25 maj 2014 12:02

Känner jag dig?

Minnet, doften och utseendet spelar roll när hästar identifierar varandra. Om hästen själv får välja lever den helst tillsammans med hästar av samma ras och gärna med samma färg.

Känner jag dig?
Minnet, doften och utseendet spelar roll när hästar identifierar varandra.

Vid ett träningscenter för omskolning av trav- och galopphästar i USA, har man observerat att fullbloden helst höll sig till varandra och att samma sak gällde för travhästarna. De hade en stark motivation att söka upp andra travare för att knyta vänskapsband med.

Varför det är så, vet man inte. Professor Katherine Houpt vid Animal Behaviour Clinic vid Cornelluniversitetet, USA, menar att det finns många berättelser kring hur hästar söker upp andra av samma ras och gärna av samma färg.

– När det gäller olika raser vet vi inte om de har specifika lukter, det är mycket möjligt. Beträffande färgen kan det vara så att hästar blir vänligare inställda till någon av samma färg, säger hon.

Andra observationer som har gjorts på centrat är att hästar som stått på samma träningscamp, känner igenom varandra när de återförenas efter flera år i olika stall.

– Vi har bevittnat fantastisk igenkänning och kommunikation mellan dessa hästar, berättar en av hästskötarna.
Detta är berättelser ur verkliga livet, och inget som har bevisats genom vetenskapliga studier. Strikt vetenskapligt vet man att hästar får mycket information genom dofter, alla individer lämnar en kemisk markering, bland annat i urin och gödsel.

– En häst kan ur en doftmarkering från en annan häst urskilja kön, ålder, foder, hälsostatus och rang, berättar Charlies J Wysocki, psykologbiolog som forskar kring doft och smak och deras betydelse.
– Dessutom kan den identifiera vem den andra hästen är och om det är någon den känner sedan tidigare.

Vetenskapligt belagt
Det är svårt att göra vetenskapliga experiment kring igenkännande, det man närmast har kommit är att kartlägga beteendet hos frigående flockar. En som gjort detta är professor Ronald R. Keiper, som i över 20 år har studerat hästarna på Assateagueön längs USA:s östkust. Han vet när alla är födda och vilka deras föräldrar är, och menar att helsyskon kan känna igen varandra. Till exempel i de ungkarlsflockar som bildas av de bortstötta avkommorna till haremshingsten.

– Flockens kamplekar uppvisar en hög grad av aggressivitet, men syskon ur olika årgångar är mindre av aggressiva mot varandra, än mot övriga hingstar, noterar han.
– På samma sätt är det när två bröder har bildat var sin flock, de visat mindre aggressivitet mot varandra när flockarna möts. Detta gäller både hel- och halvsyskon och när hästarna har levt flera månader tillsammans tidigare.

Att ston skulle känna igen sina avkommor senare i livet, efter att ha varit åtskilda många år, finns det inga vetenskapliga belägg för. Däremot har man vid en studie som syftade till att kartlägga vilka hästar som kliade varandra, funnit att mor och dotter putsade varandra oftare än andra parkonstellationer.

Det finns uppgifter som tyder på att åtminstone vissa avkommor känner igen sin mor: ett stoföl vandes av vid sex månaders ålder och såldes till en annan gård. Efter fem år kom hennes mor också till denna gård och den nu vuxna avkomman rusade direkt fram och försökte dia henne. Hon hade aldrig försökt att dia något annat sto, utan det måste handla om igenkännande.

– Utan tvekan baseras hästars identifiering av andra på minne, doft och utseende, säger Katherine Houpt.
– Vi vet att ett får kan känna igen ansiktet på andra får som de inte sett på ett år, och det är troligt att det fungerar likadant med hästar.

Källa: Do I know you? Av M King, The Horse april 2011.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden