Veterinärt
7 mars 2019 16:01
Ridsportplus

Lång rehab efter kissing spines-operation: ”Valet hade varit att ge upp deras karriärer”

Mer om kissing spinesAv det fåtal hästar som opereras för kissing spines hamnar flera av de mest komplicerade fallen hos Palle Brink.
– I princip har alla dessa hästar tidigare behandlats konservativt och valet hade varit att ge upp deras karriärer, säger veterinär Lotta Wallin som står för den rehab som väntar efter operation.

Lång rehab efter kissing spines-operation: ”Valet hade varit att ge upp deras karriärer”
Lång rehab är att vänta efter operation. På den lilla bilden syns rygglinjen på en opererad häst Foto: Arnd Bronkhorst/arnd.nl och Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Röntgenbilder

kan vara missvisande

Ršntgen Rygg 
P: 2019-04

Foto: SLU

Röntgen av hästens rygg kan indikera problem som inte finns.
Även väl fungerande hästar kan ha en ryggrad som ser allt annat än frisk ut. Det händer ofta att röntgenplåtarna visar en rygg som avviker från det normala, fast hästen fungerar år efter år utan problem.

Vid en svensk undersökning av ryggen på 26 hästar som tävlade dressyr, hoppning eller fälttävlan på ett fullt normalt sätt, hade nästan ingen av dem en felfri rygg. Internationella undersökningar visar samma sak. Även om hästen har diffusa smärtor i ryggen och ryggröntgen visar på förändringar i skelettet, ska detta i många fall bara vägas in som en del i diagnosen, inte ses som grundorsak. Fortsatt utredning visar ofta att det är mobilisering som bör stå i centrum för åtgärderna – fysioterapi i kombination med förändrad träning har visat sig vara lösningen för många hästar.

Den europeiska hästveterinärfederationen FEEVA föreslår att ryggröntgen inte rutinmässigt ska ingå i hästbesiktning inför köp. På en frisk och fungerande häst kan röntgenplåtar som visar kissing spines innebära att hästen minskar i värde eller att ett köp inte blir av. Det är ingen mening med att göra ryggröntgen på en väl fungerande ridhäst ”bara för säkerhets skull”, uppger FEEVA i ett uttalande. Om den tilltänkta köparen väljer det ändå, ska veterinären noggrant förklara att det är svårt att dra slutsatser av röntgenbilderna – det går varken att säga om hästen får problem längre fram eller om den inte kommer att få det. Management betyder allt i sammanhanget.

En ytterligare sak är att försäkringsbolagen gör en reservation för framtida problem från ryggen om det finns röntgenbilder på en abnormitet.

Operation av kissing spines görs bland annat av kirurgen Palle Brink vid Jägersro hästklinik, som inkluderar lång rehab till sina patienter. Det är veterinär Lotta Wallin och beridaren Linda Rönn Larsson, vilka driver Emmaro Specialistcenter för sporthästar, Färlöv, som står för denna.

– Vi har ett paket av operation och rehab, precis på det sätt som sker på humansidan vid större operationer, säger Lotta Wallin.

Ryggoperationer är inget quick fix där kirurgen opererar och sedan är allt bra.
– I princip har alla dessa hästar tidigare behandlats konservativt och valet hade varit att ge upp deras karriärer. Men med rätt indikation, rätt individ och en engagerad ägare med ekonomi nog att låta hästen genomgå många månaders rehab, har de en chans att bli botade genom operation.

Lottawallin_veterinär_lg-3
Veterinär och läkare Lotta Wallin specialiserar sig bland annat på rehab av hästar med ryggproblem tillsammans med sitt team på kliniken i Färlöv. Hon tipsar om att ryggning är ett bra sätt att bedöma hur hästen mår i kroppen och är en användbar träningsmetod.
– En häst som har svårt att rygga ut ur trailern eller inte vill rygga för hand kan ha ett fysiskt problem som gör det svårt för den, säger Lotta Wallin.
– Lägg gärna in några stegs ryggning när hästen leds till och från hagen varje dag. Det är bra träning, eftersom det får hästen att koppla in lite andra muskler än när den går framåt. Foto: Lottapictures

Vårdprogram

Allt runt hästen optimeras med träning, vila, rätt foder, hovvård, utrustning, ryttarens sits – helt efter individens förutsättningar.

– Vi har ett vårdprogram där hästarna antingen står hos oss hela tiden eller att ägaren kommer hit med hästen. Palle rekommenderar enligt ett ”12+12” system, ett besök i veckan under tolv veckor, därefter ett besök i månaden i minst tolv månader. Detta individualiseras efter behov.

– Målet är att varje häst ska hitta sin naturliga balans och rörlighet, bli självbärande och fungera i ridningen igen.

Några ger upp

Det är inte alla ägare som orkar med den långa processen, inte minst ekonomiskt, att få en häst med ryggproblem bra igen. På Emmaro finns ett flertal hästar som Lotta och Linda har fått ta över, sedan ägaren gett upp hoppet om dem och velat avliva dem.

– Vi har flera sådana hästar som fungerar alldeles utmärkt och som Linda tävlar framgångsrikt i dressyr, de går medelsvår A nu och är på väg uppåt i klasserna. Vi ser det som en utmaning att ta oss an de ”hopplösa” fallen och göra vad vi kan göra av dem.

Kissingsinesrehablg
1. ”Målet är en väl fungerande häst som bär sig själv”, säger Lotta Wallin. Hon visar traven på en häst som behövde närmare ett års rehab efter operation av grav kissing spines på flera ställen i ryggen.
2. Så här kan rygglinjen på en opererad häst se ut innan muskler och ligament kommit ikapp. När hästarna börjar ridas är det viktigt att ha en bra sadel med bred kanal och optimerad anläggningsyta.
3. Rehab sker mycket från marken, utan belastning av ryggen. Här är det Linda Rönn Larsson som arbetar en av rehabhästarna i tömkörning. Det mesta går att utföra genom arbete vid hand.

Färre hästar ryggopereras

Helsingborgs djursjukhus var pionjär med ryggoperationer på häst genom den framstående kirurgen Harry Pettersson som var chefveterinär 1976-1998.

Tekniken har därefter gått från sövda hästar till att operera stående, lokalbedövade hästar. Då kan kirurgen antingen lossa de ligament som är förbundna med tornutskotten eller avlägsna de överridande delarna av tornutskotten.

Mads Kristoffersen är chefveterinär i kirurgi på det som i dag heter Evidensia Specialisthästsjukhus Helsingborg.
– I Helsingborg har vi i dag valt bort den mer aggressiva operationsmetoden att avlägsna delar av tornutskotten. Vi lossar i stället ligamenten som fäster mellan tornutskotten och har mycket goda resultat av detta.

Ligamentavskärning Dscn4527 - Copy With Isld-1
Om det blir operation, är den vanligaste metoden att lossa ligamenten som fäster mellan tornutskotten. Illustration: Richard Coomer

Han berättar att de flesta hästar kan behandlas framgångsrikt utan operation med andra metoder. Det kan vara fysioterapi, träningsprogram, sadelanpassning och korrekt ridning där hästen använder sin bukmuskulatur till att stötta överlinjen. Ibland behövs smärtlindring i form av kortison i ryggmuskulaturen och längs ryggraden.
– Det är först när ovanstående insatser inte hjälper, som operation övervägs, säger Mads Kristoffersen.

Tidigare på samma ämne: Fysioterapi och rätt träning istället för operation

En röntgenbild som visar kissing spines kan vara missvisande. Oftast sitter problemen någon annanstans, enligt veterinär och hästkiropraktor Katja Gustavsen.
– Enligt min uppfattning är kissing spines på röntgen sekundärt till något annat. 70 procent av dessa hästar har något annat problem, säger Katja Gustavsen och berättar mer om arbetet med fysioterapi och rätt träning snarare än operation.
LÄS ARTIKELN HÄR

Fakta

Kissing Spines

  • Hästen har normalt 18 ryggkotor, där de tio till tolv första bildar manken. Dessa kotor har större tornutskott än de bakre ryggkotorna.
  • Tornutskotten på den sextonde ryggkotan står rakt upp som en vågbrytare, medan de framförvarande lutar bakåt och de bakomvarande lutar framåt.
  • Förändringar på rygg-kotornas tornutskott, så att de trycker mot varandra, kallas överridande tornutskott eller kissing spines. Detta kan ge urkalkningar eller pålagringar.

Källor: Ridehesten; Ultrasonographic evaluation of the supraspinous ligament in a series of ridden and unridden horses and horses with unrelated back pathology.FM Henso et al. BMC Vet Res(2007);

  • Tidigare har man trott att det var ryttarens vikt på hästens rygg som orsakar kissing spines, men en undersökning av urhästar visar på andra fakta. Vid röntgen av skelett från den utdöda urhästen Equus occidentalis, som levde 40 000 till 20 000 före Kristus, har man funnit täta tornutskott. Denna art levde långt innan hästen blev domesticerad omkring 2000 före Kristus, så dess kissing spines berodde varken på att den burit ryttare eller varit utsatt för andra stressande faktorer från människan.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden