Dressyr
26 augusti 2021 16:00

5-åringarnas kval på UVM klart – Jeanna Högberg till final

MästerskapUPPDATERAD 17.58 Nu är det första kvalet på UVM för de 5-åriga hästarna i tyska Verden färdigridet. Inget SWB-ekipage tog sig direkt till final, däremot är Jeanna Högberg finalklar med en DWB-registrerad häst.

5-åringarnas kval på UVM klart – Jeanna Högberg till final
Jeanna Högberg och Hesselhöj Down Town i 5-åringarnas kval. Foto: Pernilla Hägg

Tysklands Eva Möller red den lacksvarte godkände hingsten Danciero (HANN hingst e Dancier-Füchtels Floriscount, uppf ZG Broers u. Weber, äg Hengsthaltung Helgstrand/Schockemöhle) till seger i 5-åringarnas kval i tyska Verden på torsdagen.

Ekipaget fick 96,6 procent med bland annat en tia på galoppen och inget betyg lägre än 9,5 i övrigt.

På andra plats kom holländska Kirsten Brouwer på Ferguson-dottern Lightning Star med De Niro som morfar, uppfödd av T Wilaras. Hon kammade hem högst poäng – 9,7 – för både lösgjordhet och allmänt intryck.

Ännu en avelshingst

På tredje plats var det åter igen en avelshingst, Global Player (e Grand Galaxy Win-Don Schufro) uppfödd av dansken Henrik Hansen, som för övrigt inte heller han kallades till prisutdelningen där uppfödarna till dessa otroligt talangfulla hästar lyste med sin frånvaro, trots WBFSH löfte för två år sedan om att även de skulle lyftas vid prisutdelningarna. Global Player reds även han av Eva Möller som jobbar på Helgstrand Germany, den tyska avdelningen av Helgstrand.

Bästa svenska insats blev Jeanna Högberg och Hesselhöj Down Town (DWB hingst e Hesselhöj Donkey Boy-Blue Hors Zack, uppf Dorthe og Hans Jørgen Hoeck, äg Helgstrand Dressage), som dock representerar den danska stamboken DWB. Ekipaget slutade på delad fjärde plats med 9,2,4 procent och är direktkvalade till final. Down Town fick höga 9,5 för både trav, galopp och allmänt intryck.

Uvm_danciero7_evamoller
Eva Möller red Danciero till seger i kvalet. Foto: Pernilla Hägg
Uvm_anna_osterberg_maracena
Anna Österberg och SWB-hästen Maracanã slutade på delad 23:e plats i kvalet bland 41 startande. Foto: Pernilla Hägg
Uvm_stradivariuz_jennifersvensson
Jennifer Svensson och SWB-hästen Stradivariuz i torsdagens kval. Foto: Pernilla Hägg
Prisutdelning-6414
Dags för prisutdelning. Foto: Pernilla Hägg

Ida Nordenberg Küchenmeistern red SWB-hästen Moretti Weltino (e Dante Weltino OLD-Master, uppf Kerstin och Lars Svenstrup, äg Charlotte Haid Bondergaard och Dan Nordenberg) till en lite frustrerande 15:e plats i kvalet, eftersom de tolv första går vidare, och var med det bäst i den trupp som är uttagen att representera Sverige på mästerskapet.

Ny chans

Ekipaget fick ihop 82,2 procent med bland annat 8,3 poäng för traven och allmänt intryck. Det blir en ny chans för Ida och Moretti Weltino i lilla finalen i morgon, där de tre bästa ekipagen får de sista biljetterna till finalen.

Jennifer Svensson och hennes Stradivariuz (SWB e Sibelius-De Niro, uppf Philippa Magnusson) kom inte långt efter med 81 procent och en 17:e plats. Även de får en ny chans i morgon. I dag blev de högst belönad för galoppen (8,5) och allmänt intryck (8,3).

På delad nittonde plats hamnade Anita och Per-Erik Månssons uppfödning Furstepoppel, en stor gänglig son till Total Hope-Sohn der Sonne som visades av svenska Emma Ahlberg som bor och verkar i Danmark. Valacken ägs av Helena Widell. Han fick högst betyg för sin fina skritt, 8,5.

Anna Österberg och hennes egenuppfödda Maracana e Van Vivaldi-Calino fick 8:or för trav, galopp och allmänt intryck. De slutade på delad 23 plats.

Båda de två sistnämnda får även de en ny chans i morgon. I dag krävdes det 86,2 procent eller högre för att komma direkt till den stora finalen som kommer att bli ett riktigt getingbo med flera vassa segerkandidater. Dessutom kan allting hända, det har vi sett förut, då resultatlistan kan bjuda på flera överraskningar när somliga 5-åringar gör sitt andra framträdande under UVM.

Fürstenball i topp

Om man tittar på fadershingstar till 5-åringarna är det åter Fürstenball i topp med flest deltagande avkommor, fyra stycken. Därefter kommer Vivaldi med tre och två vardera har Ferguson, Donkey Boy, For Romance I, Sverigeägda Bon Coeur och Johnson.

Trots sin popularitet bland uppfödarna har Franklin hittills endast haft en avkomma representerad på årets UVM. Det är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på till vilka priser avkommorna brukar säljas på auktioner. Han var själv UVM-finalist 2015 och hans äldsta avkommor är nu sju år.

Se filmklipp och bilder från dagen på Ridsports Instagram Stories.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden