Dressyr
25 augusti 2021 17:18
Ridsportplus

SWB-ekipage direkt till UVM-final

UVMEtt SWB-ekipage gick direkt till 6-årsfinal när unghäst-VM drog igång med 6-åringarnas kval under onsdagen. Direkt till final gick "reservekipaget" Jacob Nörby Sörensen och First Lady VH. "Jag hade en bra känsla i dag", sa den EM-aktuelle ryttaren.

SWB-ekipage direkt till UVM-final
Charlotte Fry och Kjento var bäst för dagen. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var reserven First Lady VH  (e Fürstenball u Cashmira VH ue Cashmir, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Lexner-Jonsson Rid AB) som levererade en finalplats på direkten tillsammans med EM-aktuelle landslagsryttaren Jacob Nörby Sörensen i sadeln.

Ekipaget fick domarsiffrorna 82,8 procent, med 8,8 för traven som högsta betyg, vilket resulterade i ledning efter att halva startfältet visat upp sig. Efter att alla 48 ekipage hade ridit landade det svenska ekipaget på åttonde plats vilket säkrade en finalplats då de tolv främsta ekipagen får direktbiljett till finalen.
– Det känns bra. Den gjorde vad den kunde och jag hade en bra känsla i dag, sa Jacob Nörby Sörensen till Ridsport när kvalet var klart.

Patricia Laustsen, som driver Gunnarlunda tillsammans med maken Bjarke, där Jacob Nörby Sörensen är beridare, var glad över dagens bedrift.
– Jag är glad för svensk avels skull. Hoppas att det här kan leda till att fler uppfödare vågar satsa på att lämna sina hästar till proffsryttare.

Bäst i 6-åringarnas kval var brittiska Charlotte Fry och den godkända hingsten Kjento (KWPN hingst e Negro-Jazz, uppf A.J.van Os, äg Van Olst Horses) som domarna gav dagens enda 10:or, för både trav och galopp. Kjento slutade på totalt 94 procent.
Efter Kjento kom tre hingstar till, Escamillo e Escolar, Sverigeaktuelle Suarez e Sezuan som stått till svenska stoägares förfogande hos Gränsbo stuteri under ett par års tid samt Dancier Gold e Dancier.
Lite av en skräll var det att det på femte plats klev in ett polskt ekipage, ryttaren Beata Stremler på For Romance-avkomman For Magic Equesta.

Kvalklasserna för de 5- och 7-åriga hästarna rids på torsdag respektive fredag. 6-åringarnas final går på lördag och 5- och 7-åringarnas finaler rids på söndagen. Men redan i morgon är det lilla finalen för de 6-åringar som inte gick vidare i dag. De tre bästa får biljett till finalen även de. Det innebär en ny chans för de svenska ekipage som inte tog sig till final i dag, Anita Roslund/Fontanell och Isabelle Serrander/Bella J får ladda om och göra ett nytt försök i morgon.

Ridsports avelsexpert Lena Nyström levererar med start torsdag dagliga reflektioner i Hingstbloggen.

Lena är uppfödare till Fontanell (e Fürstenball u Allerfeinste ue Ampere, äg Anita & Mats Roslund) som placerade sig på plats 36 med knappt 75 procent i protokollet med Anita Roslund i sadeln.
– Jag är nöjd, han gjorde det han skulle, sedan drar det ner på det mesta när han går lite bakom lod, det är hans svaghet, sa Lena Nyström när klassen var klar.

Flest avkommor i 6-årsklassen har Fürstenball med fyra startande och Glock’s Toto Jr, Escolar, Negro samt Governor har tre vardera.

Resultatlista.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden