Dressyr
25 juni 2022 16:09

Nations Cup är färdigridet – flera fina svenska prestationer

InternationelltDet svenska laget bjöd på några härliga prestationer när Nations Cup reds i Rotterdam, Nederländerna, på midsommardagens kväll. Det blev bland annat individuell seger för Sverige som dessutom leder serien.

Nations Cup är färdigridet – flera fina svenska prestationer
Nederländernas segerlag red ärevarv inför en entusiastisk hemmapublik. Foto: FEI/Shannon Brinkman

En pallplats i Nations Cup, individuell svensk segrare i küren och en fin NC-debut för SWB-stoet som har varit en stjärna genom hela unghäståren.

Det finns mycket att glädjas åt för det svenska teamet i Rotterdam. Vinnaren Patrik Kittel såg ut att vara gladast av alla.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto var först ut i det svenska laget som ett av de svenska ekipagen i Grand Prix Special.

Ekipaget visade bland annat distinkta övergångar i travprogrammet, skritten kunde ha varit mer framåtgripande. I galoppdelen visade ekipaget korrekta tvåor men det ett jämfotaskutt bak i ettorna. Valacken visade en fin form genom hela programmet och satte en kraftfull galoppökning i slutet. Det blev 70, 085 procent och ledning i klassen när fyra ekipage hade gjort sitt.

Efter de första sju ekipagen var det dock brittiskt i topp genom Gareth Hughes som levererade ett stabilt program med KK Dominant och lade sig precis före Tinne Vilhelmson Silfvén med 70,298 procent.

Hemmaryttaren Dinja Van Liere levererade ett högklassigt program och glänste bland annat i piaff och passage tillsammans med Hermes. Tiorna trilla in för bland annat piaff och passage och övergångarna där mellan. Det blev 77.957 och klar ledning i klassen, till publikens jubel.

Fin Nations Cup-debut

Jeanna Högberg och Astoria debuterade i Nations Cup och levererade ett riktigt fint travprogram. SWB-stoet, som dominerat sin årgång som unghäst, såg ut att trivas i atmosfären och visade bland annat fin passage och fina ökningar. I första galoppiruetten bröt stoet dock av, och bytesserien på medellinjen fram till nästa piruett blev inte heller riktigt bra. Men de tidigare sakerna ekipaget visat räckte en bra bit. Det blev 70,170 procent och en femteplacering i klassen, precis före Tinne Vilhelmson Silfvén som tog sjätteplaceringen.

Jacob Nörby Sörensen var först ut i küren med elegante Sheeran och började med ett starkt travprogram med mycket piaff och passage och härliga slutor. Skritten kunde ha vunnit mer mark, Ekipaget visade också dubbelpiruetter och gick direkt därifrån till sluta i galopp.

Ekipaget såg samspelt och harmoniskt ut i det intensiva programmet och efter den avslutande halten sträckte ryttaren upp båda sina händer och brast ut i ett stort leende. Det blev 73,340 procent.

Storbritanniens Lisa Marriott satte ett program fint till musiken men hade några småmissar med Valucio Dh Z. Det blev 69,420 procent.

Hemmaekipage tog ledningen

Därefter följde flera fina ritter och hemmanationens Thamar Zweistra toppade med Hexagon’s Ich Weiss efter sin stabila kür som gav 78,085 procent.

Frankrikes Morgan Barbançon med energiknippet och OS-hästen Sir Donnerhall II Old visade ett händelserikt program där hon bland annat gick från väl undersatta piruetter till sluta till passage och visade piaffpiruetter. Skritten var lite blek, men annars var det ett harmoniskt program som gav 77.455 procent och en andraplats när tre ekipage återstod i küren.

Patrik Kittel och Blue Hors Zepter satte sitt program fint till musiken och hästen såg följsam och avspänd ut. Programmet innehöll bland annat dubbelpiruetter och piaffpiruett. Allt såg ut att sitta som det skulle och det blev 80,465 procent och ledning i klassen – pallplatsen klar.

Nederländernas Emmelie Scholtens var sist ut i hemmalaget tillsammans med Indian Rock. Ekipaget började med en stark passage- och piaffsekvens. Skritten var helt okej, bytena riktigt luftiga och galoppslutorna rytmiska. Efter en liten miss i tvåorna använde hon sin jokerlinje för att reparera misstaget – men inte heller denna gången satt de. Det blev 78.590 procent och en andraplats individuellt efter Patrik Kittel. Jacob Nörby Sörensen blev tia.

I lagtävlingen räckte hemmanationens resultat dock till seger. Sverige slutade trea, närmast efter USA, men leder serien totalt när två omgångar återstår.

Svenska lagekipagens starttider

16.28 Tinne Vilhelmson Silfvén/Devanto (GPS)
18.28 Jeanna Högberg/Astoria (GPS)
Startlista och liveresultat, GPS

19.15 Jacob Nörby Sörensen/Sheeran (GP kür)
21.05 Patrik Kittel/Blue Hors Zepter (GP kür)
Startlista och resultat GP kür

Resultat lag
Livesändning
Allt om Nations Cup i dressyr hos FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden