Porträtt
1 oktober 2019 17:06
Ridsportplus

Katrins comeback – satsar mot Tokyo

OS-satsningElva år har gått sedan Katrin Norling red ett OS, men nu hoppas hon att det snart blir dags igen. Efter flera år borta från rampljuset satsar hon mot Tokyo 2020, och hon gör det med kusinen till sin förra topphäst.

Katrins comeback – satsar mot Tokyo
Katrin Norling ser fram emot ett nytt OS. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Fälttävlansryttaren Katrin Norling är så gott som uppväxt på hästryggen. Karriären inleddes på ponny och från 14 års ålder vann hon SM i fälttävlan inte mindre än tre år i rad samt tog ett individuellt och två lagguld i EM med ponnyn Golden Flash.
  Som senior hann Katrin Norling med både flera SM-medaljer samt deltagande i EM, VM och ett OS innan hennes bästa häst, Pandora Emm xx (e Lane Court-Take a Reef), gick i pension.

  Senskada satte stopp

  De senaste åren har det dock varit tyst kring Katrin Norling. När Pandoras efterföljare Zarina Cora (e Corlando-Heartbreaker) råkade ut för en senskada fick karriären tillfälligt stopp.
  – Har man bara en häst, som jag hade då, blir man väldigt sårbar om något händer, säger Katrin Norling där hon sitter på bänken utanför stallet i Mantorp.

  190927_roland-thunholm_katrin-norling
  Katrin om sin förra stjärna Pandora Emm:
  ”Pandora gick som galopphäst tidigare och var inte mycket dressyrriden när jag fick henne. Hon hade nerverna utanpå kroppen och blev lätt stressad. Högtalarna på tävling kopplade hon ihop med galoppbanan, så det krävdes massor med jobb för att få henne att coola ner sig.”
  I dag rider Katrin Norling Pandoras son Patrik af Tollstad (e Click and Cash), som dock med sina 174 cm i mankhöjd är i största laget – hon föredrar små och lättare hästar. Foto: Roland Thunholm

  ”Har man bara en häst, som jag hade då, blir man väldigt sårbar om något händer.”

  Fakta

  Katrin och OS

  Katrins upplägg mot OS

  • Rider dressyr en dag i veckan.
  • Hoppar på bana en gång i veckan.
  • Galopptränar en gång i veckan.
  • Backtränar en dag i veckan.
  • Resterande dagar rider hon ut i skogen.
  • Backträningen ger både kondition och styrka och innebär först skritt upp och ned för backar och sedan galopp uppför och skritt nedför. Sammanlagt blir det 14 backar per pass.

  Katrin om att uppleva OS:
  ”Det var häftigt och antagligen det bästa tävlingsminne jag har. Det var fullsatt på läktarna även under dressyren, men jag tror flera köpt biljetter utan att veta vad de skulle se, för de satt faktiskt och sov på läktaren! Jag red i början och hade jättebra terräng, men jag hörde att gräsmattan, som var nyanlagd, blev lite uppriden och fungerade sämre senare.”

  Expandera

  Spännande framtidshopp

  Själv vill hon inte kalla återkomsten till de stora arenorna en nysatsning, utan mer en naturlig del i livet med hästsporten. Det går ju som bekant både upp och ned.
  I dag har hon dock lärt sig sin läxa och har inte mindre än tre hästar på väg upp. 9-åriga  Fernando-Ukato  (e Ukato-Holland), som gick SM i somras, är hennes stora framtidshopp. Han är kusin till Zarina och förhoppningen är att han ska bli stabil i fyrstjärning klass under året, så att ekipaget kan satsa mot OS nästa år.

  – Resan dit är lång, men jag hoppas såklart vi kan ta oss hela vägen. Jag har ridit en kort fyrstjärnig och vill kunna rida en lång fyrstjärnig i höst, säger Katrin.
  – Har vi inte lyckas med det blir det väldigt tajt att kvala i vår.

  190927_natalielindholm_katrin-norling4
  9-åriga Fernando-Dukato har den kapacitet som Katrin Norling önskar sig. Foto: Natalie Lindholm

  Stor kapacitet

  Fernando reds in som 5-åring och har alltså inte alltför lång erfarenhet, men enligt Katrin Norling har han stor kapacitet i alla tre grenar. Han är också en lagom försiktig och väldigt snäll häst.
  Under SM i år fick ekipaget ett stopp på vatten nummer två. Trots det tycker Katrin Norling att Fernando kändes fin genom banan och gjorde bra ifrån sig. Missen tar hon på sig helt och hållet.
  – Det var lite av en chansning från min sida. Jag visste det skulle bli svårt att klara tiden, han tittade till lite och jag var inte tillräckligt på.

  190927_natalielindholm_katrin-norling1
  Hemma i stallet i Mantorp har Katrin Norling tre hästar som är på väg upp i klasserna. Foto: Natalie Lindholm

  Jag vill vara på toppnivå igen och Fernando är så fin i alla grenar att det kommer att gå.

  Längtar till toppen

  Visst har hon grämt sig lite över missen, men nu blickar hon bara framåt.
  – Jag vill vara på toppnivå igen och Fernando är så fin i alla grenar att det kommer att gå, säger hon bestämt.
  Hon menar att Pandora faktiskt saknade lite av valackens kapacitet, men det hon saknade vägde hon upp för med att ha hjärta för sporten.
  – Med Fernando vore det väldigt kul att få ligga i toppen igen, säger Katrin Norling.

  Fakta

  Katrin Norling

  Namn: Katrin Norling.
  Bor: Tollstad, Källgård i Mantorp, Östergötland.
  Född: 4 april 1979.
  Familj: Sambon Rikard Rentmeester, barnen Neo Rentmeester, 6 år, Algot Rentmeester, 4 år. Mamma Mariette, pappa Magnus, brodern Max. 
  Främsta hästar: Fernando-Ukato, 9 år e Ukato-Holland. Hulliebullie, 7 år e Zacharov-Holland. Wincent af Tollstad, 8 år e Camaro M-Numero Uno. Patrik af Tollstad, 5 år e Click and Cash u Pandora Emm.
  Jobb: Arbetar heltid som processingenjör.
  Tränar för: Johan Spetz i hoppning och mamma Mariette samt Inger Axelsson i dressyr.
  Drivs av: ”Att få tävla. Jag vill ju vara bäst! Sedan tycker jag om mina hästar så klart, men jag får absolut en kick av när det går bra.”

  Expandera
  190927_natalielindholm_katrin-norling3
  Katrin med sin Fernando. Foto: Natalie Lindholm

  Denna artikel publicerades första gången den 26 september i Ridsport nummer 18 2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden