Hoppning
13 december 2021 12:10
Ridsportplus

Josephine Karlsson 1,45-vinnare: ”Min häst ger allt”

NationelltDet var Billdals Ridklubbs Josephine Karlsson och familjeuppfödningen Nolita de Loubet som hoppade hem helgens högsta klass, en 1,45-hoppning, hos Helsingborgs Fältrittklubb. "Det var ingen som trodde på henne som unghäst och hon kom i gång att tävla ganska sent," säger ryttaren om det 15-åriga stoet.

Josephine Karlsson 1,45-vinnare: ”Min häst ger allt”
Josephine Karlsson och Nolita de Loubet efter lördagens seger. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Ridsport får tag på Josephine Karlsson kämpar hon med den utskjutbara delen på sin hästlastbil i Helsingborg. Motorn som ska driva in delen fungerar inte. Och att köra lastbilen i det skicket går inte.

Hon ger allt för mig inne på banan, även om hon plötsligt kan bli tittig. Josephine Karlsson om Nolita.

– Ja, det är lite kämpigt här nu, vet inte riktigt hur vi ska lösa det, säger 29-åriga Josephine Karlsson som bor några mil söder om Göteborg och tävlar för Billdals Ridklubb.

Hemtransporten för hästarna har dock löst sig, och trots problemen med lastbilen har hoppryttaren anledning att vara glad efter seger i meetingets högsta klass, en 1,45-hoppning. Detta tillsammans med familjeuppfödningen Nolita de Loubet (SWB sto f 2006 e Maloubet de Pleville-Golden Grannus, uppf Ann-Sofie Karlsson, äg Gräshagen Jump).
– Det var riktigt roligt att vinna. Banan var väl inte jättestor, men min häst har inte gått så mycket inomhus i år så det var ganska lagom, säger Josephine Karlsson som även har vunnit 1,50 med fuxstoet tidigare i år.

SM-brons

Ekipaget har tagit  U25-guld från NM och Josephine Karlsson har SM-brons som senior på en annan häst.

– Hon väldigt försiktig och naturligt snabb fast hon är åt det stora och tunga hållet, lite gammaldags i modellen. Men hon känns inte alls tung att rida.

Nolita de Loubet är mamma Ann-Sofie Karlssons uppfödning och hon varit i familjen hela livet. Men det tog ett tag innan teamet kring stoet såg hennes potential. Josephine Karlsson hade med sig stoet när hon jobbade hos ett par elitryttare som båda gav henne rådet att ”skicka hem” hästen.

Talanglös unghäst

– Det var ingen som trodde på henne som unghäst och hon kom i gång att tävla ganska sent. Hon var ganska talanglös som ung. Det var Lennart Lindlöw, som jag tränade för, som var den första som sa att jag ändå skulle fortsätta med henne, att det kunde finnas något. Och vid det tillfället hade jag inte så mycket annat att rida på så då passade det bra att lägga ner tid på henne.

Detta gjorde att stoet inte började tävla mer på allvar förrän hon var sju år. Men nu har hon alltså flera segrar i svår klass.
– Hon ger allt för mig inne på banan, även om hon plötsligt kan bli tittig. Men vi står väldigt nära varandra.

Planen är egentligen att Nolita ska bli avelssto nästa år.
– Men nu får vi se när det har gått här bra. Jag är glad att mamma har valt att kvar henne, det är så lätt att de blir sålda när det kommer upp lite i klasserna, säger Josephine Karlsson som är tillbaka på allvar nu efter en kämpig knäskada för två år sedan.

Ingen egen häst

Skadan innebar också att Josephine Karlsson blev av med sina bästa hästar som hon red åt andra. Nu har hon sju, åtta hästar att rida. Ingen av dem är hennes egen.

I helgens 1,45-klass i Helsingborg gick ekipaget ut sist bland de tio startande ekipagen. Då hade ingen varit felfri. Josephine Karlsson satte nollan och kunde vinna klassen.
– Det kändes bra, och gjorde mig inget att jag slapp omhoppningen, säger hon.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden