Sverige
28 december 2017 08:34

KG Svensson har somnat in

LegendarEn genuin hästkarl, KG Svensson, har dött. Under sitt liv var han verksam på många olika sätt, bland annat som tränare i flera grenar, ridskolechef, han har arbetat på Flyinge, varit unghästdomare och var en mästare i tömkörning.

KG Svensson har somnat in
KG Svensson bodde på Östermalm i Stockholm under sin pensionärstid. Nu är den legendariske hästkarlen död. Foto: Roland Thunholm

KG Svensson var A-tränare i hoppning och körning och var kanske mest känd för sin mångsidighet som hästkarl.

Han föddes i Söderköping och utbildades på Strömsholm. Han har bland annat varit chef för Djursholms ridskola och lärare vid Flyinge. KG Svensson har även varit unghästdomare, banbyggare och har medverkat till att ta fram den svenska tränarutbildningen och stildomarutbildningen.

20171229_kgsvenssontomkor_rt
KG Svensson var bland annat känd som en tömkörningsspecialist. Bilden är tagen 2007. Foto: Roland Thunholm

Han var dessutom känd som körkarl och har haft otaliga utbildningar i tömkörning runt om i Sverige. Han körde ett tiospann med shetlandsponnyer i Globen under ett shownummer 2002. KG Svensson har också tilldelats den högsta utmärkelse som en tränare kan få av Svenska Ridsportförbundet, en Master.

Hans inflytande i svensk ridsport har varit stort, inte minst i egenskap av uppskattad tränare över hela landet. Många ryttare har genom åren vittnat om KG Svenssons betydelse för dem.

Ridsport,hdressyr.
Ridsport träffade KG Svensson 2016. Foto: Roland Thunholm

Så sent som förra året hade Ridsport en längre intervju med honom, och då var han fortfarande aktiv med egen häst och regelbundna träningar på bland annat Runstens gård och Ryttarstadion.

KG Svensson bodde på Östermalm i Stockholm sedan han blev pensionär.

Närmast sörjande är sambo, två döttrar och ett barnbarn. KG Svensson dog onsdagen den 27 december och blev 76 år gammal.

Se Runsten Equestrians dokumentärfilm ”Den siste hästkarlen” om KG Svensson nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden