Avelsnyheter
4 januari 11:04

Kjento och Grandorado årets hästar i KWPN

FramröstadeTvåfaldige UVM-vinnaren Kjento och svårklasshingsten Grandorado TN – det är årets dressyrhäst respektive hopphäst när rösterna räknats ihop av avelsförbundet KWPN. "Han har en bra hjärna för att lära sig, han tycker att allt är roligt", säger VM-guldmedaljören och nyblivna världsettan Charlotte Fry om sin framtidsstjärna. Se filmklipp på de bägge hingstarna här.

Kjento och Grandorado årets hästar i KWPN
Kjento och Charlotte Fry efter segern vid unghäst-VM 2021. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Året har börjat bra för VM-guldmedaljören Charlotte Fry. Först intog hon platsen som ny världsetta och nu har hennes framtidsstjärna, den tvåfaldige UVM-vinnaren Kjento (KWPN hingst f-15 e Negro-Jazz, uppf A.J. van Os, äg Van Olst Horses), röstats fram till årets dressyrhäst i det holländska avelsförbundet KWPN.

Årets hopphäst blev Grandorado TN N.O.P. (KWPN hingst f-11 e Eldorado vd Zeshoek-Carolus II) som blev segerhingst vid KWPN:s bruksprov 2014. Hingsten har tävlats av den holländske landslagsryttaren Willem Greve sedan unghäståren, nu senast med en tredjeplats i 1,50 vid världscupmeetinget i belgiska Mechelen.

När Charlotte Fry och Kjento vann UVM som 7-åring i höstas slutade ekipaget på 85,786 procent med en tia för traven och 9,8 poäng för framtidsutsikter.

– Kjento är kraftfull – från pappan Negro – och han gillar att visa upp sig. Det gör mitt jobb så mycket lättare. Han har en bra hjärna för att lära sig, han tycker att allt är roligt, sa Charlotte Fry i en intervju efter UVM-guldet.

Här är en film om Kjento från ägaren Van Olst Horses:

Här rider Willem Greve Grandorado TN i en nationshoppning:

Här visar Willem Greve då 4-årige Grandorado TN:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden