Sverige
13 februari 2019 12:07
Ridsportplus

Stallägaren: ”Vi har gjort allt för att hindra smittan”

UppdateradStall Sandös hagar på Värmdö är den tredje anläggningen som drabbats av den neurologiska formen av EHV-1.
Det visar sig nu att anläggningen inte varit så stängd som ägaren först sade.

Stallägaren: ”Vi har gjort allt för att hindra smittan”
Alla hästar tempas varje dag, men hästen som drabbades hade ingen feber. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Anläggningen Stall Sandös hagar på Värmdö informerade på tisdagen om att en häst drabbats av den neurologiska formen av EHV-1. Smittan slog till trots att stallet i en dryg månad hållit stängt för utomstående hästar, och inga hästar har heller fått lämna anläggningen.
    − Vi har haft stallet stängt just för att undvika smittor. Vi satte också upp kontaktgaller mellan alla boxar för en månad sedan, säger Beatrice ”Lotta” Nyberg som driver Stall Sandös hagar.

    Det uttalandet ifrågasattes från flera håll, bland annat eftersom en träningshelg genomfördes på anläggningen för drygt två veckor sedan.
    — Vi har haft stallet stängt för besökande hästar, men det stämmer att vi hade besökande hästar på anläggningen den 26 januari senast, säger Beatrice Nyberg när hon får frågan på nytt.

    Ridsport har också fått uppgifter om att en häst har lämnat anläggningen för att tävla under den senaste tiden.
    — Det stämmer inte, såvida inte någon hästägare har ljugit för mig. Vi har varit extremt tydliga med att ingen får lämna anläggningen, säger Beatrice Nyberg,

    Det finns ett 50-tal hästar på anläggningen, och alla har tempats dagligen i flera veckor.
    − Hästen som drabbades av den neurologiska formen av EHV-1 hade ingen feber, och förloppet gick på några timmar från att hon var loj till att hon blev vinglig, säger Beatrice Nyberg.

    Hästen kördes till Ultuna och enligt en rapport från ägaren på onsdagsförmiddagen mår hästen förhållandevis bra och äter bra.
    Stallet har också fått provsvar om att en annan häst har herpesviruset EHV-1, men inte den neurologiska formen.

    Fortsätter berätta

    Så fort anläggningen fick klart för sig att de hade sjuka hästar gick Beatrice Nyberg ut och berättade på det största forumet för hästägare på Värmdö.
    − Vi har fått både positiva och negativa reaktioner, men det var självklart att vi skulle gå ut och informera, och vi fortsätter berätta så fort vi vet något nytt, säger hon.

    Stallägaren: Jag vill verkligen uppmana alla hästägare och anläggningar att ta ett större smittskyddsansvar.

    Rutinerna har nu skärpts ytterligare. Personal och hästägare går inte mellan de olika stallarna, och hästarna fortsätter tempas.
    − Vi gör allt vi kan, och jag vill verkligen uppmana alla hästägare och anläggningar att ta ett större smittskyddsansvar, säger Beatrice Nyberg.

    Ridsports rapportering om EHV-1

    Råd från

    Statens Veterinärmedicinska Anstalt

    Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA ger råd gällande sjukdomen:

    • Om du har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du tvätta dina kläder och rengöra skor och annan utrustning. Tvätta och desinficera händerna. Det är alltid en bra rutin efter alla besök på hästgårdar eftersom man inte säkert vet smittläget.
    • Om din häst har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du inte åka på hästsammankomster med den förrän det gått minst 21 dagar utan tecken på sjukdom. Följ hästarnas temperatur och välbefinnande dagligen.
    • Risken för sjukdom är högre om din häst har haft direktkontakt med en sjuk häst, eller delat stall, hage, skötare eller utrustning med en sjuk häst inom de senaste 10 dagarna.
    • Risken för sjukdom är lägre om din häst inte har haft någon kontakt enligt ovanstående punkt eller om det gått över 10 dagar sedan kontakten och den inte visat symptom.
    • Om din häst visar symptom: feber, luftvägssymptom eller neurologiska symptom, eller är ett sto som har kastat sitt foster, ska du isolera hästen och anläggningen och tillkalla veterinär för provtagning. Ibland finns inte virus i näs- och blodprov fastän hästen är infekterad. Om virusabort ändå misstänks, kan nytt prov tas inom 2 – 4 dagar.
    • Om ditt stall har drabbats, ordna med isolering, skyddskläder och handhygien så att smittan inte sprids. Isolera sjuka hästar från friska om det är möjligt.
    • Mät hästarnas temperatur en eller två gånger per dag. Notera näsflöde, ögonflöde, svullna ben, vinglighet, svaghet, slapphet i svansen, och svårigheter att urinera.
    • Håll veterinär och alla i stallet informerade om rådande läge. Informera besökare och dem som nyligen haft hästar på anläggningen om smittrisken.
    • Isolering bör hållas i minst tre veckor efter sista symptom.
    • Rengör och desinficera utrymmen där kastning skett samt infekterade hästars stall och utrustning.
    • Stress kan aktivera en latent herpesinfektion. Undvik därför stressande situationer för dräktiga ston. Ston bör föla i sin hemmiljö och de ska inte flyttas under sista delen av dräktigheten. Håll dem avskilda från unghästar och tävlingshästar och hantera dem före de andra.
    • Separat personal bör sköta de olika enheterna tävlingsstall, karantänsstall, unghäststall respektive avelsston som rutin.
    • Undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar.
    • Placera nytillkomna hästar i ett karantänsstall några veckor. Kontrollera nytillkomna hästars temperatur och sjukdomstecken varje dag.
    • Om du har en anläggning som tar emot besökande hästar, efterfråga hälsostatus (så kallad hästägareförsäkran)
    • Om du vill vaccinera dräktiga ston kan vaccin med indikation mot kastning orsakad av EHV-1 ges i en serie enligt tillverkarens rekommendation. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
      Vaccin med indikation mot luftvägsinfektion orsakad av EHV-1 kan ges förebyggande till andra än dräktiga hästar enligt tillverkarens rekommendation, vanligtvis en serie med grundvaccinationer följt av påfyllnadsdos varje halvår. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
    • Inget vaccin skyddar mot den neurologiska formen av EHV-1.

    Källa: SVA

    Expandera

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden