Dressyr
1 oktober 2020 06:20

Juan Matute Guimón: ”Patrik Kittel är min största inspirationskälla”

ÅterkomstJuan Matute Guimón är på väg tillbaka efter den livshotande hjärnblödningen. Redan några dagar efter hemkomsten från sjukhuset red han piaff och passage. Men med bara halva styrkan kvar i högersidan av kroppen var det en tuff upplevelse. Det berättar den spanske dressyrstjärnan för Horse & Hound, där han även avslöjar att Patrik Kittel är hans stora idol.

Juan Matute Guimón föll ihop efter ett ridpass hemma i Madrid i början av maj. På sjukhuset visade det sig att han hade drabbats av en massiv hjärnblödning. Efter att ha genomgått avancerad hjärnkirurgi och legat i koma fick han i början av juli komma hem från sjukhuset. Rehabiliteringen är inte avslutad men redan nu är siktet inställt på OS i Tokyo 2021.

Nästan direkt efter hemkomsten satt han i sadeln igen, och efter några dagar red han Grand Prix-rörelser. Det berättar han i en intervju med brittiska Horse & Hound.
– Jag red byten och piaff och passage samma vecka, kanske fjärde dagen. Men jag hade förlorat så mycket styrka, jag saknade nog hälften i min högra sida, säger 22-åringen.

För Horse & Hound berättar den spanske dressyrstjärnan att OS-drömmen är inspirerad av hans far, trefaldige OS-ryttaren Juan Matute Azpitarte. Redan som liten ville Juan bli som sin far, det vill säga den bäste ryttaren i Spanien.

Men Juan Matute Guimón har även en stor svensk förebild.
Patrik Kittel är helt klart min största inspirationskälla, liksom Tysklands Isabelle Werth och Jessica von Bredow-Werndl. Jag beundrar deras elegans och känslighet, och det fina bandet de har med sina hästar. Att titta på dem gör mig väldigt känslosam.

I intervjun med Horse & Hound berättar Juan Matute Guimón om hur han lyckades hålla modet uppe under den allra svåraste tiden, vilken häst i världen han beundrar mest och att det inte alltid är så enkelt att ha sin far som tränare. Läs hela intervjun här.

Juan Matute Guimón är rankad som nummer två av de spanska ryttarna på världsrankningen med hästen Quantico och som trea med Don Diego. Han red VM 2018 och siktade på en OS-plats i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden