Dressyr
28 augusti 2021 09:41
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Mycket pengar innebär inte att du kan rida”

Unghäst-VMVilka var besvikelserna och vilka hästar gick rakt in i hjärtat under fredagen på unghäst-VM i dressyr? Hingstbloggens Lena Nyström är på plats i Verden för att följa mästerskapet och som alltid tycker hon till: "Väldigt svår att inte älska!" skriver hon om en av hästarna i 7-åringarnas kval. Här finns också flera bilder från tävlingarna.

Hingstbloggen: ”Mycket pengar innebär inte att du kan rida”
Simone Pearce och Quando Unico som imponerade på Lena Nyström. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dag fick vi ett bord i vår lilla hörna, dock kom detta på bekostnad av mackorna, så en viss svensk ”tyckerska” känner sig tämligen smal och dessutom redo att utföra hemska saker för att få något att stoppa i munnen … Dessutom har vädergudarna varit på sitt allra sämsta humör i dag, så pass att jag som ALDRIG bär huvudbonad har investerat i ett pannband! Flera ekipage har ridit i fullständigt hällande regn.

Vad ska man säga om dagen i övrigt?
Ja, man kan ju börja med att konstatera att även om du har SÅÅ mycket pengar och kan köpa två av Europas bästa och dyraste avelshingstar/sporthästar i sin åldersgrupp – Springbank II VH och Valverde – innebär det inte att du per automatik kan rida … Jag grät lite grann och det var INTE för att det var så rasande vackert att jag blev rörd. Den ene gapade mer eller mindre konstant och den andra knäppte helt sonika av i nacken.

Jovian, Jovian, Jovian!
Det är svårt att tänka på något annat när man sett honom och Andreas på banan i dag. Med spetsade öron lekte han sig igenom det för en 7-åring relativt svåra programmet, fullkomligt fokuserad på sin uppgift och ryttare, trots att det emellanåt regnade så ihållande att de nästan var svåra att urskilja … Så himla synd att det inte är helt enkelt att få dräktigt med honom!
Segern för den 175 cm stora Apache-Tango-sonen var överlägsen, han var drygt 7 procent före dagens 2:a, trots sin begränsade men rena skritt, som faktiskt belönades med relativt höga 8. Jag kan inte annat än att stämma in i hyllningskören, 10 för utvecklingsbarhet har aldrig känts mer rättvist än i dag!

En annan häst som gått rakt in i mitt hjärta när jag först såg honom vinna Bundeschampionatet 2017 och som jag fortfarande älskar är Eternity (Escolar-Sir Donnerhall). Han har från Eva Möllers kompetenta händer vandrat vidare till stall Cathrine Dufour, där han utbildats. Hans knappa skritt till trots, får han väldigt höga poäng i kraft av sin smått överjordiska såväl trav som galopp, samt en ljuvlig gåvilja. Väldigt svår att inte älska!

Eternity 75 Anne-mettestrandbyhansen-7597
Eternity gick rakt in i hjärtat. Foto: Pernilla Hägg
Jamesonrs2 Mariekevanderputten-9362
”En vandrande testosteronbomb” kallade Lena Nyström Jameson RS2 med Marieke van der Putten i sadeln. Foto: Pernilla Hägg

Quando Unico (Quantensprung-Fidertanz) är en hingst som har otroligt lätt för samling och han hade för mig dagens absolut bästa galopp-piruetter och dessutom en fantastisk skritt. Om denne Sprehe-baserade hingst tror jag att vi kommer att få höra mycket om framöver. Sedan australiensiska Simone Pearce började arbeta där har hingstarna verkligen kommit ut och börjat tävla och hon gör ett riktigt bra jobb med dem!

Idag är första gången som jag riktigt ser och lägger märke till E. Raccolto (Sezuan-Sandro Hit), som gjorde det väldigt bra under Marianne Yde-Helgstrand. Även här har vi en individ med en otroligt fin galopp och en fin trav och en lite mer knapp skritt.

En som inte imponerade idag och som dessutom fick alldeles för höga poäng för sin insats är Queenspark Wendy (Sezuan-Soprano). Hon som jag varit så imponerad av tidigare såg idag styv och knyckig ut framförallt i sitt travarbete, medan galoppen som grundgångart håller hög klass, dock inte riktigt i paritet med höga 9,5.

En annan som föll som ett stensänke var Jameson RS2 (Zack-Negro). Absolut inte på grund av att det skulle vara något fel på vare sig trav eller galopp, de är båda två snudd på 10-mässiga! Dock är hästen en vandrande testosteronbomb, vilken i dag var farligt nära att brisera. Han visade i princip ingen skritt utan enbart taktning och han lät hela världen veta att han i sina egna ögon är störst, bäst och vackrast; hela tiden … Dock måste jag tillägga att alla avkommor till honom som jag träffat är helt underbara mentalt!

Nu är det slut i min lilla begränsade hjärna för i dag, jag återkommer i morgon med nya betraktelser!

/Lena Nyström

PS. På Clip My Horse kan du se mästerskapet live och även se det i efterhand. Och så kan du såklart följa det här på Ridsports sajt!

Start- och resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden