Träningstips
20 oktober 2022 13:48
Ridsportplus

”De måste gilla att jobba, träna och tävla”

TräningsfilosofiTvå VM-guld följdes av ädlaste valör även på unghäst-VM. Framgångarna för Charlotte Fry är knappast en slump.
– Mitt fokus är grunderna. Man behöver alltid gå tillbaka dit, säger den brittiska dressyrstjärnan.

”De måste gilla att jobba, träna och tävla”
Vem hade kunnat ana att Charlotte Fry skulle åka hem från VM i Herning i somras med två individuella guldmedaljer i dressyr? Foto: FEI/Leanjo de Koster

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svaren finns ofta i historien. Inget kunde vara mer sant när det gäller den senaste dressyrdrottningen från Storbritannien. Charlotte Fry, 26, föddes praktiskt taget i sadeln. Mamma Laura Fry hade ridit OS 1992 och medan kompisarna red ponny fick den 11-åriga Charlotte känna på de stora rörelserna.
    – Jag red två–tre hästar om dagen, och mamma tittade på. Det var ovärderligt. Men det viktigaste var inte att rida just GP-hästar, utan att få rida olika hästar så tidigt och att ha någon som ser dig varje dag.

    Att hon tävlade en enda ponny var mer en parentes. I dag kan Charlotte skratta åt EM-insatsen som 14-åring 2010.
    – Det gick inte så bra. Han tog sin chans att testa mig just där på mästerskapet.

    Men hon skulle få sina medaljer. Vid VM i Herning vann Charlotte två VM-guld med hingsten Glamourdale (f -11 e Lord Leatherdale-Negro). Månaden senare blev det ett UVM-guld med 7-åriga Kjento (e Negro-Jazz), också en hingst.
    – Det har bara blivit så att jag rider hingstar. Jag gillar dem. Jag gillar deras karaktär. De tycker om att visa upp sig, att gå in på arenan. Att showa loss.

    Bra i skallen

    De båda VM-vinnarna, liksom Everdale (f -09 e Lord Leatherdale-Negro) som hon red i det brittiska bronslaget vid fjolårets OS i Tokyo och EM i Hagen (lagsilver, individuell femma), är inte bara fantastiska dressyratleter. De är lika bra i skallen.
    – Kjento är kraftfull – från pappan Negro – och han gillar att visa upp sig. Det gör mitt jobb så mycket lättare. Han har en bra hjärna för att lära sig, tycker att allt är roligt. Och så är han trevlig i stallet. Det gäller alla hingstar här. De måste ha en bra karaktär för att klara successivt stegrad träning. De måste gilla att jobba, att träna och att tävla.

    Du ska ju förklara dina intentioner för hästen, och hästen måste förstå. Då kan du inte krångla till det.

    Charlotte har ridit Kjento sedan han var tre. Att ha varit med hela vägen är viktigt för ett bra samspel.
    – Är du med från inridningen bygger du upp ett partnerskap som du har igen senare.
    Vad gäller världsmästaren Glamourdale var det inte lika självklart att han skulle ta hem UVM som 7-åring. Han låg trea inför finalen.
    – Vi visste att han är speciell, och när han vann förstod vi att han skulle bli en bra GP-häst. Han har stora rörelser och älskar att visa upp sig. Jag har faktiskt aldrig haft några downs med honom.

    Kjento-charlotte-fry-1581
    ”Kjento är kraftfull och gillar att visa upp sig”, säger Charlotte Fry om hingsten som tog guld i 7-årsklassen vid unghäst-VM i september. Foto: Pernilla Hägg

    Baserad i Holland

    Sedan 2014 är Charlotte baserad hos Anne van Olst i Holland. Hon kom dit genom Carl Hester, som hon tränade för under sena tonåren.
    – Det var lätt att komma över från honom till Anne. Det är samma typ av träning – och ska du lyckas är det är viktigt att du tror på upplägget och systemet.
    Hon ser inga fundamentala skillnader mellan ridningen på de olika sidorna av kanalen.
    – Jag skulle inte vilja kalla det ett brittiskt eller ett holländskt system. Det handlar mer om att få inspiration av varandra; Carl har tränat för Anne och i England inspirerar Carl och CharlotteDujardin i sin tur andra.

    Kanske var det redan hos Carl Hester som hon fick med sig vikten av att aldrig slarva med grunderna.
    – Han lärde jag mig framför allt att göra det så enkelt som du bara kan. Du ska ju förklara dina intentioner för hästen, och hästen måste förstå. Då kan du inte krångla till det.
    – Som ryttare är det annars lätt att överarbeta och fokusera på de svåra sakerna.

    52272852099_3e48cd4da3_4k
    ”Jag har faktiskt aldrig haft några downs med Glamourdale”, säger Charlotte Fry. Foto: FEI/Leanjo de Koster

    Fokus på grunderna

    Ett annat universellt beteende bland ryttare är att gå direkt på det roliga, en slags otålighet att skynda på, att inte befästa det inlärda in man går vidare. Detta ser hon hos en del ungdomar.
    – De tycker att det är kul att enbart rida rörelser, varje dag, när man i stället behöver trimma grunderna. Du måste alltid gå tillbaka till grunderna och se till att de fungerar. Det är mitt fokus. Jag är också noga med att alltid ha hästen framme för hjälperna.

    Hos Anne van Olst kan Charlotte rida upp mot 14 hästar varje dag. Hon kommer till stallet tidigt på morgonen och gör det jobb som behöver göras.
    – Ska du bygga upp en bra relation med hästen är det viktigt att spendera tid med den även i stallet. Du måste visa respekt, ridning är ju ett lagarbete.

    Om du är ung och vill bli så framgångsrik som möjligt, ta alltid alla möjligheter. Jobba hårt, kom ihåg att du kan lära av alla och ha ett öppet sinne. Och inte minst – njut av hästarna och ha kul.

    Väl i sadeln rider Charlotte och Anne tillsammans de första timmarna.
    – Hon håller ett öga på mig och sitter sedan av och ger råd. Hennes expertis och erfarenhet är ovärderlig.
    – Om jag får något problem diskuterar jag alltid med Anne först. Sedan sitter jag upp, hon tittar och kan alltid fixa det. Hon har sådan otrolig kunskap, hon kan se hur hästen vill bli riden.

    Van Olst Horses är en storspelare i den internationella ridsportvärlden, där danskfödda Anne ridit inte mindre än fem OS. På anläggningen i Den Hout står många hingstar och 2013 fick verksamheten utmärkelsen ”Equestrian Business of the Year”.

    Van-olst-img_7975
    Charlotte firar guld på UVM med sina arbetsgivare Anne och Gertjan van Olst Foto: Lena Sellman

    Finns ingen dröm om att starta eget

    Charlotte Fry är anställd och trivs med tillvaron; någon dröm om att starta eget finns inte.
    – Jag är ju på det bästa stället. Alla hästar är bra här, och det kommer hela tiden nya. Jag får rida så många olika hästar att jag aldrig tappar motivationen – varje ny häst ger mig inspiration.

    Jag rider bara ett sto för tillfället, och hon beter sig mer som en hingst och tror att hon är lika viktig som en hingst. En riktig fighter!

    Fakta

    Charlotte Fry: Min filosofi

    Så bekantar du dig med en ny häst

    • Bekvämlighet.
      Det första jag gör när jag ska rida en för mig ny häst är att se till att vi är bekväma med varandra, att både hästen och jag är avslappnade.
    • Tillit.
      Begär aldrig för mycket av hästen i början. Allt är ju nytt – för er båda.
    • Tid.
      Låt det ta sin tid – forcera inget. Bygg upp respekt och förtroende genom ridningens grunder.
    • Tolerans.
      Närma dig varje häst med ett öppet sinne. Alla hästar är olika, ingen är den andra lik.

    Viktigaste egenskaper hos hästen

    • Karaktären.
      Hästen ska vilja arbeta, det gör ditt jobb som ryttare så mycket enklare.
    • Gångarterna.
      Tre bra gångarter är en förutsättning, även om jag tror att det går att förbättra och träna upp gångarterna hos de flesta hästar. Sedan är de klart att inte alla kan bli en Glamourdale.

    Grundstenarna i min ridning

    • Skapa ett bra samarbete med din häst. Spendera tid i stallet, rid och lär känna varandra.
    • Se alltid till att grunderna fungerar innan du börjar med rörelserna.
    • Kom ihåg att belöna din häst. Detta är så viktigt för dem att lära sig; din häst måste trivas med sitt arbete.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden