Sverige
13 februari 2019 06:23

EHV-smittan har nått ett till stall – ännu en Skånstahäst död

UppdateradPå tisdagskvällen stod det klart att ytterligare ett stall har drabbats av den neurologiska och dödliga formen av herpesviruset EHV-1. Hos Skånsta Ryttare har ännu en häst dött till följd av viruset.

EHV-smittan har nått ett till stall – ännu en Skånstahäst död
Foto: Istock/Kichigin

Under onsdagen meddelade verksamhetschefen hos det så hårt drabbade Skånsta Ryttare i sociala medier att smittan har kostat en fjärde häst livet. Sedan tidigare är tre hästar döda till följd av EHV-1.


Det nya fallet gäller ett stall i Värmdö kommun, enligt den lägesrapport som publicerades på tisdagskvällen i sociala medier av en företrädare från stallet. (Läs intervjun med henne här)

”Nu kom provsvaren stallet tillhanda och det påvisade herpesviruset EHV-1 (neurologisk) och hästen står kvar på isolering tillsvidare på Ulltuna.
Hästen mår i dagsläget bra med god aptit”, står det i uppdateringen gällande aktuella Stall Sandös Hagar på Vision Häst Värmdös öppna Facebook-sida.

Det var på måndagen som en häst på anläggningen ska ha insjuknat och blev ostadig. Hästen transporterades till Ultuna för provtagning som alltså visade att hästen hade fått den fruktande varianten av herpesviruset EHV-1 som ger en neurologisk sjukdom.

Stallet har också fått provsvar om en annan uppstallad häst som är sjuk. Enligt provet har även denna häst EHV-1, dock inte den neurologiska varianten.

Ridsports rapportering om EHV-1.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden