagarna var målet i Falsterbo att ge dem en trevlig upplevelse av en stor tävlingsplats. Och det lyckades de verkligen med. När de båda kom in på banan, näst sist ut i startfältet efter att ha slutat trea och fyra i semifinalen, så var det allt annat än stilla inne på banan – det blåste rejält idag i Falsterbo.

Men det bekom inte Buskhagas Ramayana (SWB val -17, e Revolution-Del Piero, uppf Buskhaga HB, äg Stall Buskhaga, Malin Holmgren) eller Kopparkulla Toscana (SWB sto -17, e Heston for U-Blue Hors Don Romantic, uppf Monica och Sören Björkdahl & AB Kopparkulla Gård, äg Anita Moliis Larsson & AB Kopparkulla) det minsta, utan de unga hästarna utförde lydigt allt som krävdes av dem.

Valacken Ramayana belönades med totalt 84,6 procent, där båda domarna bedömde att han har en ljus framtid. I kommentarerna efter ritten nämnde domarna även hans samarbetsvilja och jämnhet med tre goda gångarter.

– Det är ganska stort här för en liten 4-åring. Målet var att få en bra, lugn runda och en bra upplevelse, säger Linnéa Holmgren.

Egenproducerad vinnare

Hon sitter på en egen uppfödning – ”vi har själva dragit ut honom” – och han lär inte flytta någonstans de närmaste åren. Linnéa har bara gott att säga om valacken.
– Vi har en hel del andra hästar hemma, men ingen som är så rätt som Ramayana. Han är så himla arbetsvillig, så mjuk i kroppen och väldigt komplett. Han är otrolig att samla i galoppen, det räcker att sätta sig så gör han det – det är en magisk känsla, han är helt underbar att rida.

Hemma hos Stall Buskhaga finns Ramayanas mamma Beverly Beach (e Del Piero) med flera yngre syskon. Det har dock inte blivit något helsyskon.
– Vi vill gärna ha det men det tog sig inte. Men det är en otrolig kombo så vi ska försöka igen. Hon fick ett föl efter Jovian i år som ser superfin ut.

Avel är ett intresse för hela familjen, även om det oftast blir Linnéa som får sista ordet om hingstvalet. Utöver Beverly Beach finns Sigma (e Sandro Hit), som 2009 fick kändishingsten Tomahawk, och egna uppfödningen Buskhagas Zaafira (e Blue Hors Zack) i avelsboxarna.

”Det kunde gå vägen”

Emma Evaldsson hade på känn att hennes Kopparkulla Toscana, ett fuxsto som är allt annat än vad man kan tro om just ett fuxsto, kunde slå till med något riktigt bra.
– Vi visste att vi hade en jättebra häst med oss, och om det gick vägen idag så skulle det kunna räcka – det var ganska tätt i semifinalen i lördags, konstaterar hon.

Hon beskriver dagens ritt som mer avspänd än rundan i semifinalen.
– Det är första gången i mitt liv som jag rider något så här stort, men det var jätteroligt. Målet var att ge henne en trevlig upplevelse utan spänning och komma hit och samla rutin.

Emma-evaldsson-kopparkulla-toscana-2-210712-rt
Emma Evaldsson och Kopparkulla Toscana. Foto: Roland Thunholm

Precis som Linnéa så öste Emma lovord om sin fantastiska 4-åring.
– Jag var nog mest nöjd med skritten, den har varit lite svår för henne stundtals så jag är väldigt nöjd med att hon gjorde den bra och avslappnat. Sedan är jag alltid nöjd med galoppen på henne – den är helt fantastisk. Jag är jättenöjd, hennes inställning är fantastisk, säger hon och svävar iväg i känslan som stoet gav på banan:

– När man styr upp på långsidan för en galopplängning så vet hon precis vad hon ska göra, jag behöver bara styra upp så är det full fart och sedan när vi kommer till kortsidan så sitter jag bara tillbaka lite så samlar hon ihop sig. Det är en helt fantastisk känsla.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets hästfest i Falsterbo (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden