Veterinärt
23 januari 2018 11:31

Så många stall drabbades av kvarka 2017

Antalet stall som drabbades av kvarka minskade förra året jämfört med året innan, men ligger kvar över 100-strecket.

Så många stall drabbades av kvarka 2017
Kvarka är smittsamt och en anmälningspliktig sjukdom. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Jeanette Flensburg

Enligt SVA:s statistik konstaterades kvarka i 116 stall år 2016. Förra året sjönk siffran, men är enligt den nya statistiken kvar över 100-strecket med 104 inrapporterade  stall med konstaterad kvarka för 2017.

Antalet inrapporterade kvarkadrabbade stall sköt i höjden 2015, då det gick från 45 stall 2014 till 94 stycken året efter.

Bland annat Sveriges Radio berättade nyligen hur Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, intervjuat veterinärer och drabbade hästägare i Västra Götaland och kunde konstatera att smittan ofta kommit med importer.

”Ja, det förefaller vara väldigt starkt kopplat till att man köper in nya hästar. På 14 kvarka-gårdar som vi är klara med hade det kommit nya hästar på tolv av dem”, säger Gröndahl till SR och fortsätter:
”Det är ofta hästhandlarhästar som kanske kommer från ett annat land eller nyligen har varit i kontakt med hästar som är nyimporterade. Det blir en större risk när man låter hästar resa långt. De kommer i kontakt med väldigt många olika hästar på vägen och de kanske måste övernatta på olika stall”.

SVA

om karantän

”Ett bra sätt att skydda hästar mot kvarka och andra infektioner är att använda mottagningsstall med separat utevistelse för nytillkomna hästar. Tidigast efter tre veckors karantän bör man ta in de nya hästarna i besättningen. Daglig temperaturkontroll är en enkel undersökning för att följa hästens hälsotillstånd under karantänen. Använd separata kläder eller speciella skyddskläder och skor samt håll god hygien med handtvätt och gärna handsprit före och efter besök i karantänsstallet.”

Källa: SVA:s infromationssida om kvarka

Tidigare års statistik hos Jordbruksverket

Mer om kvarka hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-