Sverige
14 juli 2021 18:11

Stor stallbrand på Gunnarlunda – polisen misstänker mordbrand

StallbrandUPPDATERAD 23.30 En stallbyggnad på Gunnarlunda, där två landslagsryttare har sin bas, totalförstördes vid en brand på onsdagseftermiddagen. Under kvällen gick polisen enligt lokala medier ut med att branden misstänks vara anlagd.

Stor stallbrand på Gunnarlunda – polisen misstänker mordbrand
En brand utbröt på Gunnarlunda på onsdagseftermiddagen. Foto: Jan Emanuelsson

Orsaken till den våldsamma branden på Gunnarlunda är ännu okänd, men på onsdagskvällen gick polisen ut med att ärendet klassas som mordbrand.

– Man kommer upprätta en anmälan om mordbrand eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till branden, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till Expressens/Kvällspostens nätupplaga.

Det var på onsdagseftermiddagen som räddningstjänsten fick larmet om brand på dressyranläggningen Gunnarlunda utanför Helsingborg. En av stallbyggnaderna hade börjat brinna. I stallet med 30 boxar stod Gunnarlundas topphästar.

Landslagsryttare på gården

Gunnarlunda är bas för två av Sveriges landslagsryttare, senioren Jacob Nörby Sörensen och EM-aktuella ponnyryttaren och junioren Laura Laustsen, vars föräldrar Bjarke Lauststen och Patricia Florin äger och driver gården.

Ridsport har varit i kontakt med gårdens ägare som bekräftar att alla hästar klarade sig. Det fanns hästar i stallet när branden bröt ut, men alla kom ut, och det hela gick lugnt till.

14_juli_2021-_localeyes_-_valdsam_stallbrand_helsingborg_-_j42_7830
Räddningstjänsten kunde trots den kraftiga brandutvecklingen rädda det intilliggande bostadshuset inklusive gårdens övriga byggnader. Foto: Jan Emanuelsson

Stor hjälpsamhet

När händelsen blev känd började också grannar höra av sig och erbjuda stallplatser, något som ägarna känner stor tacksamhet inför.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten i Helsingborg klockan 15.39 på onsdagseftermiddagen. Det bedömdes inte vara någon risk för att branden skulle sprida sig.

Räddningstjänsten konstaterade däremot tidigt att den övertända stallbyggnaden inte gick att rädda och man lät den under kvällen brinna ner kontrollerade former.

14_juli_2021-_localeyes_-_valdsam_stallbrand_helsingborg_-_j42_7819
Stallbyggnaden totalförstördes i den kraftiga branden. Foto: Jan Emanuelsson

Inga djur eller människor till skada

Räddningstjänsten bekräftar att det andra stallet samt bostadshuset är oskadda samt att inga människor eller djur kommit till skada.

Enligt hd.se var flera enheter från räddningstjänsten och två ambulanser på plats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden