Sportnytt
17 januari 2018 08:28

Juristen: Rida för tränare kan också vara friskvård

FriskvårdFriskvårdsbidraget kan inte bara användas för ridlektioner, utan även vid ridning för tränare för dem som har egen häst, och för att betala ridhuskortet.
Men en förutsättning är att du kan visa papper på kostnaderna.

Juristen: Rida för tränare kan också vara friskvård
Ridning för tränare kan också vara friskvård. Just här är det Jens Fredricson på Brixon som pratar med Lousie Nathorst. Foto: Roland Thunholm

All ridning kan betraktas som friskvård, inte bara lektionsridning vid ridskola. Det bekräftar Skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos. Men det finns vissa villkor.
−Träningen får inte ske på den egna gården, och den får inte kosta mer är 1000 kronor per tillfälle. Den som tränar måste också få ett kvitto att lämna till arbetsgivaren som underlag.

Friskvårdsbidraget kan även användas för att betala ridhuskort, eftersom tillgång till ridhus kan vara en förutsättning för att utöva friskvården.
−Men då krävs att kostnaden för ridhuskortet är noga specificerat. Du kan inte komma till arbetsgivaren med fakturan för stallhyra och säga att en viss procent är kostnad för ridhuskort, säger Pia Blank Thörnroos.

”Fantastiskt bra”

−Att ridsporten klassas som friskvård är fantastiskt bra, och jag kan säkert tänka mig att vi tränare får förfrågningar från nya elever, säger Liane Wachtmeister, A-tränare i dressyr och ledamot i Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté.
Hon tror inte att kravet på att kunna ge kvitton till eleverna kommer att innebära några bekymmer för etablerade tränare.
−De flesta som är licensierade tränare har företag och jobbar med fakturering och kvitton i dag, säger Liane Wachtmeister.

180117lianewachmeisterrt
Liane Wachmeister är en av dem som gläds åt beslutet. Foto: Roland Thunholm

Skatteverket har varit hårt ansatt av frågor sedan beskedet om de nya friskvårdsreglerna kom på måndagen. För ridsporten är det mesta tydligt och enkelt, med ett undantag, säger Pia Blank Thörnroos.
−Det handlar om körningen. Vi har inte tänkt på den, och just nu har jag svårt att se att körning kan ge rätt till friskvårdsbidrag. Det beror bland annat på att den kräver så mycket dyrbar utrustning, säger Pia Blank Thörnroos.

De nya reglerna för anställdas friskvårdsbidrag gäller från 1 januari 2018, men det är upp till varje arbetsgivare att besluta om de anställda ska få något bidrag och hur pengarna får användas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden