Dressyr
27 augusti 2021 21:00
Ridsportplus

”När jag rider blir det att jag glömmer bort det andra”

StallbrandenI juli brann Jacob Nörby Sörensens hem på dressyrstallet Gunnarlunda ned. Allt han ägde försvann i lågorna. Hur har han lyckats fokusera på unghäst-VM efter det? Vi talar med Jacob om att resa sig och ladda om efter branden.

”När jag rider blir det att jag glömmer bort det andra”
Jacob Nörby Sörensen förlorade nästan alla sina ägodelar i branden på Gunnarlunda. Lyckligtvis var hans hundar inte inne i lägenheten utan klarade sig bra. Foto: Anna Bredberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jacob Nörby Sörensen befinner sig just nu i Verden där han deltar i unghäst-VM den 25-29 augusti. Under fredagen startade han Katholt’s Hamilton (DWB val f-14 e Blue Hors Zack-Katholt’s Libra, uppf Finn Kristensen, äg Blue-Green Holding, Gunnarlunda) för Danmark i 7-åringarnas kval där ekipaget landade på plats 15 med 75,709 procent. Sedan innan är han vidare direkt till 6-årsfinalen med First Lady VH (e Fürstenball u Cashmira VH ue Cashmir, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Lexner-Jonsson Rid AB) för Sverige.

Men bara för några veckor sedan förändrades tillvaron drastiskt, då Jacob Nörby Sörensens bostad slukades av lågorna i en våldsam brand på gården Gunnarlunda.

Hur har det känts inför unghäst-VM och efter branden?
– Branden har inte riktigt påverkat upplägget. Som tur är har vi utebana och ridhus, så jag har kunnat träna på som vanligt. Det är skönt med träningen, så länge man kan rida är det åtminstone något som är som vanligt. När jag rider blir det att jag glömmer bort det andra i tio timmar, säger Jacob Nörby Sörensen.

Hur påverkades ditt övriga liv av branden?
– Hela mitt hem brann. Just nu bor jag i en liten sommarstuga men jag ska få nycklarna till ett nytt boende i nästa vecka. Hela vår spa- och rehabverksamhet brann, min lägenhet och någon av de andras. Det var flera byggnader, bland annat ett helt nyrenoverat hingststall. Där hade det varit en massa jobb och sedan detta – det är bara jobbigt.

Vad var känslan när du fick höra om branden?
– Det var fruktansvärt. Jag var inte hemma och visste inte om mina hundar var ute eller inne. De var ute, som tur var. Men jag minns att jag stod där och tänkte att jag inte hade ett par byxor att byta om till.

Vad har du kvar från ditt gamla liv?
– Ingenting, faktiskt. Det är att börja om på nytt. Alla minnen man skrapat ihop genom karriären, medaljer, målningar, saker som betyder något, är borta. Möbler kan man köpa nya men inte minnen som fanns i vår lägenhet. Att ett helt liv brinner ner har jag aldrig provat och jag hoppas att det aldrig händer igen. Men jag är inte så gammal, det hade varit värre om det hänt på äldre dagar.

Hur har ni gjort med hästarna?
– Hästarna evakuerades, vi har som tur är väldigt bra personal som fick ut dem. De jobbade stenhårt i en halvtimme, det gick jättefort. Just nu står hästarna i ett tävlingsstall, ett tält, på gården.

Vilka hästar har du med dig till UVM?
– First Lady VH (f -15 e Fürstenball-Cashmir) från Tobias Hansson, en superhäst för framtiden. Det är jätteroligt att få vara med på satsningen med ägaren, familjen Lexner, och att de valt ut mig som ryttare.  Sedan är det danska Katholt’s Hamilton (f -14 e Blue Hors Zack–De Noir, uppf Finn Kristensen, äg Bjarke Laustsen) som jag förväntar mig supermycket av, han har så fina kvalitéer. Men man vet aldrig när det gäller unga hästar, det är ofta första gången de går på sådana här arenor. Och det är något annat att vara iväg en hel vecka, det går aldrig att säga hur de reagerar. Det är spännande med unghästar.

Spännande – eller läskigt?
– Spännande. Jag är van vid unghästar och att försöka lösa problemen om de kommer.

Hur kan du tävla för både Sverige och Danmark i UVM?
– Det kan man undra, men det handlar bara om hästens nationalitet, vilket avelsförbund den tillhör. Jag brukar få många frågor om det.

Hur har du laddat mentalt inför VM?
– Först genom att rida SM – mentalt laddar jag upp inför en tävling med en tävling (skratt). Det är vardag att åka från den ena tävlingen till den andra. EM, VM och OS kanske ger mer nervositet, men VM för unghästar ser jag mest fram emot, jag gläder mig mer än jag blir nervös.
– Här hemma har jag tränat på som vanligt, det har varit lite lugnt i två veckor och nu rider jag på igen för att hitta bästa formen.

Fakta

Jacob Nörby Sörensen

  • Namn: Jacob Nörby Sörensen.
  • Yrke: Beridare på Gunnarlunda dressyrstall.
  • Ålder: 33 år.
  • Bor: I hus på Gunnarlunda, strax utanför Helsingborg.
  • Familj: Sambon Per Trygg, hovslagare.
  • Förebild: Många, men är imponerad av Dorothee Schneider som rider allt från unghästar till OS.
  • Fritidsintressen: Mat. Både att äta och laga.
  • Lyssnar på: Ljudböcker i bilen. Helst krim-romaner.
  • Ser på: Serier. Helst krim och thrillers.
  • Äter helst: Italienskt, franskt, fisk och skaldjur.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden