Veterinärt
1 november 2017 16:45

Hippocampusdagen 2017 – hållbarhet och prestation i fokus

HästforskningI morgon arrangeras Hippocampusdagen 2017, ett forum för hästforskning där vetenskap, hästnäring och aktiva utövare kan träffas.
Ridsports Ingrid Andersson kommer bevaka arrangemanget.

Hippocampusdagen 2017 – hållbarhet och prestation i fokus
Hippocampusdagen anordnas den 2 november vid SLU i Uppsala. Självklart är Ridsport på plats. Foto: slu.se

Hippocampusdagen anordnas i morgon den 2 november vid SLU i Uppsala och självklart kommer Ridsports mångåriga medarbetare Ingrid Andersson finnas på plats bland åhörarna.

I år är temat för Hippocampusdagen ”träning för hållbarhet och prestation” och SLU skriver på sin hemsida att ”de främsta forskarna inom området” kommer ”ta ett helhetsgrepp om träning av häst – oavsett disciplin.

Fakta

Hippocampus

Hippocampus är ett hästforsknings- och informationscentrum vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Lär mer om centret på hippocampus.slu.se

Vad ser du mest fram emot inför dagen?
–  Programmet bjuder på många intressanta föredragshållare. Bland de jag ser fram emot mest att lyssna till finns Maria Terese Engell som kommer berätta om nya rön kring hur hästen påverkas av ryttare.

– Det är ju en fråga som många av oss ställt i många år, och som ständigt är aktuell både i stall och på tävlingsbanor runt om i Sverige.
– Det ska också bli lite extra intressant att få veta mer om Anna Janssons forskning om arbetstest med pulsmätning.

Varför då?
– De allra flesta som håller på med häst är relativt omedvetna om sin hästs arbetspuls. Anna Janssons forskning är intressant för varje ryttare som är intresserad av att veta mer om sin hästs träning och hälsa. Att hålla koll på pulsen under träning ger bland annat intressant info om hur mycket hästen verkligen anstränger sig, och är ett fint verktyg för att ta reda på mer om när hästen eventuellt är överansträngd.

Någon mer speciell talare som du ser fram emot lite extra?
– Ja, Stina Ekman ska bli intressant att lyssna till, hon har jobbat med nya metoder för att diagnostisera ledinflammation. Det är ju en åkomma hos häst som de flesta ryttare kommer i kontakt med någon gång i livet.

Kommer allt det du får ta del av imorgon Ridsports läsare till del framöver?
– Jag kommer skriva om delar av det i papperstidningen under hösten och vintern. Hippocampus är intressant inte bara för att det lockar så intressanta föreläsare utan också för att det är en mötesplats också för intresserat yrkesfolk och hästägare.

Att besöka Hippocampusdagen kostar 1100 kronor. Antalet platser är begränsat och arrangören har sedan en tid tillbaka meddelat via sin hemsida att evenemanget är fullbokat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden