Sverige
28 augusti 2018 08:05

Jättefästing hittad på häst

ForskningEn så kallad jättefästing har hittats på en häst i Sörmland. Det är en tropisk fästing som kan bära på den livshotande sjukdomen blödarfeber. Den jagar sin byten och inte har funnits i Sverige tidigare.

Jättefästing hittad på häst
Det är framförallt på betet som fästingar kan krypa upp på hästar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Ann-Sofie Hjärn

Fästingarten heter Hyalomma och hittills har forskarna hittat tre exemplar av den i Sverige – en i Skåne, en i Värmland och en i Nyköping. Det här berättar Södermanlands nyheter.

Jättefästingen förekommer normalt i delar av Afrika och på den Arabiska halvön. Den kan bära på blödarfeber, som kan orsaka livshotande blödningar. I blodfyllt tillstånd kan den bli två till tre centimeter stor. Jättefästingen sitter inte och väntar på ett värddjur att suga blod ifrån som de vanligare fästingarterna, utan attackerar sitt mål, som kan vara människor eller djur. Fästingen är också snabb.

Det var en hästägare i Nyköping, som upptäckte en annorlunda fästing under svansroten på sin 2-åring. Efter kontroll visade det sig vara den stora och aggressiva jättefästingen. Hästen har hittills inte visat några tecken på sjukdom.

Forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har ett projekt som gäller fästingar där allmänheten skickar in både döda och levande fästingar. Projektet handlar om infektionssjukdomar och klimat med anledning av klimatförändringarna som framför allt är kännbara i de norra regionerna av Sverige.

Ekologiska förändringar, som härrör från klimatförändringen, bedöms förflytta de geografiska gränserna för klimatkänsliga infektioner norrut och därigenom öka risken för att människor och djur utsätts för nya och/eller befintliga infektioner. De jättefästingar som har undersökts vid SVA har inte burit på blödarsjuka och forskarna på SVA är det osannolikt att fästingen kommer att klara vintern i Sverige.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden