Sverige
12 februari 2018 11:48

Nu finns ett vaccin mot kvarka

BakteriesjukdomForskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har medverkat till att ta fram ett vaccin mot kvarka.

Nu finns ett vaccin mot kvarka
Vaccinet ska ge ett bra skydd mot kvarka. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Pressbild

Forskare vid SLU, Karolinska Institutet och Animal Health Trust, Newmarket, Storbritannien (AHT) har under lång tid arbetat med att utveckla ett vaccin mot den smittsamma och fruktade hästsjukdomen kvarka.

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och det har hittills varit svårt att utveckla ett effektivt och säkert vaccin mot sjukdomen. Nu berättar SLU på sin webbplats att man har lyckat ta fram ett vaccin som enligt deras egna undersökningar ska ge ett 80 procentigt skydd. Det handlar om en komplicerad process där arvsmassan hos hos bakterien som orsakar kvarka har analyserats. Forskarna har identifierat olika bakterieproteiner som skulle kunna vara lämpliga att ha i ett vaccin. Dessa proteiner har sedan  producerats, testats och visat sig ge ett bra skydd mot kvarka.
– Resultaten är mycket spännande och visar att konceptet att använda fusionsproteiner som vaccinkomponenter fungerar, vilket i fallet kvarka måste ses som ett genombrott i vaccinutvecklingen, säger Lars Frykberg, en av forskarna bakom vaccinet till SLU.

Kvarkautbrotten har varit många i Sverige på senare år. Förutom lidandet hos de drabbade hästarna har många hästföretagare och föreningar drabbats ekonomiskt efter långa karantäntider och omfattande behandlingar av sjuka hästar.

Vaccinet är inte tillgängligt på marknaden än, det beräknas dock bli det inom ett par år.

Läs mer om vaccinet på SLU:s webbplats. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-