Sportnytt
2 juli 2019 15:06

Jönssonligan mer än redo för Falsterbo Horse Show

HästfestDet gäller för publiken vid årets Falsterbo Horse Show nästa vecka att se upp lite extra - Jönssonligan är i farten igen.

Jönssonligan mer än redo för Falsterbo Horse Show
Fredrik Jönsson kommer tillbaka till Falsterbo. Arkivbild: Natalie Flensburg

Tre medlemmar från familjen Jönsson kommer att härja i Falsterbo i år. Farfar Jan ”Janne” Jönsson bygger huntingbanan, pappa Fredrik Jönsson rider den femstjärniga hopptävlingen och sonen Emil Jönsson, 12, ska rida children-klasserna.
– Det ska bli hur kul som helst, säger Emil.

Han har bara ridit i ett och ett halvt år. Men under hösten-vintern-våren har han synts allt flitigare på de skånska hoppbanorna, ofta tillsammans med farfar.
– Först har jag hjälpt Emil med hans häst och på framridningen och sedan har det varit hans tur att hjälpa mig, berättar Jan Jönsson.

Fick en kick på VM i Tryon

Emils intresse att rida var till en början ganska ljummet men efter upplevelsen med pappa Fredriks framgångar vid VM i Tryon i höstas fick Emil en riktig kick. Det tog inte lång tid innan han tog över mamma Piia Pantsu-Jönssons häst Fanessa.
– Jag satt upp på henne där hemma och vi klickade direkt. Helgen efter körde vi till Värnamo och jag kvalade till Falsterbo, berättar Emil.

Jönssonligan
Fredrik Jönsson, Emil Jönsson och Jan Jönsson. Foto: Christel Behrmann

Numera rider Emil även Cool In, som tidigare gått svår klass med både mamma och pappa.
Tisdag och onsdag är det children-hoppningar.
–Det ska bli så coolt att rida här, säger Emil.

VM-hästen kommer

Pappa Fredrik, åtta vid VM i höstas och bäste svensk, rider sin Coldplay och Bee Special. Fredrik är tillsammans med Malin Baryard-Johnsson, Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Jacob Hellström förhandsnominerad att rida Nations Cup i Falsterbo.
– Med Bee Special siktar jag på hoppderbyt, trots att jag inte hunnit träna särskilt mycket på speciella derbyhinder, säger Fredrik.

Den ende i klanen Jönsson som inte kommer att sitta till häst i år i Falsterbo är Janne. Han är i stället ansvarig för onsdagens huntingklass.
– Bansträckningen blir annorlunda i år, till förmån för publik och hästar, säger han.
– Vi tar bort den knixiga del som gick vid dressyrbanorna och rider i stället över Falsterbobanan och den nya träningsbanan där bakom, berättar han.
Show director Jana Wannius har uppskattat samarbetet med Janne Jönsson.
– Han är verkligen ett proffs som vet vad han sysslar med, säger Jana.

Nations Cup på söndagen

Den stora nyheter i Falsterbo i år är att tidsschemat ändrats, allt enligt nya riktlinjer från FEI. Nations Cup har alltid ridits på fredagen, men den har nu bytt plats med Grand Prixen och avgörs nu alltså på söndagen.
– Det är både bra och dåligt. Bra för publiken eftersom nationshoppningen är en höjdare men kanske inte så bra för hästarna som nu får gå Grand Prixen på fredagen och sedan ska vara fräscha att gå två tuffa rundor på söndagen, menar Fredrik Jönsson.

Mycket dressyr

Dressyren får som vanligt stor plats i Falsterbo och även här är det femstjärnigt och Nations Cup. Sverige har vunnit nationstävlingen fem år i rad, tog lagguld på NM nyligen och kommer ordentligt laddat.
– Vi har gjort grymma resultat och även om startfältet i Falsterbo blir väldigt starkt så laddar vi för ny seger, säger Minna Telde.

Falsterbo Horse Show startar nu på lördag, med amatörtouren med både hoppning och dressyr, sjuårschampionat, 7-starfinal och uppvärmning för de elitallsvenska lagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-