Fälttävlan
30 maj 2019 06:00

Kina, Thailand och Polen klara för OS

KvalklaraI helgen hölls särskilda OS-kval i fälttävlan i franska Saumur och polska Baborówko. Tre nationer säkrade sina platser till nästa års spel i Tokyo - för två av dem är det första gången de får ställa upp med ett lag i OS.

Kina, Thailand och Polen klara för OS
Alex Hua Tian och hans Don Geniro hjälpte till att säkra Kinas OS-kval i lag. Foto: FEI/Ouest Image

Kina och Thailand har haft individuella ryttare på plats under OS tidigare men nästa år blir det första gången de kan ställa upp med ett helt lag. I Saumur hölls OS-kvalet för grupperna F och G: Afrika, Mellanöstern och sydöstra Asien.

Japan, som redan har en plats i egenskap av arrangörsland, toppade OS-kvalet medan Kina – som har en rutinerad OS-ryttare i Alex Hua Tian, åtta på OS i Rio 2016 – fick nöja sig med andraplatsen före Thailand.

Dubbel polskt i topp

I Baborówko var det rutinerade Pawel Spisak, fyrfaldig OS-ryttare, som ledde sitt lag till seger på hemmaplan och en OS-lagplats. Det rapporterar FEI.

Nationer som redan är klara med lag till OS efter förra årets VM är Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland, Austrialien och New Zealand. Utöver Japan, Kina, Thailand och Polen så ska ytterligare fem nationer bli OS-klara för att fylla kvoten på 15 nationer. Startfältet fylls sedan på med 20 individuella platser, baserat på FEIs rankning, för att få ihop sammanlagt 65 ekipage.

Sverige jagar OS-kval

Sverige finns inte med bland de nationer som är klara för OS. Det finns en chans att få med ett lag till Tokyo via EM i Luhmühlen i slutet av augusti – där står två OS-platser på spel. Sista möjligheten till kval är att vara den nation som är högst rankad i Nations Cup-serien 2019, som har sin sista deltävling i holländska Boekelo i oktober.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden