Hoppning
18 juli 2021 11:46
Ridsportplus

Crunch Air flög fram i 7-årschampionatet

FHS 2021Att gå först ut i en avgörande omhoppning innebär alltid en chansning, även för rutinerade ryttaren Marcus Westergren. Han satsade allt med Crunch Air, och valacken svarade över förväntan. "Han har varit grym här i Falsterbo och gjort det så lätt - trots mina misstag", säger Marcus efter segern.

Crunch Air flög fram i 7-årschampionatet
Marcus Westergren och Crunch Air segrade i 7-årschampionatet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sju ekipage klarade grundomgången över 1,40-hinder felfritt och gick till omhoppning. Peder Fredricson, som toppade efter fredagens andra semifinal med Jumper d’Oase, hade förmånen att gå ut sist och satte en säker nolla i grundomgången – men i omhoppningen föll ett hinder och ekipaget halkade ner till femte plats.

Istället blev det Marcus Westergren, som gick först ut i omhoppningen och satsade allt med Crunch Air (HOLST val -14, e Crunch-Calato, uppf Susanne & Volker Redderberg, äg MW Collection AB), som till slut stod som segrare.

– Man har inte så mycket annat val än att satsa när man går ut först, konstaterar Marcus Westergren med ett skratt.

Trots segern skulle han inte beskriva Crunch Air, som ropades in till stallet på Holsteinerauktionen som 3-åring, som en snabb häst.
– Jag upplever honom som ganska långsam men han har bevisat gång på gång att han kan vinna. Det blev plötsligt väldigt kort mellan hindren idag, det var inte min bästa runda för det blev lite väl mycket rattande ibland, men vi klarade det.

Han har bevisat gång på gång att han kan vinna.

Valacken tog sig genom 7-årschampionatet med idel nollor i protokollet.
– Han har varit grym, han har absolut överträffat mina förväntningar. Hemma är han en häst som alla vill gosa med, men ingen vill rida honom – han är lite disträ och måste övertalas till jobb, även om han gör allting men utan så mycket engagemang. Men när det kommer till hinder, då hoppar han gärna.

Tuff bana

Robin Ingvarsson tog betydligt längre tid på sig i omhoppningen, men rundan räckte till en silverplats med morbror Sven Ingvarssons Joe (KWPN val -14, e Etoulon VDL-Amadeus, uppf W. Santegoeds, äg Måsel AB) som gick här även förra året som 6-åring.

– Det var en rätt tuff bana idag, mycket linjer, fyrkantiga oxrar och hindren kommer snabbt. Vi är inte vana vid att rida på de här jättebanorna, så det blir lite annorlunda – linjerna blir längre och mer framåt än när man rider i en liten arena, analyserar Robin Ingvarsson.

Robin-ingvarsson-joe-3-210718-rt
Robin Ingvarsson – alltid med ett ”fighting face” – och Joe slutade tvåa i 7-årschampionatet. Foto: Roland Thunholm

Även Robin Ingvarsson har stor erfarenhet av att rida unghästar i Falsterbo, och både han och Marcus konstaterar att de har lärt sig vad som är bästa uppladdningen för att få hästarna att prestera på topp.

– Det gäller att ha dem pigga och fräscha när man kommer till en tävling som Falsterbo. Vi försöker att kvala dem ganska tidigt, så man inte måsta jaga kval och tävla in i det sista. Våra unga hästar tar det väldigt lugnt de sista veckorna innan tävlingarna och rids mest ut, säger Robin Ingvarsson, och konstaterar att många vill lite för mycket.

– De tränar för mycket hemma, och så kommer de hit med trötta hästar. En äldre häst kanske du kan träna mer, men en 5-6 åring kan du inte sitta och trimma ihjäl två veckor innan tävling. Det är bättre de kommer hit och är lite för pigga och på, det blir lagom till sista dagen – första dagen ska de helst takta upp till banan.

– Jag brukar säga att hästarna helst ska vara som popcorn. Hästskötarna tycker inte om det lika mycket bara, fyller Marcus Westergren i med ett skratt.

Hästarna ska helst vara som popcorn.

Norske Erik Preben Strand knep tredjeplatsen med Ab’s Classic Blue (DWB val -14, e VDL Zirocco Blue-Cacao Courcelle, uppf Allan Blomgren, äg Eps Sporthorses).

Resultat

Equisport sänder alla klasser live från Falsterbo (betalkanal)

Arrangörens webbplats

Program, Falsterbo Horse Show Sport Edition

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets hästfest i Falsterbo (22)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden