Dressyr
12 mars 2018 14:06

Josefin Gyllenswärd skadad i ridolycka

Bruten ryggSvenska dressyrryttaren Josefin Gyllenswärd har skadat sig i en ridolycka. Nu väntar sex veckors läkning innan hon får sätta sig på hästryggen igen.

Josefin Gyllenswärd skadad i ridolycka
Josefin Gyllenswärd får göra en paus i sitt tävlande denna säsong - den nyblivna seniorryttaren har brutit ryggen i en hästolycka (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Det blir ett ovälkommet avbrott under vårsäsongen för Josefin Gyllenswärd. Den svenska dressyrryttaren som är baserad i Storbritannien har skadat sig i en ridolycka.
– Jag satt och red på en kunds häst när den från den ena sekunden till den andra inte tyckte att jag skulle sitta kvar på ryggen längre, förklarar Josefin för Ridsport.

Josefin berättar hur hon landade på sidan av ryggen i fallet, och att hon direkt kände att allt inte var som det skulle.
– Det gjorde bara för ont, så jag låg helt stilla.

Ägaren till hästen var på plats och kunde slå larm, och inom fem minuter kom en ambulans och plockade upp Josefin.
– Sedan hade jag en väldig tur på sjukhuset för just den doktorn jag fick var specialist på ryggskador.

Tur i oturen hade Josefin också med skadan. Det visade sig vara en fraktur på kotan L1, som är den högsta kotan på den lägre delen av ryggraden – strax ovanför ländryggen.
– Kotan är bruten på framsidan mot magen, bort från ryggsidan där alla nerver sitter.
– Doktorn sa att om man ska brytar ryggen så är det där bästa möjliga stället att bryta den på.

Tack vare skadans position slipper Josefin ha något stöd för ryggen, men hon måste röra sig mycket försiktigt. Mot smärtan får hon värktabletter och anti-inflammatoriskt.
– Jag ska vila helt i sådär tio dagar/två veckor, sedan får jag börja köra bil och sådant innan jag gradvis får öka rörligheten.
Om sex veckor räknar man med att Josefin kan sätta sig på hästryggen igen, under den tiden får hon stryka sig från två planerade tävlingar – en i Storbritannien och en i Nederländerna.
– Jag satsar på att vara tillbaka på tävlingsbanan igen vid Windsor som går i mitten på maj, det är nio veckor dit.

Josefin berättar att hon har rätt många hästar i träning just nu, och på grund av olyckan måste hon nu organisera om alla hästar.
– Som tur är har jag många hästägare som själva kan hålla igång sina hästar, och resten försöker jag placera hos kompisar.

Som U25-ryttare har Josefin haft stora framgångar. Med Don Angelo (WESTF f 2005 e Danone-Donnerschwee) vann hon SM förra året och hon har ridit två EM på honom med två lag-brons som resultat.
– Det har varit så roligt att rida U25 men nu känner jag mig så motiverad att rida seniorklasser, säger den nu 26-åriga Josefin som nu alltså gör sin första säsong som seniorryttare

I år har hon hunnit rida två tävlingar – en i franska Le Mans och en i belgiska Lier. Vid båda starterna har hon ridit ihop över 70 procent i GP-kürklasserna och hamnat i den övre halvan av resultatlistan.
– Jag hoppas på att få rida någon Nations Cup och kanske vid en femstjärnig tävling, säger Josefin om denna säsong.
– Jag tror fortfarande att det är möjligt och att skadan inte ska förstöra hela säsongen.
– Det kommer att bli en spännande säsong så snart jag är tillbaka, avslutar Josefin, och konstaterar samtidigt att det alltid är en risk med hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden