Hästägartips
4 april 15:31

Jean-François Pignon: ”Jag kallar på hästen genom min blick”

KommunikationVad får egentligen hästar att reagera på sitt namn? Läs vad välkände tränaren Jean-François Pignon, etologen Paolo Baragli och välfärdsforskaren Alice Ruet säger om det hela.

Jean-François Pignon: ”Jag kallar på hästen genom min blick”
Pignon och hans flock under en uppvisning. Foto: Roland Thunholm

Det är i amerikanska The Horse som Alice Ruet, välfärdsforskare vid franska häst- och hästsportinstitutet IFCE i Saumur, kände hästtränaren Jean-François Pignon från Camargue och etologen Paolo Baragli, universitetet i Pisa, har diskuterat frågan om hästars medvetenhet om sitt namn.
– En häst kan absolut lära sig att känna igen sitt namn, säger Pignon. Tidigare tränade jag hästarna på det sättet, men det är inte så hästar kommunicerar med varandra, så varför skulle jag välja att göra det? Jag har slutat med det.

Komplex fråga om jaget

Alice Ruet håller med om att hästar kan lära sig vad de heter.
– Hästar kan lära sig att reagera på verbala uttryck som ”kom här”, ”stå stilla”, ”rygga” eller ”lyft din hov”, säger hon. Men när en häst reagerar på sitt namn genom att ta ett steg framåt när man kallar på den, är det då för att den vet att den brukar få en morot när den kommer eller för att den verkligen identifierar sig med namnet?
– Knäckfrågan är om hästen tänker ”jag är Brunte” eller ej.

Paolo Baragli menar att kunskap om jaget är en komplex fråga.
– Även om en häst känner igen andra som unika individer, betyder det inte att de ser sig själva som unika varelser, säger han. Utan en föreställning om jaget, är det inte troligt att ett djur kan associera namnet med ”mig”.

Kommunicerar med ögonkontakt

Jean-François Pignon berättar att han numera tar kontakt på annat sätt med sina hästar, än att kalla dem vid namn.
– Det handlar om deras ögon. På 50 meters avstånd kan en häst bedöma om jag tittar på just den eller hästen intill. Den vet när jag kommunicerar med just den, eftersom jag ”kallar på den” genom min blick.
– Hästarnas namn är något vi hittat på av praktiska skäl, för att kunna skilja dem åt, säger Pignon. Och namn är trevligare att använda än nummer.

Samtidigt ifrågasätter han inte att hästar känner till individualitet.
– Varje häst har sin unika personlighet och plats i gruppen, säger han. Jag har ett par ston som alltid måste vara säkra på att deras yngre systrar är intill dem hela tiden. De här stona kallar inte sina systrar vid något ”namn” i sina hjärnor, men de har säker andra sätt att identifiera varandra som unika och speciella.

Spegeltest

Paolo Baragli genomförde ett intressant projekt förra året, då ett antal hästar först fick se sig själv i en spegel och sedan målades ett X på vardera ganaschen.
– När de då tittade i spegeln igen, försökte de få bort X-märket genom att klia huvudet mot en stolpe, säger Paolo Baragli. Vår studie var det första beviset på igenkänning i en spegelbild hos en art som inte tillhör primaterna – den däggdjursgrupp där även människa ingår.
– Det kan vara en hint om att hästar faktiskt vet att de är unika individer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden