Hoppning
16 juli 2021 16:03
Ridsportplus

Topphästen fick gå Falsterbo istället för EM: ”Man vill bara göra om det igen”

FHS 2021Ingemar Hammarström valde att värma upp inför finalen i Torstenssons Ungdoms Grand Prix med att rida final i lag-SM, istället för hoppa uppvärmningsklassen - en strategi som visade sig räcka hela vägen till seger. "Det är fantastiskt att rida där inne, det gäller att ta vara på tiden", säger Ingemar efter vinsten.

Topphästen fick gå Falsterbo istället för EM: ”Man vill bara göra om det igen”
Ingemar Hammarström fick till en riktig vinnarrunda med Captain Sparrow. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under torsdagen låg fokus på finalen i Elitallsvenskan för många i Falsterbo, så även Ingemar Hammarström som har stor vana av att vinna i Falsterbo – han gjorde det senast förra året, när junior-SM avgjordes på den anrika tävlingsplatsen.

Då, precis som nu, red han sin trogne partner Captain Sparrow 5 (HOLST val -07, e Cormint I-Barnaul XX, uppf Pohling Manred, äg Mitt Hjärta Hästsport), och i år fick insatsen för laget – som slutade med ett lag-silver – fungera som uppvärmning inför finalen i Torstenssons Ungdoms Grand Prix.

– Jag gick bara in i kvalet, korsade startlinjen och utgick. Det blev för mycket att rida tre rundor på samma dag här i värmen, han fick spara sig i den klassen. Det var rätt beslut, jag funderade egentligen aldrig på något annat, konstaterar Ingemar Hammarström efter en klar seger i ungdomshoppningen.

Många nedslag

Ungdoms Grand Prix var öppen för 19 ekipage – sju young riders och tolv juniorer fanns med i startfältet. De äldre red banan på 1,45, och för juniorerna sänktes den till 1,40. Lilly Landgren toppade gårdagens uppvärmning, men idag blev det ett nedslag i grundomgången.

En vattenmatta under ett vitt räcke ställde till det för några och det blev en hel del rivningar innan fem ekipage lyckades ta sig till omhoppning. Väl där var det bara Ingemar Hammarström och Paula Unghanse med Caskoj’s Caresso (SWB) (val -08, e Cartier-Favorit, uppf Carina Svensson & Johanna Westholm, äg Johanna Unghanse) som klarade banan felfritt.

– Det var riktigt roligt att rida där inne, det är en upplevelse. Han kämpade verkligen för mig, så jag är superglad. Det går så snabbt där inne och när man kommer ut så tänker man att man skulle vilja göra om det – man får ta vara på tiden, konstaterar Ingemar Hammarström och får medhåll av Paula Unghanse.

– Det var helt otroligt, det var första gången min häst satte en hov i Falsterbo – jag har ridit här tidigare men det är alltid en lika härlig känsla att rida där inne. Precis som Ingemar säger får man ta vara på sekunderna man är där inne, oavsett om det är publik eller inte så är det extremt mäktigt att få rida där.

Egen stil

Paula har själv tagit valacken upp i klasserna, och han tar sig över hindren på ett lite annorlunda sätt.
– Han är en väldigt speciell häst, han har kanske inte samma hoppteknik som de flesta andra hästarna – det har tagit tid att lära sig att anpassa sig efter det men när vi väl har fått till det nu på senaste tiden så kan han hoppa hur högt som helst.

Torstenson 7
Paula Unghanse och Caskoj’s Caresso (SWB). Foto: Roland Thunholm

Annie Hjertén, som gjorde sin första start i Falsterbo, slutade trea efter ha varit snabbaste fyrfelare i omhoppningen med sin Fransesco Cilea (SWB) (val -11, e Haydn-Bonaparte, uppf Emma Pettersson, äg Erika Hjertén).

– Det här var fantastiskt kul, jag hade väldigt roligt och en bra känsla. Jag har varit här många gånger men bara som publik, och föreställt sig hur det skulle vara att rida här. Klart det var nervöst, men det var mest roligt och härligt, säger hon, och hyllar sin häst.

– Vi köpte honom av Elin Hällgren förra året. Jag har inte tävlat så mycket, det här var min fjärde 1,40, men det gick ju bra! Han är helt fantastisk och har en så härlig inställning – hans huvud är allt man vill ha hos en hopphäst, det är jag extremt tacksam för.

Torstenson 12
Annie Hjertén och Fransesco Cilea (SWB). Foto: Roland Thunholm

EM och SM väntar

Det är intensiv tävlingsperiod nu – Annie och Paula kom nyss från NM i Ypäjä och Ingemar väntar EM nästa vecka. Hans häst, 8-åriga Nicoline d’Or, är sedan ett par dagar på väg ner till Portugal. Att han valde sin mest erfarna häst till Falsterbo istället för EM kan låta förvånande.

– Jag har gjort så mycket med Captain och för Nicoline blir det en bra erfarenhet att åka till Portugal och gå ett EM. Hon har verkligen varit i toppform under våren och sommaren och jag åker dit utan press. Det var vårt val att det blev Nicoline, berättar Ingemar.

För Captain Sparrow och de andra väntar nu lite ledighet, innan alla tre toppryttarna från dagens final siktar in sig på att rida SM i Mantorp.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets hästfest i Falsterbo (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden