Hästliv
14 februari 2018 09:28

Elitryttarna om sina hjärtehästar

KärlekMånga hästmänniskor har en häst som ligger dem extra varmt om hjärtat. Så här på Alla hjärtans dag berättar Stephanie Holmén, Therese Nilshagen och Cora Hirn om sina hjärtehästars egenheter och hur dagen firas med dem.

Elitryttarna om sina hjärtehästar
Stephanie Holmén berättar för Ridsports läsare om sin hjärtehäst "Sparven". Foto: Privat

Stephanie Holméns hjärtehäst är inte helt oväntat Flip´s Little Sparrow, ”Sparven” (SWB sto f 2006 e Cardento-Robin Z, uppf Kristina Larsson, äg Astrid Ohlin och Grevlundagården), hästen som hon nyligen vann en världscuphoppning med.

Och så älskar hon att bli kliad på halsen och då kliar hon tillbaka i mitt hår. Stephanie Holmén om sin relation med ”Sparven”.

– Hon blev min favorit ganska snabbt när jag började rida henne i juni. Vi passade varandra som handen i handsken direkt, säger Stephanie Holmén.

Förut var Fendi hjärtehästen
Hon är beridare hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson på Grevlundagården sedan flera år tillbaka, Innan ”Sparven” hade en annan numera berömd häst på gården störst plats i hennes hjärta. Det var Fendi som sedan döptes om till Fibonacci och såldes till tyska stjärnan Meredith Michaels Beerbaum.
– Jag har inte känt så här starkt för någon häst sedan Fendi, säger Stephanie Holmén.

Det som framförallt har gjort att hon har fastnat för ”Sparven” är stoets stora hjärta.
– Hon är så ambitiös och vill alltid göra sitt bästa.

Ridsport, Falsterbo Horse Show, Dag 9
Stephanie Holmén och ”Sparven” blev ett ekipage i somras och bilden är från Falsterbo Horse Show. Stephanies bästa upplevelse tillsammans med stoet är dock segern i världscupen i slutet på januari. Foto: Roland Thunholm

Stephanie Holmén berättar också att ”Sparven” är lugn och trygg i sig själv.
– Och så kan hon vara väldigt bestämd, hon vet hur hon vill ha saker och ting. Till exempel vill hon ha kompisar runt omkring sig, men de får inte komma för nära.

Gillar hästgodis
Andra egenheter hos stoet är att hon gillar allt slags hästgodis.
– Just nu är ett speciellt hästgodis från Zürich favoriten. Det ser ut som knäckebröd. Och så älskar hon att bli kliad på halsen och då kliar hon tillbaka i mitt hår.

Stephanie Holmén är inte hemma på Grevlunda gården på Alla hjärtans dag så hon kan inte göra något särskilt för ”Sparven” under dagen.
– Jag får be groomarna pussa lite extra. Men hon får så mycket kärlek att hon nog tror att det alltid är Alla hjärtans dag.

Os 2016, Dag 3, Ridsport, Fälttävlan, Dressyr
Therese Nilshagen har knappt ord för att tala om hur mycket hennes hjärtehäst, Dante Weltino betyder för henne. Foto: Roland Thunholm

För det svenska stjärnskottet i dressyr, Therese Nilshagen, är valet av hjärtehäst inte heller svårt.
– Det är absolut Dante Weltino. Han är en så härlig individ och personlighet, säger hon.

Uppfyllt drömmar
Dante Weltino OLD (OLDBG hingst f 2007 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg Dressurpferde Leistungsz och T. Nilshagen) och Therese Nilshagen ingick i det svenska bronslaget på EM i Göteborg förra året.
– Det är så klart mitt bästa minne tillsammans med honom. Han har fått så många av mina drömmar att gå i uppfyllelse – att få rida Grand Prix och mästerskap till exempel.

Han har gett mig så oerhört mycket så jag tror att han kommer vara min favorithäst så länge jag lever. Therese Nilshagen om sin relation med Dante Weltino.

Trots att ”Dante” är hingst är han okomplicerad att ha att göra med.
– Men han vet att han är stallets stjärna och har ett ganska stort ego. Men det är ofta en fördel när han kommer in på banan. Då vill han verkligen visa upp sig.

Ridsport, Ullevi Dag 3
EM i Göteborg var Therese Nilshagens mästerskapsdebut och en dröm som blev sann. Tillsammans med Dante Weltino blev det också ett lagbrons. Foto: Roland Thunholm

Hingsten är en del andra egenheter, han är till exempel ganska rutinbunden.
– Han vill ha sina människor omkring sig. Och så vill han bli riden på förmiddagen och gå i skrittmaskinen och sedan komma ut och betas eller promeneras på eftermiddagen även om han så klart har vant sig vid att ridas på eftermiddagen nu när han är lite äldre, säger Therese Nilshagen.

”Otroligt bortskämd”
Hon kommer inte att göra något särskilt för honom på Alla hjärtans dag.
– Han är otroligt bortskämd och jag vet inte riktigt vad jag mer skulle kunna göra för honom. Det får bli som vanligt.

Therese Nilshagen har svårt att tänka sig att någon häst någonsin kommer få en större plats i hennes hjärta. I allafall just nu.
– Han kommer nog alltid ha en stor plats i mitt hjärta. Han har gett mig så oerhört mycket så jag tror att han kommer vara min favorithäst så länge jag lever.

2018_corahirnherrkrabba_privat
EM-medaljören Cora Hirn har haft många favorithästar, men just nu är det Bluffing Spirit som har störst plats i hennes hjärta. Foto: Privat

Cora Hirn tog individuellt brons på EM tillsammans med 10-åriga ponny Miskaun Harvey förra året. Men hennes hjärtehäst just nu är Bluffing Spirit (KWPN val f 2006 E Quite Easy-Wellington, uppf J Kroodsma, äg familjen Hirn)
– Jag har haft honom i två år och jag hoppas att vi kan hänga ihop i många år framöver och få uppleva många roliga saker tillsammans.

Vi ska mysa och han ska få äta massa morötter. Cora Hirn om Alla hjärtans dag tillsammans med ”Herr Krabba”.

– Vi har inte hunnit göra så mycket än eftersom jag har fokuserat på ponny. Men ett roligt minne är när vi dubbelnollade och kom sjua i en 1,40-klass på Åby förra sommaren. Och så var vi med i juniorklasserna i Scandinavium förra året och har kvalat dit i år igen, säger Cora Hirn.

Kaxig uppsyn
Bluffing Spirit kallas till vardags för ”Herr Krabba”.
– Han har en stark personlighet och ofta en lite kaxig uppsyn. Han kan nafsas en hel del och vill alltid ha ens uppmärksamhet. Men han gör allt med glimten i ögat och han är en riktig kompis.

På Alla hjärtans dag kommer ”Herr Krabba” få lite extra uppmärksamhet:
– Vi ska mysa och han ska få äta massa morötter. Men vi ska också trimma i ridhuset inför kommande tävlingar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden