Dressyr
27 augusti 2021 08:06
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Vi har fått se några riktiga djur idag”

Unghäst-VMVem var den klarast lysande stjärnan under torsdagen på unghäst-VM i dressyr? Hingstbloggens Lena Nyström är på plats i Verden för att följa mästerskapet och som alltid tycker hon till: "För mig har han alla rätt för att kunna platsa som avelshingst till någon av mina damer," skriver hon om en av de främsta i 5-åringarnas kval. Här finns också flera bilder från tävlingarna.

Hingstbloggen: ”Vi har fått se några riktiga djur idag”
Damaschino med Hanna Laser i sadeln gjorde intryck på Lena Nyström. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  För att idag hade vi fått såväl el som mackor (som förvisso låg där nästan hela dagen) till vårt lilla mysiga tält med träbänkar, dessutom har vi blivit utsläppta för ”hopp o lek” då någon klok och uppenbarligen prominent fotograf meddelat ledningen att det enbart skulle bli värdelösa bilder på en massa hästrumpor i dagens klass om vi vore tvungna att befinna oss i vår lilla hage … Så nu var det bara jag och Lena Sellman som satt där och kände oss varma och mysiga, jag med mitt badlakan på träbänken och med kofta och dunjacka och långa varma brallor och Lena med i princip alla varma kläder hon hade med sig på resan.

  Vi har fått se några djur idag, några RIKTIGA djur! Med tanke på att det krävdes 86,2 procent för att vara en av de 12 som tog sig till final så förstår man ju att nivån var oerhört hög, som vanligt bland de 5-åriga hästarna. Tyvärr ingen svensk häst till final även om samtliga tre hästar gick bra, men förhoppningsvis kan vi ha chans att få med någon via lilla finalen eftersom Ida Nordenberg var på 15:e plats idag med sin Moretti Weltino (Dante Weltino-Master) och Jennifer Svensson nummer 17 med sin Stradivariuz (Sibelius-De Niro).

  För mig var idag den klarast lysande stjärnan Kirsten Broewers underbara sto Lightning Star (Ferguson-De Niro), en dansant ultrafeminin dam med tre underbara gångarter och en synbarligen fantastisk ridbarhet!!! För mig en i princip helt felfri häst! Det måste dessutom vara väldigt kul för Kirsten, som tidigare ridit o tävlat hennes pappa.

  Dagens segrare, den inte helt modernt modellerade Danciero (Dancier-Floriscount) är van att inneha den positionen, han var till exempel segerhingst på sin premiering i Münster-Handorf som 2,5-åring o har varit Hannoveraner-champion, dock var han ”bara” 2:a vid årets Bundeschampionat för knappa två veckor sedan. Han har ett härligt gångverk, han också, men kräsna jag tycker att han kunnat bära något mer i trav och sen vet jag faktiskt inte om jag verkligen tycker att han galopperar för en 10:a … Eva Möller på ryggen släpper aldrig en poäng, hon är makalöst skicklig och enormt erfaren.

  Pernilla Lena O Lena-3996
  Pernilla Hägg, Lena Nyström och Lena Sellman är Ridsports utsända på unghäst-VM i Verden. Foto: Pernilla Hägg
  Emmaahlberg Furstepoppel-5941
  SWB-ekipaget Emma Ahlberg och Furstepoppel. Foto: Pernilla Hägg
  Sandrakötter Latraviata-4956
  Sandra Kötter och La Traviata, som har en ”makalöst vacker travmekanik”, enligt Lena Nyström. Foto: Pernilla Hägg
  Frankaloos Lasvegas-3837
  Franka Loos och imponerade 180 cm höga Las Vegas. Foto: Pernilla Hägg
  Evamöller Globalplayer-3848
  Eva Möller och Global Player smällde högt. Foto: Pernilla Hägg
  Idanordenbergküchenmeistern Morettiweltino-4149
  Ida Nordenberg Küchenmeistern och Moretti Weltino red in på plats 17. Foto: Pernilla Hägg

  För mig smäller hennes andra uppsittning Global Player (Grand Galaxy Win-Don Schufro) högre. Även här en segerhingst, han vann i Vechta som 2,5-åring; jag älskade honom då och gör så fortfarande, även om jag på någon liten filmsnutt tyckt att han vid något tillfälle börjat se ut att få samma ”hängmatte-rygg” som fadern utvecklat med stigande ålder. Dock syntes inget spår av detta idag. Han har tre utmärkta gångarter med lätt front och härligt placerade bakben.

  Även fine fuxige ljuvligt ridbara och välridna Damaschino (Danone-Fidertanz), med Hannah Laser på ryggen, är en häst som tilltalar mig oerhört mycket. Hans tre grundgångarter är gedigna, mjuka och välbalanserade och för mig har han alla rätt för att kunna platsa som avelshingst till någon av mina damer! Han vann BuCha redan som 3-åring och har en helbroder som inte är hälften så tilltalande som han själv.

  Detta gäller även för den likaplacerade 4:an, Downtown (Donkey Boy-Zack), riden av vår svenska Jeanna Högberg, som ju, vilket alla vet, är en otroligt skicklig ryttarinna och som aldrig skänker bort några poäng. Den inte så stora Downtown har tre ypperliga gångarter, men domarna drog idag ner lite på allmänt intryck i förhållande till de andra ekipagen, något jag inte riktigt förstår.

  Den drygt 180 centimeter store Las Vegas (Ferdeaux-Wynton) är en imponerande individ, även om jag personligen inte vill ha hästarna så stora. Han var segerhingst på sitt prov i Holland med höga siffror på sina gångarter med extra plus för galoppen, något han är väl värd, sen kan det ju starkt ifrågasättas om han ska ha 8,8 på sin skritt.

  Ännu ett underbart sto måste jag få nämna innan jag ger upp skrivandet för idag och det är La Traviata (For Romance-Lord Sinclair). Vacker, elegant o lättfotad med en makalöst vacker travmekanik. Även övriga gångarter är högkvalitativa, dock inte av riktigt samma enastående kvalitet som traven.

  Det fanns fler ston här som fick ögonen att tåras lite grann, såväl T. Diadora (Donkey Boy-Don Romantic) som Polka Fascination M (Fürstenball-Sandro Hit) hade gärna fått följa med hem till Hässleberga …

  Det var allt från mig för idag, vi höres i morgon igen!

  /Lena Nyström

  PS. På Clip My Horse går mästerskapet att följa och även att se i efterhand.

  Start- och resultatlistor.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden