DjupdykningRakriktning och balans är grunderna till all dressyr. Men hur ska man hjälpa hästen att hitta sin balans? Anna Hedbys, bubblar av idéer och har massor av råd och tips. Vi djupdyker i dessa ämnen med Årets dressyrtränare.
”Ge hästen rätt förutsättningar”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ingen häst är den andra lik.
– De är precis som vi människor. Något kanske fungerar på en individ, men inte på en annan, säger Anna Hedbys.
Vissa hästar är kanske ”högerhänta”, andra har svårare med vänstersidan, eller att hitta sin jämnvikt.
– Så det gäller att vara noggrann med rakriktning och balans från början, från det att hästen rids in som 3-åring. Annars blir det svårt och problemen kommer att hänga med hästen hela tiden.
– Grundutbildningen är viktig men man ska också komma ihåg att lösgjordhet är en färskvara som kan surna på tre dagar.
Går på känsla
Allt ska göras på känsla – att forma alla hästar i samma mall är inget för Anna, det har hennes erfarenheter lärt henne. Ända sedan hon som totalt hästtokig tjej under uppväxten i Göteborgstrakten hittade till dressyren genom sin new forestponny har nyfikenheten och insikten att anpassa sig efter hästen väglett henne.
När hon sedan träffade Eric Lette, och i ännu högre grad under elva år på Hogsta med Lussan Nathhorst och Sophie Fleming-Tärnström, formades hennes syn på dressyr.
– Jag fick de stora resonemangen av Eric, olika lösningar av Lussan och verktygen och metoderna av ”Soffi”. Dressyren blev strukturerad och enkel. Det gav mig en stadig grund och plötsligt förstod jag vad jag gjorde.
All denna kunskap och insikt förmedlar hon till sina elever, inklusive dottern Ellen som tävlar på högsta ungdomsnivå.
– Ingen häst får några höga dressyrpoäng om den inte är rak. En rak häst är också viktig för hållbarheten.
– Det är faktiskt också en säkerhetsgrej att hästen är rak. Den kan ju lättare göra sig ”dum” exempelvis vid uteridning om den inte låter sig påverkas i ena sidan.
Men hur märker man då om hästen inte är rak?
– Den kanske inte vill ställa igenom utan går med huvudet på sned eller lägger vikten på innerbogen och vill inte riktigt gå ut på spåret.
– Är du osäker, titta i spegeln. Det sitter en väldigt bra gratistränare i den där spegeln.
– Vi ska arbeta mjukt, det vi inte ska glömma är att vi aldrig får ta till hårda metoder när vi arbetar med hästen. Vi ska respektera det hästen är född med, den måste få vara den den är och man ska gå varsamt fram. Ridningen ska vara som ett pass i en Friskis&Svettis-grupp för hästen.
Tempoväxlingar är stärkande.
– Samla bara några steg och gå varsamt fram så att du inte förlorar kvaliteten i mekaniken. Det ska naturligtvis också göras med hänsyn till vilken utbildningsnivå hästen befinner sig på.
Fakta
Tips. Så får du flyt i flytet
- Är du osäker på om din häst är rak så är bästa sättet att kolla genom att stanna framför en spegel. Sitt rakt över hästen och se om dina axlar och knän är i samma höjd. Titta om hästen står rakt, samtidigt som det känns rakt.
- Det är inte så lätt för hästen att göra rätt om inte du gör det. Hästen ska inte behöva kompensera för dina brister.
- Bästa övningarna för att få hästen rak är övergångar och tempoväxlingar.
Övergångar är bra övningar
Tempoväxlingarna kan varieras med öppnor och slutor längs långsidorna där man verkligen känner att man kan reglera tempot. Noggrannhet i hörnpasseringarna och hästen ställd runt innerskänkel med stöd på yttertygel, påminner Anna.
– Övergångar är också rörelser som är nyttiga i ambitionen att rida hästen rak. Börja enkelt med trav längs långsidan, skritt genom hörnet, trav några steg och sedan skritt igen genom nästa hörn.
Viktigt är att aldrig pressa hästen genom något den har svårt för.
–Om den exempelvis inte vill eller kan göra sluta åt något håll, gör en skänkelvikning i stället. Sidförflyttningen och takten hittar den bit för bit. Plötsligt förstår hästen vad som är viktigt för stunden, vad det är vi vill att den ska göra.
En bra metod för att få hästen att spåra är att rida svag öppna på långsidan, i alla gångarter.
–Rätta framdelen på bakdelen, en av grundprinciperna i dressyr.
Det sitter en väldigt bra gratistränare i den där spegeln.
Men för att överhuvudtaget kunna arbeta med hästen måste den vara i balans.
– Balansen är grunden, inte enbart för att få höga dressyrpoäng utan för att hästen ska kunna utföra rörelserna på bästa sätt.
Hur det står till med balansen kan du testa genom att rida förvänd galopp.
– Den rörelsen är väldigt avslöjande. Och samtidigt bra att öva på, med en mild serpentin från långsidan till kvartslinjen och tillbaka till långsidan först, så det inte blir för mycket i inledningen.
Fakta
Sju saker jag lärt mig under mina år som tränare
- Allt måste få ta sin tid.
- Alla hästar och ryttare är olika.
- Trygghet är viktigt för både häst och ryttare.
- Både häst och ryttare måste förstå varför man gör något. Exempelvis med den förvända galoppen: att rida lika mycket i rätt som förvänd galopp så hästen förstår var den ska vara, och då hittar sin balans.
- Rutiner och bra vanor, konsekvent träning men med omväxling. Uteridning är väldigt bra både för häst och ryttare. Det ger mental och fysisk balans i vardagslivet.
- Tid för återhämtning.
- En röd tråd med anpassad träning för individen. Få ett avspänt träningsklimat, stimulera, inte hämma en begåvad häst. Rid med hästens huvud framför halsen och halsen mellan bogarna
Upprepa halvhalterna
Och så var det halvhalter.
– Halvhalter, halvhalter, halvhalter, upprepa, upprepa, upprepa. Att räta upp sig, få säte, förhållningar, drivning och tygellättnad i samverkan. Och då menar jag inte att ta och släppa på tygeln, utan hitta mjukheten i arbetet. Då kan du få återbalans med bakvikt, med energi framåt och vinklade bakben.
– Det gäller här att se upp så att du inte ”kompensationsrider”, det vill säga ger för stora hjälper så hästen överreagerar och svänger hit och dit. Som jag sa tidigare, du måste ge hästen förutsättningar att klara av att göra det du begär.
Om känslan av att arbetet med hästen inte går så bra infinner sig gäller det att börja fundera, säger Anna.
– Ger jag hästen fel signaler? Eller för extrema signaler? ”Säger” jag saker som jag inte borde? Kanske ska jag börja med att rida rakt framför spegeln, göra halt och studera: sitter jag rakt på hästen, är stig-lädren lika långa, står hästen rakt?
Rid ut regelbundet
Arbetet på ridbanan är viktigt men Anna rekommenderar absolut att rida ut regelbundet.
– Gör man det brukar det fungera väldigt bra och dessutom ger det en trivsam samvaro med hästen.
– Jag tror inte att hästen tycker det är tråkigt med dressyr. Gör den det kan det vara något fel på upplägget, den kan ha ont, eller så passar den helt enkelt inte för dressyr.
Fakta
Ett stort fan av sopkvasten
- Namn: Anna Marie Görel Christine Hedbys.
- Ålder: 64 år.
- Bor: Räng Sand.
- Familj: Sambon Yngve Lindström 71, dotter Ellen Hedbys 21, toypudeln Selma (13 och pigg), blandrasen Sally (godheten själv, 3 år och sjubarnsmamma), Sallys valpar Lucy, Cindy och Zoey, alla 1 år, oldenburgerstoet Sonnenkönigin 10 år (har vunnit två Intermediare I). Quentin SV (SWB f -08 e Quaterback-De Niro, uppf Britta Hermansson), GP-häst men nu YR-häst, Indiana Joe (C-ponny, 22 år pigg och smidig, vunnit sex SM och har tagit många internationella placeringar. Nu läromästare på Ellens knatteridning.) I stallet står också utbildningshästen Don Avinion (9 år, oldenburgare som importerats av sin ägare Jenny Lindell).
- Favoritpryl i stallet: Sopkvasten (helst rishalmskvast) och mormors guldspegel i sadelkammaren.
- Förebilder: Petter Stordalen, Barack Obama, Volodymyr Zelenskyj.
- Favorithäst: Indiana Joe, han är alltid att lita på, går alltid bra och vill alltid vara till lags.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på