Sverige
12 mars 2018 06:30

Ridanläggning stänger på grund av kvarka

SmittskyddNu har Härnösand Hästsport Arena stängt efter att flera fall av kvarka konstaterats på anläggningen. De 240 rideleverna kan inte räkna med att få rida de närmaste veckorna och hästarna hålls isolerade.

Ridanläggning stänger på grund av kvarka
Kvarka är smittsamt och en anmälningspliktig sjukdom. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Jeanette Flensburg

Härnösand Ridsport Arena håller stängt sedan kvarka har konstaterats på nio av anläggningens hästar. Alla runt 240 rideleverna som rider på anläggningen varje vecka kan därför inte rida under minst fyra veckor framåt medan de sjuka hästarna hålls isolerade. Detta berättar SVT.

– Nu håller vi stängt. 240 elever i Härnösand kan inte rida. Många är förstås besvikna men tack vare att vi har varit tydliga med informationen så har de flesta förstått varför vi stängt anläggningen, säger Linnea Olsson, hästansvarig vid Härnösand Hästsport Arena till SVT.

Över 100 stall fick in den smittsamma bakteriesjukdomen kvarkan förra året.

anläggningens Facebooksida uppdateras situationen regelbundet.

Kvarka

Orsakas av bakterien Streptococcus equi

 • Symtom
  Hög feber (över 39 grader) och hosta samt kraftigt, varigt näsflöde. Till de klassiska symtomen hör även bölder i lymfkörtlarna vid ganascherna och svårighet att svälja. Så snart kvarka misstänks, bör veterinär tillkallas för att säkerställa diagnosen genom provtagning av näsflöde eller svalj.
 • Behandling
  Hästar i normal kondition får i regel vila sig igenom sjukdomen.  Vissa individer blir dock mycket sjuka och får bölder som behöver dräneras eller sådan svårighet att äta och andas att de behöver antibiotika. Framför allt föl och unghästar kan bli riktigt illa däran. Dödsfall förekommer.
  Isolering rekommenderas redan vid misstanke om kvarka.
  Behandlande veterinär ger rekommendation om isolering utefter varje anläggnings förhållanden. Efter att sista hästen är symtomfri krävs en omfattande rengöring av stall, utrustning och kläder.
 • Smittspridning
  Mycket smittsamt. Kvarka smittar genom kontakt: slem, hostningar, infekterade kläder, utrustning. Bakterien börjar inte utsöndras till omgivningen under de första 24-48 timmarna, så det finns en chans att begränsa utbrottet genom snabba åtgärder. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden