Sverige
16 juni 2018 09:36

Torkan ökar risken för mjältbrand

SjukdomFörsommarens väder med torka i kombination med större regnmängder på vissa håll kan öka risken för mjältbrand hos gräsätare.

Torkan ökar risken för mjältbrand
Mjältbrandssporer kan överleva i marken och smitta hästar på bete. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Internationell erfarenhet visar att torka och översvämningar, särskilt i kombination med varandra, ger ökad förekomst av mjältbrandsutbrott där mjältbrandssporer finns i marken.

Det här berättar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, på sin webbplats.

Orsaken till den ökade risken är att mjältbrandssporer från tidigare utbrott frigörs från marken, till exempel vid sprickbildning. När det blir sämre tillgång på bete och djuren börjar beta närmare marken ökar också risken för smitta där ytliga mjältbrandssporer finns.

Mjältbrandsutbrottet 2016 i Östergötland kom under en period av torka. Tamdjur på sammanlagt sex olika gårdar och tre älgar drabbades innan utbrottet kunde hävas. Ursprunget till utbrottet har inte kunnat fastställas.

Hästar som får mjältbrand får bland annat hög feber, nedsatt allmäntillstånd, diarré och kolik och dör ofta efter en till tre dagar.

Vid misstanke om mjältbrand ska veterinär kontaktas skyndsamt och djuret lämnas övertäckt på den plats det ligger för att förhindra smittspridning. Människor kan också smittas.

Fakta

Mjältbrand

Hästar som får mjältbrand får hög feber, nedsatt allmäntillstånd, diarré och kolik. Ödem kan ses i halsregionen, på buken och benen. Djuren dör ofta efter en till tre dagar och dödsfall utan att några symptom ses kan förekomma.

Mjältbrand orsakas av bakterien bacillus anthracis. Utanför djurkroppen skyddar sig bakterien genom att ombildas till spor, ett slags vilostadium. Sporerna kan överleva över 50 år i jorden. På marken förlorar sporerna sin livskraft efter tre till fem år.

Mjältbrandsbakterien sprids bland annat via förorenad jord och direktkontakt med kroppsvätskor och vävnader från djurkadaver är de vanligaste smittkällorna för mjältbrand.

Även människor kan få mjältbrand som då oftast visar sig som större, svårläkta sår. 

Det finns vaccin mot sjukdomen, men det krävs särskilda tillstånd för att ge detta. 

Mjältbrand lyder under epizootilagen. Om man misstänker att ett djur drabbats måste veterinär tillkallas direkt.

Källa: SVA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden