Sverige
29 april 2019 11:40

Jenna arrangerade hästfotografering i körsbärsblom

DrömjobbAtt fotografera i körsbärsträdens blomning är en dröm för många fotografer. Jenna Vainiopää tog tillfället i akt och arrangerade tillsammans med ett gäng andra hästfotografer en fotosession med sex hästar i Stockholm.

Jenna arrangerade hästfotografering i körsbärsblom
Hästfotografen Jenna Vainionpää arrangerade en stor hästfotografering i körsbärsblom i helgen. Foto: Jenna Vainionpää

Jenna Vainiopää, du arrangerade en hästfotografering vid körsbärsträd i Stockholm i helgen. Kan du berätta hur idén kom till och hur du genomförde det?
– Faktum är att vi hästfotografer har skapat oss ett eget forum på sociala medier där vi dagligen kan ge varandra input och anordna evenemang som dessa.
– Att fotografera bland körsbärsblommen har sedan länge varit en dröm för mig och flera andra hästfotografer men just att dessa oftast planteras i innerstan gör att det krävs mycket mer planering.

– Några dagar innan fotograferingen började jag och två andra hästfotografer jakten på lämpligt ställe samt potentiella modeller. Vi hittade ganska snabbt Kungsträdgården, men vårat beslut föll på Lumaparken i Hammarbysjöstad – dels för att det högst troligt skulle vara mindre folktätt så pass tidigt på morgonen då vi körde igång redan klockan 05.00.

190429_hastfotografering5
Några av de åtta hästfotograferna var på plats i parken den tidiga morgonen. Foto: Privat
190429_fotografering7
Resultatet på welsh mountainhingsten Micks Maddox. Foto: Jenna Vainionpää

– Vi började undersöka vart finns det möjlighet att parkera en hästbuss eller transport för att inte orsaka hinder för boende eller för att försvåra det för hästägarna eller hästen, vi tänker alltid på hästen i första hand. Det ska gå på hästens villkor!
– Min bil började rulla på lördag morgon 03.00 från Västerås med stopp Lumaparken. En dröm skulle snart bli sann för många!

190429_fotografering6
P.R.E hingsten Aragorn GE i körsbärsblom. Jenna Vainionpää

Var det lätt att hitta modeller som ville ställa upp för fotografering så tidigt?
– Jag trodde verkligen att det skulle bli svårt, speciellt eftersom det kanske inte är den vanligaste miljön för många hästar att vistas på och det krävs mycket från hästägarna både dagen innan och under fotograferingen.
– Vi tänkte främst att, det får bli dom som hör av sig, man kanske inte kommer kunna vraka och välja, men oj vad fel vi hade. Det gensvar vi fick, det var enormt. Så himla kul verkligen att hästägare värdesätter dessa typer av fotograferingar och gör det lilla extra.
– Gensvaret efter fotografering har också varit enormt, det är redan folk som vill boka in sig till nästa år.

190429_hastfotografering2
Nyfikna förbipasserande fotograferade både hästar och fotografer. Foto: Privat

Parker med körsbärsträd brukar fyllas av fotografer under blomningen, vad tyckte de andra fotograferna om att det var en häst på plats?
– Vi började fotografera vid 05:45, och då var det väldigt folktomt. Det ligger en tvärbana en bit från platsen vi stod på, så vi förväntade oss rätt så mycket folk senare på förmiddagen. När folk började rassla in så märkte man genast att de stannade upp, plockade fram sina telefoner och började fotografera.
– Även andra fotografer som kom för enbart blommorna började fotografera hästarna lite, till slut hade vi en publik på 20-25 personer som faktiskt njöt av tillställningen. Det är ju kanske inte så här man är vad att se hästar på! Många kom fram och frågade vad vi höll på med, och var glatt överraskade speciellt barnen som gick förbi.

Har du haft några bokningar som liknar denna fotografering tidigare?
– Jag själv har ett nystartat företag och har inte tagit emot bokningar, så det är nytt från maj i år att jag finns tillgänglig för bokning.
– Tidigare har jag själv tillsammans med hästägare arrangerat varje fotografering, just körsbärsblommor har jag inte fotograferat innan, men har upplevt så fantastiska ställen. Favoriten hittills är klipporna i Hoburgen på Gotland där vi placerade hästarna högst upp på klippan mot havet – wow!

190429_hastfotografering4
Initiativtagaren Jenna Vainionpää ”in action”. Foto: Louise Flatow

Hur ser dina närmsta fotograferingsplaner ut?
– Jag har alltid nya idéer och fantastiska samarbetspartners som ställer upp med sina hästar inför dessa fotograferingar så det finns en del på lager.
– Men utöver att jag från och med i år tar emot bokningar så är målet att besöka Island och föreviga deras häftiga miljöer tillsammans med hästarna.

Vilket är drömjobbet som du ännu inte fått bokat?
– Jag gör redan drömjobbet på sätt och vis, att vara omringad av dessa fantastiska djur. Så efter dessa körsbärsträd så finns det inga riktiga drömmar. De kanske kommer sen!

190429_hastfotografering1
Hästfotograferna Emma Eriksson, Louise Flatow, Jenna Vainionpää, Johanna Blixbo, Sofi Thorsson, Linnea Åberg, Linnea Pago Helander och Sofie Vianden deltog vid fotograferingen. Foto: Linda Berggren/Starlightandfriends

Sex hästar deltog i fotograferingen

Dessa hästar kom till Lumaparken i lördags och fotograferades: P.R.E-hingsten Aragorn GE, frieserhingsten Martin af Vibbleboda, welsh mountainhingsten Micks Maddox, haflingervalacken Starlight, lusitanohingsten Zaragaterio och P.R.E-valacken Feriante.

Här kan du se hur Aragorn GE tar den stora uppmärksamheten med ro:

Fakta

Hästfotograf Jenna Vainiopää

Ålder: 22 år
Bostadsort: Västerås
Sysselsättning: Jobbar heltid som administratör och all annan ledig tid går till fotografering.
Familj: Sambo.
Hästbakgrund: Började med hästar som 8-åring, hade ett tag en egen häst tillsammans med min syster. Men sedan 2015 är det hästfoto som gäller.
Fotograferar helst: Frieserhästar, en liten specialité.  
Kamerautrustning: Nikon D850 och det objektiv som används främst till mina hästbilder är antingen mitt 70-200mm f/2.8 VR II ifrån Nikon eller mitt Sigma 135mm f/1.8 ART.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-