Sport
19 december 2018 13:15
Ridsportplus

Jana Wannius vill ansöka om VM till Falsterbo

VM 2022Ett VM i dressyr vore fullt möjligt att arrangera i Falsterbo år 2022. Det menar Falsterbo Horse Show-basen Jana Wannius, som inte heller är främmande för VM i hoppning.
– Inget är uteslutet, säger Wannius.

Jana Wannius vill ansöka om VM till Falsterbo
Jana Wannius skulle gärna se ett dressyr-VM i Falsterbo år 2022. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En dressyrbana som anläggs på stora gräsbanan, och några extraläktare. Det är vad som behövs, medan allt annat redan finns på plats för att genomföra ett VM i dressyr i Falsterbo år 2022, menar Jana Wannius, president för Falsterbo Horse Show.
    − Men en sund ekonomi är en förutsättning. Arrangemanget måste inte gå med vinst, men det ska gå ihop sig, så det är en fråga om vilka villkor FEI erbjuder. De har haft en förmåga att ta betalt av arrangörerna historiskt sett, säger Jana Wannius.

    Nära att få EM

    Han berättar att Falsterbo var nära att få arrangera EM i hoppning 1999. FEI:s hoppkommitté ville lägga arrangemanget där, men när Falsterbo fick de ekonomiska villkoren klara för sig, så drog man sig ur.
    − Det var höga avgifter till FEI, liksom kostnader för både resa och hotellrum för alla internationella funktionärer. Frågan gick då vidare till Hickstead i England, som fick betydligt mer förmånliga villkor.

    Jana Wannius är inte förvånad över att Internationella Ridsportförbundet FEI nu är på väg tillbaka till ett VM för varje gren, i stället för ett samlat VM (läs mer om det här).
    − Det var en för stor och kostnadskrävande apparat, och publik som vill se dressyr är inte samma publik som vill se hoppning.

    Ridsport
    Jana Wannius vid invigningen av Falsterbo Horse Show i somras. Foto: Roland Thunholm

    ”Inget är uteslutet”

    Även om ett dressyr-VM ligger närmast till hands att arrangera i Falsterbo är Jana Wannius inte helt främmande för att tänka på ett VM i hoppning.
    − Det skulle kräva fler läktarplatser, men inget är uteslutet, säger han.

    Funderingarna på att ansöka om ett VM 2022 är förankrat i ledningsgruppen för Falsterbo Horse Show, och tanken är att VM-veckan skulle ligga direkt efter Falsterbo Horse Show år 2022.
    − Vi har infrastrukturen på plats, och man kan också tänka sig att förlägga unghästfinalerna i dressyr till VM-veckan.

    Att nästa VM är mindre än fyra år bort ser Jana Wannius inte som något problem.
    − Det skulle vi klara på den tiden.


    Följande artikel var publicerad i aktuellt nummer av Ridsport och skrevs innan intervjun med Jana Wannius gjordes

    Ett svensk VM lockar

    Ska Sverige hoppa på tåget och arrangera VM i en eller flera grenar år 2022? En jätterolig idé, tycker flera arrangörer som Ridsport har talat med.

    Ridsport, Sundbyholm Dag 6
    Annika Tjernström. Foto: Roland Thunholm

    Tiden för ett samlat VM i ridsport är förbi – eller åtminstone satt på paus. FEI har nu öppnat för arrangörer som vill ordna VM i en eller ett par grenar.
    − Det vore fantastiskt roligt om någon arrangör hör av sig till oss och är intresserad av detta, säger Annika Tjernström, generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet.

    Hon var på plats i Bahrain när nyheten om ett splittrat VM presenterades.
    − Det var inte förvånande, utan en naturlig följd av att arrangemanget blivit för stort. Jag tycker att det är rätt väg att gå.

    Bollen hos arrangörerna

    Men bollen ligger alltså hos möjliga arrangörer att höra av sig till förbundet.
    − Ännu har vi inte blivit kontaktade av någon, säger Annika Tjernström.
    Ulrika Andersson är marknadschef för Flyinge och Strömsholm, två möjliga platser för ett VM. Men det blir ingen ansökan därifrån.

    − Att hålla ett mästerskap vore en dröm, men det förpliktar också. Vi vill att det vi gör ska hålla världsklass och då gäller det att ta ett steg i taget, säger hon.
    − Vi har också stort fokus på våra utbildningar och det måste sättas i första rummet. Jag var med i organisationen vid EM i fälttävlan i Malmö och vet att det krävs väldigt mycket av en mästerskapsarrangör, säger Ulrika Andersson.

    Christin Ericsson, nyligen utsedd till Event Director för Sweden International Horse Show på Friends, är spontant entusiastisk.
    − Jag svarar ja på den. Vi är duktiga i Sverige på att göra stora arrangemang så jag vill absolut inte stänga dörren. Sedan är det förstås för tidigt för mig att säga något från Friends sida.

    Em GöteborgUllevi Arena
    År 2017 gick EM i Göteborg med Ullevi som huvudarena. Foto: Roland Thunholm

    Tomas Torgersen är den svensk som har störst erfarenhet av internationella arrangemang, som tävlingsledare för både Gothenburg Horse Show och EM i Göteborg 2017.
    − Det hade varit jättekul att ansöka, men just nu går det nog inte att ta den diskussionen i Göteborg. Det politiska läget är dessutom osäkert både lokalt, regionalt och på riksnivå.

    ”Bara Stockholm och Göteborg”

    Tomas Torgersen menar att det bara är Stockholm och Göteborg som kan komma i fråga för ett världsmästerskap.
    − Den typen av anläggningar som krävs finns inte på så många håll, dessutom innebär ett VM ett mycket stort behov av boende.

    Att arrangera VM i bara en gren är han dessutom tveksam till.
    − Hoppningen skulle möjligen hålla för ett eget VM, men för att få stöd och sponsring både regionalt och på riksplanet måste det nog vara större. Ska det bli ekonomiskt bärkraftigt måste det vara flera discipliner, och då blir det fortfarande ett väldigt stort arrangemang.

    I detalj:

    VM i ridsport

    • VM arrangeras i samtliga internationella ridsportgrenar vart fjärde år. VM i hoppning, dressyr och fälttävlan måste arrangeras eftersom de utgör kval till OS i Paris 2024.
    • Sedan 1990 i Stockholm har ett samlat VM genomförts med alla grenar, åtta stycken.
    • Tävlingarna har vuxit genom åren, från 422 ryttare/kuskar/voltigörer från 37 länder 1990 till 1 000 deltagare och 1 500 hästar från 70 länder i Tryon 2018.
    • VM har gått antingen i Europa eller USA sedan 1990.
    • De senaste tre mästerskapen har den stora VM-organisationen drabbats av problem i större eller mindre omfattning, och det finns ingen sökande till ett samlat VM 2022. Därför öppnar det internationella ridsportförbundet FEI nu för möjligheten att åter dela upp världsmästerskapen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden