Dressyr
12 juli 2021 14:57
Ridsportplus

”Hade inte räknat med seger”

FHS 2021Maria von Essen visste att det var en bra häst hon satt på. Men att hon skulle vinna dressyrens femårsklass vid Falsterbo Horse Show med Tjørnelys Torino, det hade hon inte väntat sig.

”Hade inte räknat med seger”
Maria von Essen och Tjørnelys Torino fick rida först i ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Maria von Essen och Tjørnelys Torino (val -16, e Tailormade Temptation-Marlon, uppf Jørgen Kaspersen, äg Amalia Emmoth) var femma i semifinalen med dryga 75 procent, bara något poängprocent efter dubbelvinnande dansken Jan Møller Christensen.

Men när det verkligen gällde, då slog Maria och den brune valacken till – och det rejält. Maria fick 8 för sin ridning och hästen 8,8 på skritten, 7 på traven, 9,2 på galoppen och nior på både lösgjordhet och framtidsutsikter. De siffrorna var det ingen som kunde slå.

– Jag är överraskad. Jag vet ju att jag har en fin häst men att det skulle räcka till seger, det hade jag inte räknat med, säger Maria.

Tjørnelys Torino uppförde sig perfekt, både på framridningen och tävlingsbanan. Ändå var det bara hans tredje start i livet.
– Han är så trygg och fin och litar på sin ryttare.

Han gjorde alltså inga starter som 4-åring, helt enkelt för att han var så stor och valpig.
– Men i vår har han utvecklats enormt, mycket mer än jag hoppats på, speciellt i sin skritt. Det finns många växlar i den här hästen.

Bevis på kvalitet

För Maria, som driver sin verksamhet i skånska Hviderup utanför Lund tillsammans med kusinen Ebba, betyder en seger i Folksam Open mycket.
– Helt klart förstärker det mitt varumärke. En seger är ju bevis på att det är kvalitet på det man gör. En sorts varudeklaration.

Hur framtiden för Tjørnelys Torino ser ut är lite oklart.
– Kanske får jag behålla honom, kanske vill ägaren Amalia rida honom själv. Vi får se, säger Maria.

Hoppas på unghäst-VM

Nästan lika oklart är det vem som ska rida Moretti Weltino (SWB hingst -16, e Dante Weltino-Master, uppf Kerstin & Lars Svenstrup, äg Charlotte Haid-Bondergaard & Dan Nordenberg) i framtiden. Ida Küchenmeistern Nordenberg har matchat hingsten hittills och gjorde i Falsterbo en helgjuten ritt som räckte till andraplatsen.

Klart är dock vad som ska hända den närmaste tiden. Eller i alla fall nästan klart.
– Vi hoppas på unghäst-VM i Verden. Uttagningarna är ju inte klara men vi hoppas komma med, sa Idas man Dan Nordenberg.

Moretti Weltino deltog i Breeders förra hösten men höll på att missa finalen. Men efter en strykning kom han in som tolfte finalhäst – och slutade fyra.
– Gästryttarna gillade honom mycket och det gav fina poäng, berättar Dan Nordenberg.

Charlotte Haid-Bondergaard äger halva Moretti Weltino, men om det blir hon eller Ida som ska rida hästen i framtiden är som sagt inte bestämt.
– Vi får väl se. Vi tar det som det kommer och tills nu har det varit Falsterbostart vi fokuserat på.

Ida-küchenmeistern-nordenberg-moretti-weltino-1-210712-rt
Ida Küchenmeistern Nordenberg och Moretti Weltino. Foto: Roland Thunholm

Ida har några år som beridare i Schweiz på meritlistan och tillsammans med Dan bedriver hon verksamhet med liten uppfödning utanför Landskrona.

Ida red också 6-årsfinalen, på Santo Spirito.
– Det är en egen uppfödning. Jag red pappan Santo upp till Intermediaire I och han är godkänd i Oldenburg. Mamman Samba di Janeiro har vi flera fina avkommor undan, berättar Dan Nordenberg.
– Namnet Santo Spirito betyder den helige anden. Jag försöker hitta på lite roliga namn till våra hästar.

”Sportig individ”

Bara 0,2 poängprocent bakom Ida kom Linn Larsson med Gwendolyn K (WESTF sto -16, e Goldberg-Fürst Heinrich, uppf Johannes Kötter, äg ML Dressage HB).

– Vi såg henne som föl men när vi såg en video på henne när hon var tre slog vi till. Hon är verkligen en sportig individ med tre jämna gångarter och otroligt ridbar. Det här var hennes tredje tävling och hon gick bara in och gjorde jobbet, sa Linn.

Linn-larsson-gwendolyn-1-210712-rt
Linn Larsson och Gwendolyn K. Foto: Roland Thunholm

Semifinalsegraren, danske Jan Mølller Christensen lyckades inte helt med sina hästar i finalen. Med Castro Sem, semivinnaren, var han fyra och med semitvåan Hesselhöjs Dream sjua.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets hästfest i Falsterbo (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden