Hästliv
22 december 2020 10:16

Liten lättnad för foderproducenter men samma krav på registrering

Nya reglerDet blir något lättare för dem som producerar foder, i samband med att Jordbruksverket kommer med nya föreskrifter. Men fortfarande gäller att alla som bedriver hästföretag och hanterar foder måste registrera sig hos myndigheterna.

Liten lättnad för foderproducenter men samma krav på registrering
Alla hästföretagare som hanterar foder måste vara registrerade. Roland Thunholm

En nyhet är att länsstyrelserna tar över registret för foderanläggningar från Jordbruksverket. Alla som redan har registrerat sin anläggning som foderanläggning behöver inte göra någonting, utan registret flyttas över automatiskt.

Den som däremot ska anmäla en ny foderanläggning gör det från och med årsskiftet hos sin länsstyrelse.

All hantering av foder räknas

Och skyldigheten att registrera anläggningen som en foderanläggning gäller alla hästföretagare som hanterar foder inom ramen för sitt företagande. Man måste alltså inte själv producera foder för att räknas som en foderanläggning, utan även förvaring av foder gör att anläggningen räknas som en foderanläggning.

Kravet gäller inte hobbyhästägare, som även kan producera hö till sina egna hästar utan att behöva anmäla det.

Färre rapporteringskrav

En nyhet för de företagare som producerar foder är att det blir färre krav i rapporteringen av foder.

Kravet på att anmäla enskilda djurfoder tas nu bort. Istället för att rapportera kvantiteter för varje enskilt foder kommer detta istället att ske per foderkategori: Råvaror, foderblandningar samt tillsatser och förblandningar.

– Vi vill göra tillvaron enklare för våra kunder. Många foderleverantörer har lyft att just rapporteringen av foder på detaljnivå har varit krånglig. Vår ambition är att förändringarna nu ska underlätta för företagen, säger Kersti Andersson, foderhandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Läs mer hos Jordbruksverket

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden