Sverige
26 september 2023 09:29
Ridsportplus

Johan Fyrberg: ”Jag älskar mötena i stallet mellan hästar och människor”

FörbundetHan väjer inte för att arbeta med frågor om kränkningar och utsatthet.Tvärtom kan det vara hans erfarenhet av att arbeta med detta som bidrog till att han fick jobbet. Efter nyår börjar Johan Fyrberg sin nya tjänst som generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet.

Johan Fyrberg: ”Jag älskar mötena i stallet mellan hästar och människor”
Mod och demokrati – det är Johan Fyrbergs melodi. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han är hästkillen som nu återvänder till ridsporten efter 15 års frånvaro. Under de åren har Johan Fyrberg varit verksam i olika organisationer, med en gemensam kärna som handlar om att ta vara på människors engagemang.

Om andra ska beskriva dig, vad säger de då?
– Att jag är en människa med stort hjärta som bryr sig om andra, men också att jag är en ledare, att jag är modig och utvecklingsorienterad, och att min drivkraft är att möjliggöra för andra.

Hur viktiga är dessa egenskaper för en generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet?
– I en organisation som bygger på ett starkt engagemang som Ridsportförbundet gör är det viktigt att vara modig, modig i att fullfölja, fördjupa och förverkliga de beslut som de förtroendevalda fattar. Det är också viktigt att förstå och komma ihåg att SvRF är en demokratiskt uppbyggd organisation där de förtroendevalda fattar besluten och tjänstemännen verkställer dem.

Den nya ordföranden Sandra Ruuda talar också gärna om att vara modig. Är ni lika där?
– Ja, jag tror att vi delar många grundläggande värderingar. Men sedan är vi olika personer som har olika roller, hon som förtroendevald och jag som tjänsteperson.

Vilka fördelar är det att ha en bakgrund inom ridsporten?
– Startsträckan blir kort, eftersom jag vet hur det fungerar med ungdomssektioner, tävlingar, funktionärer, utbildningsfrågor samt hästnäringens organisering, liksom det internationella arbetet och idrottsrörelsen i stort. Men jag går in i det med stor ödmjukhet eftersom jag varit borta från sporten i 15 år.

Jag ser en stor kraft i att vara inkluderande och transparent.

Vilka nackdelar innebär det?
– Jag tänker att det inte finns några. Jag har många fina relationer med människor i sporten men upplever inte att jag är färgad av det.

Känns det betungande att gå in i arbetet med kränkningar och ungas utsatthet i ridsporten?
– Inte alls. Det här är angeläget, och för mig är det vitalt att utgå från barnperspektivet. Mina år som generalsekreterare i Svenska Gymnastikförbundet var nog en av anledningarna till att jag fick jobbet. Jag tillträdde 2014, två år efter att en intern granskning genomförts som visade på stora brister i träningskulturen. Efter det bidrog Gymnastikförbundet till att flytta fram positionerna, bland annat genom att redan 2017 motionera till RF om en idrottsombudsman och förlängda preskriptionstider.
– Det här är frågor där vi behöver vara tydliga och ha bra regelverk, men också bidra till öppenhet samtidigt som vi värnar om både föreningars och enskildas integritet, så det är inte helt lätt.

Hur mycket kommer vi att se av dig utåt?
– Vilka ansvarsuppgifter och roller jag ska ha kommer förbundsstyrelsen och jag att mejsla fram, men i rekryteringsprocessen var det betydelsefullt att jag har erfarenhet av påverkansarbete. Jag bloggar regelbundet inom ramen för min nuvarande tjänst, och jag ser en stor kraft i att vara inkluderande och transparent.

Vad ser du mest fram mot med jobbet?
– Att få möta de viktiga medarbetarna på förbundskansliet men också alla människor som delar ett engagemang. Jag älskar mötena i stallet mellan hästar och människor. Det är i den miljön jag är uppväxt och hela mitt engagemang har sin grund i stallet.

Fakta

Carl Johan Fyrberg

 • Ålder: Fyller 51 år i september.
 • Bor: I Danderyd.
 • Familj: Hustru och tre barn, två söner på 21 och 22 år och en dotter på 16 år.
 • Hästar: Inga just nu men jag rider då och då. Äldsta sonen har ridit, och min pappa som närmar sig 80 år rider fortfarande.
 • Bästa egenskapen: Mitt engagemang i andra människor.
 • Värsta egenskapen: Jag kan vara otålig när jag vill uppnå resultat, men jag har lärt mig att allt inte kan gå fort.
 • Det första jag ska göra på nya jobbet: Lära känna människor och bygga relationer.
 • Tar med mig första dagen: Det får bli Agdas kaka, en saftig sockerkaka. Jag tycker om att baka och bakar mycket.

Ur Johan Fyrbergs cv:

 • 1995–2001 Officer inom Försvarsmakten.
 • 2001–2009 Olika uppdrag inom ridsporten, bland annat affärsutveckling på Ridskolan Strömsholm samt talangutveckling inom SvRF, och var en period förbundskapten för svensk hoppning.
 • 2014–2019 Generalsekreterare för Svenska Gymnastikförbundet.
 • 2020–2023 Förbundschef för Studieförbundet Vuxenskolan.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden