Hästliv
1 januari 2021 14:38
Ridsportplus

Johanna Sterner provade ny taktik – sålde häst via livestream

Digitalt nytänkNär kunderna inte kunde resa till stallet sålde Johanna Sterner hästen med hjälp av en livesänd visning där kunden fick se allt från sadling till ridning. "De kunde ställa alla frågor de ville, och det slutade med att de köpte hästen", säger Johanna Sterner som driver Cadiac Dressage Stable och har insett vikten av att fånga möjligheterna trots pandemin.

Johanna Sterner provade ny taktik – sålde häst via livestream
Johanna Sterner tillsammans med King Royal. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För några veckor sedan sålde Johanna Sterner i skånska Tollarp en mycket lovande 4-åring som hon köpt in som föl.
− Jag hade gärna behållit den, men jag hade satt ett pris på den och om någon var villig att betala det så var den till salu.

De tyska köparna kunde inte komma för att se hästen, utan i stället ordnade Johanna och sambon Jesper Cederholm en digital livevisning med hjälp av Facetime. Medan Jesper följde med hästen och filmade allting, kommunicerade Johanna med kunden genom hörlurarna.

− Kunden fick vara med från sadlingen i stallet till ridning, där det blev som en miniclinic. Hela tiden hade jag kunden i öronen, och kunde svara på frågor om hästen, berättar Johanna Sterner.

Kunden köpte hästen, som lämnade Sverige för ett par veckor sedan.
− Vi har haft kontakt sedan dess, och de säger att hästen till och med är bättre än jag beskrev den.

Matcha mot rätt köpare

En hästvisning är inte bara ett tillfälle för köparen att få se och prova hästen, utan också en möjlighet för säljaren att göra sig en bild av kunden.
− I detta fall såldes hästen till en elev till en av mina kontakter i Tyskland, en tränare, och hästen ska stå hos tränaren, så jag visste att hästen hamnade på ett bra ställe.

− I alla mina försäljningar är matchningen mellan häst och ryttare, liksom upplägget med tränare viktigt.

Johanna Sterner
Johanna Sterner och King Royal, 5-årig valack e Desperado – Valdez . Foto: Privat

Säljer kvalitet

Den främsta kundkretsen för Cadiac Dressage Stable är de professionella ryttarna, som letar hög kvalitet och är beredda att betala för det. Exakt hur mycket Johanna Sterners hästar kostar vill hon inte säga, men det rör sig om stora belopp, så mycket är klart.

Idén att nischa sig på dressyrhästar av hög kvalitet fick hon efter en försäljning av en häst som hon köpte från Tyskland och utbildade.
− Hästen såldes till Hof Kasselmann och PSI-auktionen.  Jag fick bra betalt för honom och blev sporrad att fortsätta med den verksamheten. Jag upptäckte att jag hade öga för att hitta bra hästar, och använde pengarna från försäljningen till att köpa in andra fina hästar.

Mammas hingst

Namnet Cadiac Dressage Stable kommer från mamma Thereses godkända hingst Cadiac (Cadiac 868 e Pontus – Orust), född 1988, samma år som Johanna.
− Som ung red jag byten i varje på honom, berättar Johanna, som själv har meriter både sedan ponny- och juniortiden, liksom från unghästchampionat.

Köper och säljer kvalitet

Cadiac Dressage Stable

Namn: Johanna Sterner
Bor: I Tollarp
Driver:  Cadiac Dressage Stable
Har sålt hästar till; Tyskland, Holland, Danmark, USA, Finland m fl länder
Familj: Mamma Therese och pappa Ulf Sterner, bror Fredrik, sambon Jesper och stallhundarna Achi och Toby
Anställd: Lisa Sundman (hästskötare/beridare)
Utbildning: Civilekonom med master i ekonomi/finans/entreprenörskap
Antal hästar i stallet: Just nu är de 12, efter att vi har sålt några hästar den senaste tiden

Expandera

Det var först efter att hon var färdig civilekonom med en master i finans och entreprenörskap som hon bestämde sig för att bli hästföretagare.
− Mitt mål var att ta hästföretagandet till en annan nivå. Min affärsidé är att förädla högkvalitativa hästar, och att vinsten är så pass bra att det går att leva på detta.

Bundet kapital

Johanna Sterner gör ett 10-tal hästaffärer varje år. Hon köper hästar, en del som föl och en del unghästar, ofta från Tyskland och Holland, där hon har ett stort nätverk.

− Det innebär att jag har ett stort kapital bundet i hästar, och det är naturligtvis en risk, men vi gör allt vi kan för att minimera riskerna. Vi är noggranna med utfodring, hagvistelse, träning, foderkontroll och så vidare. Min tro är att när man missar i detaljer eller börjar rucka på rutiner kan risken för olyckor öka.

Gått Bundeschampionat

Efter utbildning eller förädling säljer hon hästarna, vanligen till utländska köpare, men en och annan häst blir kvar i Sverige.

Ett exempel är Leopold (född 2012 e Licosto – Lafitte), som såldes till familjen Heimburg, har utbildats av Mia von Essen och har gått Lövsta Future Challenge.

− Jag har även sålt några som visats framgångsrikt på Falsterbo Horse Show, liksom en som gått Bundeschampionatet i Tyskland. Och hästen som allt startade med, som såldes till Hof Kasselmann, har nu debuterat Grand Prix.

Är det lättare att sälja dyrare hästar till länder som Tyskland och Holland?

− Ja, det är nog lättare att få bra betalt utomlands, säger Johanna efter att ha tänkt efter.
− Jag säljer ju också främst till dem som arbetar professionellt med hästar.

När coronapandemin så småningom klingar av är Johanna Sterner övertygad om att konceptet med distansvisning av hästar kommer att finnas kvar.
− Vi kommer att se mera av det, och något jag då behöver utveckla är att skapa mig en bättre bild av köparna. Jag är oerhört mån om att hästarna jag säljer kommer till köpare som kan förvalta dem väl, säger Johanna Sterner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden