Dressyr
13 september 2021 10:00
Ridsportplus

Johan Wessner: ”Du är sårbar i det här yrket”

Livsstil"Jag har alltid velat arbeta med hästar, på något sätt". Orden är Johan Wessners, dressyrryttare som etablerat sig som tränare.

Johan Wessner: ”Du är sårbar i det här yrket”
Johan Wessner på 180 centimeter höge Balton, som ännu är valpig och kräver mycket arbete och tid för att bli stark. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästtokig är bara förnamnet på Johan Wessner. Han äter, sover, lever häst i dag, med sina egna och kunders hästar på en mindre, nybyggd anläggning utanför Malmö. Under flera år arbetade han i Tyskland.
– Jag flyttade till Tyskland 2011 och arbetade hos Stephan Blanken. Efter ett år där började jag hos Patrik Kittel och var kvar fram till vintern 2015–16, berättar Johan Wessner.

Att lämna teamet hos Kittel var ett tufft beslut. Han reste hem för att börja universitetsstudier i Lund och fortsatte parallellt med arbetet som hästutbildare och tränare. Fortfarande kan han känna intensiv längtan tillbaka till Tyskland.
– Med lite distans så ser jag kanske annorlunda på saker i dag. Det är roligare att tävla i Tyskland, mer kollegialt och stöttande. Samtidigt kan mina hästar gå ute åtta timmar varje dag här i Sverige, hästhållningen blir annorlunda, menar han.

”Jag älskar att se utvecklingen hos ekipagen”

I dag rider Johan Wessner de egna och kundernas hästar från tidig morgon till eftermiddagen. Resten av dagen vigs åt tränaruppdragen.
– Det blir 30–40 lektioner i veckan och jag är på olika anläggningar här i närområdet. Det är väldigt blandade elever, från hobbyryttare till ponnyekipage med SM-resultat och ryttare som rider svår klass. Jag älskar att se utvecklingen hos ekipagen, det är den stora utmaningen oavsett vilken nivå de är på.

Just nu finns det fem-sex hästar i stallet som utbildas på uppdrag, en del med sikte på försäljning. På anläggningen har han stått i snart ett år och både han och hästarna trivs väldigt bra.
– Här är så lugnt och det gynnar verkligen hästarna, till exempel har min stora valack James äntligen fått ro att äta sitt grovfoder.

Balton_jw_kcl0977
Johan Wessner och Balton. Foto: Kim C Lundin

Med sin egenutbildade Sterling G, alias Sture, har Johan Wessner ridit både EM och Falsterbo som U25-ryttare liksom Grand Prix. Sedan SM förra året har valacken varit skadad, inte allvarligt men det har varit ett grundligt utrednings-arbete för att hitta problemet. Nu är Sture redo att ge sig ut på banorna igen tillsammans med stallkamraten Don Michelin.

Har ingen anställd

Hur klämmer då Johan Wessner in tävlingsridning i ett sådant späckat schema?
– Jag brukar arbeta mer med träning under höst–vinter–vår för att kunna vara i väg under sommarhalvåret. Jag har  ingen anställd men stallet där jag hyr in mig har ansvar för fodring och utsläpp. Jag mockar själv – det är lite meditativt med en podd i öronen och sedan en morgonkaffe innan det är dags att rida.

På helgerna hjälper föräldrarna till, de har stöttat honom i ridningen sedan starten och genom hela karriären.

Vid Ridsports besök är det Balton, en valack på 180 plus i mankhöjd, som agerar fotomodell på ridbanan.
– Jag köpte honom i Tyskland så gott som oinriden, eftersom jag ridit en nära släkting med framgång. James, som jag kallar honom, kommer att kräva mycket tid för att stärka sig, så stor som han är så är det ännu lite valpigt, men jag gillar honom jättemycket.

Bland de yngre hästarna på tillridning finns Schweinsteiger som Johan Wessner äger tillsammans med uppfödaren, veterinären Uwe Bublitz.
– Det är en häst jag hoppas mycket på inför 6-årsklasserna nästa år. Jag har flera hästar i träning från Uwe och hans fru Tanja.
– I dag klarar jag mig så att jag kan ta ut lön genom arbetet med tillridning och lektioner. När jag då och då säljer en häst  ger det möjligheten att investera i nya yngre hästar, förklarar Johan Wessner.

Framtiden säkrad genom studierna

Vikten av ekonomiskt tänkande, planering för framtiden och att säkra upp med en gedigen utbildning i botten har han fått med sig från sin uppväxt.
– Du är sårbar i det här yrket, en avfallning kan få stora konsekvenser, jag har säkrat min framtid genom min kandidatexamen.

Fakta

Johan Wessner

Frozen_diamond_jw_kcl5005
Johan Wessner Foto: Kim C Lundin
 • Namn: Johan Wessner
 • Ålder: 29 år.
 • Bor: Malmö.
 • Familj: Föräldrar i Höllviken och lillebror i Stockholm.
 • Yrke: Beridare med flera år utomlands i erfarenhetsbanken, tränare åt ekipage på alla nivåer och tävlingsryttare på Grand Prix-nivå. Själv ridit både hoppning och fälttävlan.
 • Utbildning: Fil kand med inriktning på psykologi, beteendevetenskap och mental träning med inriktning mot PA/HR-arbete.
 • Började rida: ”Mitt första ord var häst, jag började rida på Lillhagens ridskola i Höllviken som 3-åring, red kvar på ridskolan tills jag var 13 år och då hade jag haft egen ponny där i två år.”

Johan Wessners egna hästar

 • Sterling G (SWB val f -06 e Stedinger-Wesley, uppf Gaedecke Gerald), kallas sedan gammalt för Sture.
 • Balton (HANN val f-13 e Beltano-Hoch-adel , uppf Hans-Henning von der Decken), stallnamnet är James efter 07-bränn-märket.
 • Don Michelin (SWB val f-08 e Don Primero-Michellino, uppf familjen Peter Ljungcrantz).

Hästar i träning i urval

 • Schweinsteiger (HANN val f -16 e Blue Hors St. Schufro-Rosentau, uppf/äg  Uwe Bublitz).
 • Frozen Diamond (HANN val f -14 e Fürstenball-Rohdiamant, uppf/äg Uwe Bublitz).

Meriter i urval

 • Ingick i Sveriges bronslag vid U25-EM 2017.
 • Tävlat Grand Prix sedan 2017.
 • Ajax-stipendiat 2019.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden