Sverige
18 augusti 2022 17:19
Ridsportplus

”Jag vill gärna tro att jag var en föregångare på utbildningssidan”

JubilarRidsportförbundets första utbildningschef Rolf Wengelin har fyllt 90 år. Ridsport har pratat med jubilaren om vad han kan ha betytt för ridsporten - men också om vad ridsporten betytt för honom.

”Jag vill gärna tro att jag var en föregångare på utbildningssidan”
Rolf Wengelin fick ta emot Svenska Ridsportförbundets hederserkännande vid förbundsstämman 2019 Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Rolf Wengelin, Svenska Ridsportförbundets första utbildningschef, som nyligen fyllde 90 år

Vad har ridsporten betytt för dig?
− Att jag har lärt känna så otroligt många människor av olika slag, som tävlingsryttare när jag själv tävlade och var banbyggare, och alla jag träffade under de år jag var chef på ridskolorna i Helsingborg, Sollefteå och Näset i Sundsvall.

Vad har du betytt för ridsporten?
− Jag vill gärna tro att jag var en föregångare på utbildningssidan. När jag började engagera mig på 1960-talet fanns inga utbildningar vare sig för tränare eller banbyggare, och min åsikt att alla skulle gå tränarutbildningar mötte mycket motstånd.
− Sedan var jag en av initiativtagarna till hippologutbildningen inom SLU, och då fick vi höra att ridsporten inte behövde några akademiker. Det räckte med att man kunde rida. Vi har allt varit rätt konservativa inom ridsporten genom åren.

Vad är du mest stolt över?
− Att vi fick förbundet att inse att vi måste ha riktiga utbildningar. Jag blir också glad när jag ser utvecklingen på våra ridskolor, hur vi gått från ingen utbildning alls till den höga klass vi har i dag på alla som verkar inom ridsporten.

Hur började din bana inom ridsporten?
− Som 16-åring tog jag värvning på dåvarande K2, kavalleriregementet i Helsingborg, och där väcktes mitt hästintresse. Min hustru var lika intresserad, så vi hade hästar och tävlade. Men nu är det tio-femton år sedan jag red senast.

Hur firade du din 90-årsdag?
− Jag vägrade ha något stort kalas, för det har jag haft så många gånger. Jag firade med några gamla vänner, och med familjen. Och så fick jag massor av blommor, för många vet att jag älskar blommor.

Fakta

Rolf Wengelin

  • Namn: Rolf Wengelin
  • Aktuell som: Fyllde 90 år 31 juli
  • Bor: I Njurunda utanför Sundsvall
  • Har gjort: Banbyggare, tävlingsryttare, ridskolechef, utbildningschef på Svenska Ridsportförbundet och på Flyinge
  • Bästa tävlingsminnet: När jag vann Jordgubbehoppningen på Strömsholm, för äldre ryttare. Jag slog Ingvar Fredricson och han var så arg över det.
  • Favoritblomman: Rosor

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden