Hoppning
17 juli 2021 13:07
Ridsportplus

”Trodde nog inte att vi kunde rida så fort”

FHS 2021Finalen i Folksam Open för 5-åringar innehöll 28 hästar, som med olika inställning intog banan - gemensamt för de nio som tog sig till omhoppning var att de unga hästarna strålade av självförtroende. Bäst gick det för "jättehästen med lite gräsmage", storhoppande Thorsagårdens Hertha (SWB), som överraskade sin ryttare.

”Trodde nog inte att vi kunde rida så fort”
Viktor Edvinsson och Thorsagårdens Hertha tog hem segern i 5-årsfinalen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Erika Andersson var först att nolla i grundomgången i 1,25-klassen, och därmed först ut i omhoppningen. Hennes gula sto Topaz Princess (SWB) (-15, e Latour-Hip Hop, uppf Margareta & Lennart Wikström, äg Elisabeth Gerhardsson) hoppade fantastiskt, och såg ut att gilla att gå fort – det blev ännu en felfri ritt för ekipaget, som dock tog flera långa vägar och fick nöja sig med tredjeplatsen.

  – Det var svårt att veta hur fort man skulle rida på en 5-åring när man går ut först, men det var inga problem att få fram henne. Hon är ofta så att hon ligger på lite, hon är ganska stark men hon hoppar fint, säger Erika Andersson efter prisutdelningen.

  Ägaren Elisabeth Gerhardsson köpte stoet som 1-åring och hon har därefter fått ett föl. Topaz Princess har väckt mångas uppmärksamhet i Falsterbo och Erika Andersson är inte säker på att hon får ha kvar henne i sitt stall.
  – Hon har utvecklats massor den här veckan, hon har varit fin hela säsongen men nu tycker jag nog att hon är ännu bättre.

  Erika-andersson-topaz-princess-1-210717-rt
  Erika Andersson och Topaz Princess. Foto: Roland Thunholm

  Seger för jättehästen

  21-årige young ridern Viktor Edvinsson satsade allt med Thorsagårdens Hertha (SWB) (sto -15, e Heartbeat-Carosso VDL, uppf Fatima & Patrik Emanuelsson, äg Fatima Emanuelsson) i omhoppningen, svängde snävt och kapade galoppsprång. Satsningen höll hela vägen och Viktor lyckades knipa segern med stor tidsmarginal.

  – Planen var att rida det snabbaste jag kunde, det var här och nu det gällde, men sedan trodde jag nog inte att vi kunde rida så fort. Man tränar ju inte på det hemma och man gör det aldrig på tävling, konstaterar han, och säger att han nog inte trodde att stoet kunde gå så fort.

  – Hon är ju så stor! Hon är nog runt 1,80 och rätt massiv, och så lite gräsmage på det. Men hon var väldigt kvick idag och vi fick till alla vägar, även om det var nervöst till sista hindret.

  Thorsagårdens Hertha har också haft föl och kom till Viktor i höstas från uppfödaren och ägaren Fatima Emanuelsson.
  – Hon hade inte gjort så mycket innan dess, hon gick sin första tävling i slutet av förra året, berättar Viktor, som är inne i ett riktigt flyt på tävlingsbanan – han kommer nyss från NM, där det blev ett lagguld och individuellt brons.

  Rutinerad dansk beridare

  Danska Karen Moeller Rohde fick se sig passerad med över två sekunder, men kunde ändå knipa andraplatsen med Evolution Ask (val -16, e Zirocco Blue-Tannenshofs Cheenook, uppf Linus Camitz, äg Stutteri Ask) – även det en rejält stor häst.

  – Ja, han är väldigt stor, jag hade inte väntat mig att det skulle gå så här bra i omhoppningen.
  Det här var hans femte tävling, berättar Karen Moeller Rohde, som jobbar som beridare på Stutteri Ask sedan tio år tillbaka.

  Det danska stuteriet har stora planer för Evolution Ask, och trots stort intresse under finaldagen så blir han troligtvis kvar i stallet.
  – Vi behåller honom tills vidare, tills han blir åtta eller nio år, och ser hur han utvecklas vidare – vi tror att han kan gå hela vägen. Kommer det ett riktigt stort bud så kanske han säljs, men vi har fått fyra förfrågningar bara idag. Hittills har vi bara sagt nej, säger Karen med ett skratt.

  Karen-moeller-rohde-evolution-ask-1-210717-rt
  Karen Moeller Rohde och Evolution Ask över sista hindret. Foto: Roland Thunholm

  Resultat

  Equisport sänder alla klasser live från Falsterbo (betalkanal)

  Arrangörens webbplats

  Program, Falsterbo Horse Show Sport Edition

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från årets hästfest i Falsterbo (22)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden