Hoppning
3 augusti 2020 06:20
Ridsportplus

Jonna Ekberg lämnar Stephex och startar eget: ”Dags för en ny utmaning”

Nytt kapitelEfter sex år på ett av världens främsta handelsstall lämnar Jonna Ekberg Stephex Stables för att starta eget tillsammans med irländaren och pojkvännen Alex Duffy. "Vår gemensamma styrka är att vi båda två är väldigt bra på att producera hästar", säger Jonna.

Jonna Ekberg lämnar Stephex och startar eget: ”Dags för en ny utmaning”
Jonna Ekberg och 1,60-hästen Destiny van Schore (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tanken när Jonna Ekberg fick frågan av Stephex ägare Stephan Conter om hon ville börja jobba på belgiska Stephex Stables var att hon skulle rida upp till två- och kanske trestjärnigt ibland. Men efter mindre än ett år hade hon redan startat sin första femstjärniga tävling.

– Efter det rullade det bara på, jag har alltid haft fina hästar och ridit på stora tävlingar. Dessutom har jag varit omgiven av ryttare som Daniel och Lorenzo, och det är mer än vad jag någonsin hade kunnat förvänta mig, säger Jonna och syftar på världsryttarna Daniel Deusser och Lorenzo de Luca som också gjort karriär med hästar från Stephex.

När Jonna nu har beslutat sig för att starta eget tillsammans med pojkvännen och toppryttaren Alex Duffy har det gått sex år. Det har varit mycket blod, svett och tårar, men också stora framgångar i femstjärniga 1,60-hoppningar och i Nations Cup för Sverige. Något som Jonna bara hade kunnat drömma om innan. Hästen Freestyler är en av de hästarna hon minns mest. Med honom vann hon sin första rankingklass och även sin första bil på Friends arena i Stockholm.
– Just att få komma hem och göra de större tävlingarna i Sverige har varit väldigt speciellt för mig. Jag minns när jag fick komma tillbaka till Göteborg första gången och när Sylve ringde efteråt och sa att jag fick vara med i laget. Det är nog det jag minns mest, att få rida Falsterbo och i Göteborg och på de andra stora tävlingarna i Sverige – och att få rida med det svenska laget, säger Jonna.

Jonna-ekberg-freestyler2-150801-rt
Jonna Ekberg och Freestyler i Varberg 2015. Foto: Roland Thunholm

Fäster sig lätt

– Freestyler och min GP-häst Air Pia var de som tog mig till de större tävlingarna, med dem fick jag verkligen prova på högsta nivån. Vi red i Aachen och många femstjärniga tävlingar över hela världen.

Jonna minns också Jasmien vd Bisschof som hon började rida när det nerviga skimmelstoet var sex år tills hon var nio. Idag tävlas hon på högsta nivå av Daniel Deusser.
– Det har aldrig varit en lätt häst, men jag har alltid trott på henne. Det är kul att se henne med Daniel nu och att hon får bevisa hur bra hon är.

Även Destiny van Schore sällar sig till de extra minnesvärda hästarna.
– Henne red jag förra året i stora klasser, hon var också väldigt speciell och en häst som jag önskar att jag hade kunnat ha kvar längre. Egentligen är alla hästar som går de större klasserna speciella och jag blir lätt fäst, särskilt när man har producerat en häst från lägre klasser. Men till slut blir ju alla sålda, säger Jonna Ekberg.

Att jag har fått vara med på nära håll i ett av världens bästa dealingstall, och se hur business fungerar är också en otrolig erfarenhet.

När hon jämför livet innan hon började på Stephex och nu är det som natt och dag.
– Jag har så mycket mer erfarenhet, jag har ridit så extremt mycket olika hästar och jag har tävlat varje helg. Jag har alltid haft 15-18 hästar på min lista, och jag kan inte ens gissa hur många rundor jag har ridit. Just ridningen är en erfarenhet som väger tungt för mig just nu, säger Jonna med tanke på steget hon tar till att driva en egen verksamhet.

– Att jag har fått vara med på nära håll i ett av världens bästa dealingstall, och se hur business fungerar är också en otrolig erfarenhet. Totalt sett är både det och ridningen en livserfarenhet som jag alltid kommer att ha med mig. Jag har vuxit väldigt mycket som person. Det är ett väldigt tävlingsinriktat och tufft ställe att vara på, och jag har blivit mycket starkare mentalt.

Jonna Ekberg och Air Pia VG Z, här i årets CHIO Aachen, kom femma i 1,55-GP i Belgien.
Jonna Ekberg och Air Pia VG Z i CHIO Aachen 2016. Foto: Roland Thunholm
Jonnaekbergdestiny Van Schore2rt
Jonna Ekberg med Destiny van Schore i Falsterbo 2018. Foto: Roland Thunholm

Ett stort steg

Jonna är tacksam för chansen hon fick av Stephan Conter, att han trodde på henne har tagit henne dit där hon är idag. Sakta men säkert har dock beslutet att starta ett nytt kapitel i livet mognat fram.
– Det är inget som jag har hoppat in i, utan något som har vuxit fram under en tid. Jag har tänkt på det länge men velat känna mig redo, det är ändå ett stort steg. Men nu är det dags för en ny utmaning.

Till en början kommer Jonna och Alex Duffy att hyra in sig i ett stall nära belgiska Maaseik, ungefär en timmes körväg från Stephex Stables som ligger utanför Bryssel. Stället har cirka 35 boxar, men paret börjar med 15. Irländaren Alex Duffy har också tagit fram många hästar upp till GP-nivå, dessutom är han uppvuxen i ett handelsstall på Irland. Att de är ett bra team råder det ingen tvekan om.

Det känns skönt att ha någon som alltid är vid ens sida och tror att man kommer lyckas.

– Vi kompletterar varandra på nästan alla sätt och fungerar väldigt bra ihop. Vi har inte arbetat ihop, men vi har gjort mycket tävlingar tillsammans. Alex pushar mig lite. Det känns skönt att ha någon som alltid är vid ens sida och tror att man kommer lyckas. Han pushar mig också i att våga utmana mig själv att rida lite snabbare. Samtidigt hjälper jag honom åt andra hållet. Han kan bli lite för tävlingsinriktad och kan ibland behöva lugna ner sig lite, säger Jonna.

– Just det här med att producera hästar är vår absolut starkaste sida. Det är något vi båda brinner för och det ska bli kul att göra det ihop nu. I framtiden kanske vi kan behålla den där fantastiska hästen och ha en sponsor och ägare som tror på oss. Jag hoppas att vi kommer dit. Nu tar vi det här steget och det finns inget som säger att det inte kommer att gå hela vägen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden